945
|

Άννα νάαα ένας νόμος

Αλκης Γαλδαδάς Αλκης Γαλδαδάς 26 Ιουνίου 2011, 04:18

Άννα νάαα ένας νόμος

Αλκης Γαλδαδάς Αλκης Γαλδαδάς 26 Ιουνίου 2011, 04:18

Εύχομαι κάποιοι να βρουν αρκετά ισχυρή την επιχειρηματολογία μου γύρω από τις νέες διατάξεις περί μετεγγραφών στα Ανώτατα Ιδρύματα και να καταθέσουν ακόμη και προσφυγές ενάντια στα όσα η Υπουργός Παιδείας θεωρεί λογικά και δίκαια. Διότι φαίνεται πως ζούμε στην εποχή όπου ο καθένας με κυβερνητικό αξίωμα θεωρεί ότι τώρα σηκώνει να χειρουργείς χωρίς αναισθητικό τα πλήθη δηλώνοντας απλά πως διορθώνεις τα στραβά του παρελθόντος. Άσχετα αν φτιάχνεις νόμους που είναι εξοργιστικά άστοχοι.

Τώρα λοιπόν οι Σχολές δηλώνουν από πριν πόσους επιπλέον φοιτητές μπορούν να δεχθούν από μετεγγραφή. Σωστό. Επιβλήθηκε με άλλα λόγια σημαντικός περιορισμός στις μετεγγραφές. Και το ότι οι μετακινήσεις των προηγούμενων ετών στις περιζήτητες τουλάχιστον σχολές από αυτή τη χρονιά μειώνονται σημαντικά να το δεχτούμε κι αυτό με θετική διάθεση. Αλλά από εκεί και πέρα μερικές από τις διατάξεις που διέπουν τις μετεγγραφές αυτές δείχνουν μια τερατώδη άγνοια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες σήμερα στη χώρα. Και η άγνοια εδώ καταντά πρόκληση. Μπορεί  τον επίμαχο νόμο (3966/2011) να μην τον διαμόρφωσε η κ. Υπουργός με τα ίδια της τα χέρια αλλά σήμερα αυτή είναι η «αγορανομικώς υπεύθυνη» για την κουρελού που παρουσιάστηκε  από το Υπουργείο της και κυρίως τις διευκρινίσεις προς τους υποψηφίους.

Ας ξεκινήσουμε από τις πιο εξώφθαλμα εκτός πραγματικότητας απαιτήσεις. Μπαίνει ένα όριο οικογενειακού εισοδήματος 60 000 Ευρώ για όσους θέλουν να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής. Αλλά προσοχή. Για πoιο οικονομικό έτος;  Για το 2009! Δηλαδή για εισοδήματα που ανήκουν πλέον σε ένα πολύ… μακρινό για τους Έλληνες παρελθόν ως προς το ύψος τους αφού η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε να τα κατεδαφίσει. Δεν είναι μόνον αναίσθητος αυτός που όρισε να λαμβάνεται υπόψη τον Ιούνιο του 2011 το εισόδημα του 2009 αλλά και σαδιστής. Υπάρχουν άνθρωποι που ήδη από το 2010, έστω και αν είχαν τέτοια εισοδήματα το 2009, τώρα πλέον είτε είναι άνεργοι είτε έχουν εισοδήματα ψαλιδισμένα άγρια μέσα στο 2010 από το κράτος ή από τα καθημερινά οικονομικά δεδομένα της ζωής που ζούμε. Αλλά η γελοιότητα έχει και μια ακόμη πιο απαράδεκτη ουρά. Στα εισοδήματα, πρέπει να προστεθούν και τα λεγόμενα «αυτοτελώς φορολογούμενα» έσοδα. Να θυμίσουμε εδώ ότι τέτοια έσοδα μπορεί να είναι χρήματα που αποκτήθηκαν μια και μόνο φορά. Π.χ. ένα κέρδος από λαχείο ή (και εδώ εισέρχεται και το σαδιστικό στοιχείο που αναφέρθηκε) και η αποζημίωση λόγω απόλυσης. Άρα η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου που θα ζητήσει μετεγγραφή το πιο πιθανό είναι πως στα κατατιθέμενα χαρτιά θα αποτελεί εικονική πραγματικότητα εντελώς άσχετη με τη σημερινή. Σπεύδω να προλάβω τον καλοθελητή που θα αντιτείνει ότι αν ίσχυε για το εισόδημα του 2010 θα μπορούσε κάποιος να δηλώσει κατώτερο εισόδημα και μετά με μια τροποποιητική δήλωση, αφού θα είχε τακτοποιηθεί σε σχολή ο βλαστός του, να παρουσιάσει και τα υπόλοιπα εισοδήματά του. Όμως αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα. Θα αρκούσε να παρουσιάσει την ημέρα της (μετ)εγγραφής του ο νέος φοιτητής το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας για το 2010 και αν αυτό δεν είναι ακόμη έτοιμο μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει καταθέσει τροποποιητική δήλωση, η εγγραφή να μένει σε εκκρεμότητα, και κάποια στιγμή δεν μπορεί,  θα πάρει επιτέλους και το εκκαθαριστικό που θα ελέγξει η γραμματεία της σχολής.

Οι πολύτεκνοι αδικούνται ιδιαίτερα από αυτή την ιστορία αφού όπως παρατηρήθηκε και σε επίπεδο Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων: «Με τις οδηγίες συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου, που εκδόθηκαν προχθές από το Υπουργείο (οι οποίες  είναι αυθαίρετες και δεν στηρίζονται στο νόμο) προβλέπεται: ότι ο πολύτεκνος θα πρέπει να επιλέξει Σχολές που βρίσκονται στην ίδια Διοικητική Περιφέρεια διαμονής της μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι οδηγίες του Υπουργείου: εάν ο υποψήφιος είναι π.χ μόνιμος κάτοικος Σάμου, διεκδικεί θέσεις της ειδικής περίπτωσης των πολυτέκνων  μόνο για τμήματα και σχολές που εδρεύουν σε αυτή την Περιφέρεια (Βορείου Αιγαίου), δηλαδή στη Λήμνο, Λέσβο, Σάμο και Χίο. Και αν είναι  Νάξου  ρωτάμε εμείς και θέλει να εισαχθεί στη Νομική… που δεν υπάρχει στην Περιφέρεια Κυκλάδων- Δωδεκανήσων; Διότι με βάση τις τελευταίες οδηγίες δεν θα  μπορεί  να δηλώσει  Αθήνα…, τα μόνα τμήματα που μπορεί να δηλώσει είναι: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων  (Σύρος), στη Ρόδο Παιδαγωγικά καθώς και ΑΣΤΕ (Τουριστικά στη Ρόδο)».

 Επίσης, για να καταλάβει ο καθένας ότι ο χαρακτηρισμός «κουρελού» δεν είναι και τόσο άστοχος να διευκρινίσουμε ότι: δεν βάζει Εισοδηματικά Κριτήρια στους Έλληνες πολίτες Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αλλά βάζει όμως στους πολύτεκνους της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, καθώς και σε όλους τους πολύτεκνους(!!!). Επιστημονική φαντασία; Μπορεί, αλλά ο «επιστήμονας» που τα έγραψε όλα αυτά ξέχασε πως απευθύνεται και σε αγανακτισμένους πολίτες. Αγανακτισμένους επιπλέον  και για τα παρακάτω:

  • Μέσα από το λαβύρινθο αυτό βγαίνει ότι οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ωθούνται προς σχολές εκτός των δυο αυτών πόλεων και οι κάτοικοι της επαρχίας προς σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παράλογο; Αρκετά νομίζω.
  • Ακόμη πιο παράλογο είναι που μπορεί τα παιδιά πολυτέκνου να βρεθούν να σπουδάζουν σε τρεις διαφορετικές πόλεις.
  • Οι ειλικρινείς φορολογούμενοι  με το να υπερβαίνουν το όριο του καταγέλαστου αυτού κατασκευάσματος και πάλι θα χάσουν στην αναμέτρηση με τους ανειλικρινείς, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση παραδέχεται έμπρακτα (φορολογώντας με έκτακτο φόρο ακόμη και εισοδήματα των 6000 Ευρώ)ότι μέσα στα χαμηλά κρύβονται και απατεώνες.
  • Απαγορεύεται σε υποψήφιους φοιτητές, που δεν πληρούν τα ανεκδιήγητα αυτά εισοδηματικά κριτήρια, να δηλώσουν σχολές της αρεσκείας τους ενώ σε αυτές μπορεί να μείνουν και κενές θέσεις. Ενώ, λογικά, θα μπορούσαν να προηγηθούν οι των χαμηλότερων εισοδημάτων και μετά να καταληφθούν οι τυχόν κενές θέσεις από τους πιο… πλούσιους (του 2009, μην το ξεχνάμε) αν δεν έβαζαν αυτά το όρια.
  • Άνθρωποι άνεργοι σήμερα να πρέπει, εν μέσω φρικτής αβεβαιότητας, να χρηματοδοτήσουν πολύχρονες σπουδές σε άλλες πόλεις.

Δεν ξέρω πόσο πρόλαβε να εμπεδώσει τις διατάξεις του νόμου που υπέγραψε και τις απορρέουσες διευκρινίσεις η κ. Υπουργός, ελπίζω πάντως να μην είναι και τόσο υπερήφανη για ό,τι έγινε ενώ την Τρίτη λήγει η προθεσμία υποβολής των δελτίων. Ίσως μάλιστα, πριν αρχίσει η βροχή των προσφυγών, να μπορεί να ξαναεξετάσει τις αδικίες που δημιουργούνται..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News