326
Η Αμάλ Κλούνεϊ αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό της Μαρία Ρέσα | REUTERS/Stephanie Keith

Ελευθερία του Τύπου: η Αμάλ Κλούνεϊ στο πλευρό διωκόμενης δημοσιογράφου

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 16:22
Η Αμάλ Κλούνεϊ αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό της Μαρία Ρέσα
|REUTERS/Stephanie Keith

Ελευθερία του Τύπου: η Αμάλ Κλούνεϊ στο πλευρό διωκόμενης δημοσιογράφου

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 16:22

Ολοι έχουμε πάνω-κάτω καταλάβει τι συμβαίνει στις Φιλιππίνες. Ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο άνθρωπος που υποστηρίζει ότι «οι ομοφυλόφιλοι είναι άρρωστοι» προσπαθεί με κάθε θυσία να «φιμώσει» όλους όσους δεν συμφωνούν με τις πολιτικές του.

Πρόσφατα, θύμα αυτής της τακτικής έπεσε η αντικαθεστωτική δημοσιογράφος και εκδότης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Rappler Μαρία Ρέσα, την οποία το περιοδικό TIME επέλεξε ως ένα από τα Πρόσωπα της Χρονιάς.

Το περιοδικό επέλεξε επίσης τους δημοσιογράφους Τζαμάλ Κασόγκι που έπεσε θύμα δολοφονίας, τις Γουά Λονέ και Κιάου Σόε Ο που φυλακίστηκαν στην Μιανμάρ αλλά και τους πέντε δημοσιογράφους της Capital Gazzette που έχασαν την ζωή τους μετά από επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας.

Τα Πρόσωπα της Χρονιάς σύμφωνα με το περιοδικό TIME. Κάτω δεξιά η Μαρία Ρέσα (Time Magazine)

Στο πλευρό της δημοσιογράφου τάσσεται τώρα η δικηγόρος διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, σύζυγος του διάσημου ηθοποιού, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στη νομική ομάδα υπεράσπισής της.

«Η Μαρία Ρέσα είναι μια θαρραλέα δημοσιογράφος που διώκεται επειδή απλά έκανε την δουλειά της. Θα ακολουθήσουμε όλες τις νομικές οδούς προκειμένου να υπερασπιστούμε την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου στις Φιλιππίνες », δήλωσε η κυρία Κλούνεϊ από το Λονδίνο.

Η δημοσιογράφος, η οποία έχει συλληφθεί δύο φορές σε διάστημα λίγων μηνών, κατηγόρησε τον πρόεδρο Ντουτέρτε ότι χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να στήσει πλεκτάνη εναντίον της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι διώκεται για… φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το Rappler «ειδησεογραφικό πρακτορείο του ψέματος» επιμένοντας ότι απλώς επιβάλλει τον νόμο καθώς οι «υποτιθέμενες» αποκαλύψεις θέτουν σε κίνδυνο τον πόλεμό του κατά των ναρκωτικών.

Η Αμάλ Κλούνεϊ υπερασπίστηκε πρόσφατα δύο δημοσιογράφους του Reuters που φυλακίστηκαν για περισσότερο από 16 μήνες στη Μιανμάρ αλλά τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι τον Μάιο. Επίσης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κάλεσμα για εμπάργκο στα ξενοδοχεία του σουλτάνου του Μπρουνέι, μετά την θέσπιση από αυτόν νόμου για «δημόσιο λιθοβολισμό των ομοφυλόφιλων». Ο σουλτάνος αναγκάστηκε να ανακαλέσει τον νόμο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...