375
|

Brasilia!

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 17 Μαρτίου 2012, 07:04

Brasilia!

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 17 Μαρτίου 2012, 07:04

Πάντα δαρμένος βγαίνω από τα βραδινά ρινγκ των 8.00. Άλλο όμως να τρως τις αναμενόμενες ψιλές σου κι άλλο αυτό που έπαθα την Τετάρτη. Το ντιρέκτ ανάμεσα στα φρύδια που μ’ έστειλε στα σχοινιά προήλθε από την κυρία Λούκα που όπως μου εξήγησε, με το στοργικό βλέμμα της νοικοκυράς, η «Κοινωνική Συμφωνία» προέκυψε για να καλύψει δικές μου ανάγκες. Το τελειωτικό όμως άπερκατ στο αδύναμο σαγόνι μου, που με ξάπλωσε οριστικά στο καναβάτσο, μου το έδωσε η επαναφορά της πρότασης, από σύμβουλο του Α. Σαμαρά, για την λύτρωση της Αθήνας από τα δεινά των διαδηλώσεων.

Γιατί γίνονται διαδηλώσεις και επεισόδια στο κέντρο, βρε κουτά;

Μα γιατί εκεί βρίσκεται το Κοινοβούλιο, το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών. Άμα τα πάρουμε και τα πάμε εκτός, τους τη σκάμε, παρατάνε τις διαδηλώσεις, αναβαθμίζεται το κέντρο. Τόσο απλά. Άλλωστε πάντα οι μεγάλες ιδέες είχαν σαν κύριο χαρακτηριστικό την απλότητά τους.

Το τηλεοπτικό απόσπασμα ήταν μικρό και έτσι δεν είχα τη δυνατότητα να δω το σύνολο της πρότασης και το σκεπτικό της. Φοβάμαι όμως ότι μάλλον παρουσιάζει κάποιες ατέλειες και ελλείψεις. Για παράδειγμα. Αρκεί μόνον η απομάκρυνση αυτών των τριών συμβόλων της πολιτικής εξουσίας ή πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί; Οι τράπεζες, οι φανταχτερές βιτρίνες, κάτι εφορίες, βιβλιοπωλεία, κάτι προκλητικά σινεμά; Όσο να είναι και αυτά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Μετά είναι και το άλλο. Άντε και παίρνεις μόνο τα τρία βασικά για αρχή. Που θα τα πας; Λίγα χιλιόμετρα πιο εκεί, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού που θα γκρεμιστεί [αμήν!], για παράδειγμα; Μα αυτοί δεν το’ χουν σε τίποτα και από το Σύνταγμα να περνάνε και στη νέα Βουλή να καταλήγουν. Μετά είναι και οι «τοπικές κοινωνίες». Θα θέλουν στις γειτονιές τους τα σύμβολα της φαυλότητας ή μήπως  θα έχουμε νέες Κερατέες; 

Γι’ αυτό σας λέω ότι η πρόταση είναι καλή αλλά έχει μια ατολμία. Γιατί είναι φανερό ότι η ριζοσπαστική λύση είναι η μεταφορά της πρωτεύουσας. Ναι, αυτό! Και για να είμαι πιο σαφής, όχι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε νησί. Ναι σε νησί! Όπως παλιά. Μια νέα, όμορφη, αποστειρωμένη και δυσπρόσιτη, νησιωτική Brasilia, που παράλληλα θα σηματοδοτήσει και τη νέα Ελλάδα μας!  Αυτή θα ήταν σίγουρα η «τελική λύση». 

Να δούμε τι άλλο θ’ ακούσουμε στις μέρες που ζούμε.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News