1805
Φωτιά στους Θρακομακεδόνες το πρωί του Σαββάτου | IntimeNews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πέντε ημέρες μάχης με τη φωτιά στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2021, 12:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/08/2021, 11:11
Φωτιά στους Θρακομακεδόνες το πρωί του Σαββάτου
|IntimeNews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πέντε ημέρες μάχης με τη φωτιά στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2021, 12:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/08/2021, 11:11

Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα έζησαν κάτοικοι και πυροσβέστες στη βόρεια Αττική που για πέμπτη ημέρα ήταν αντιμέτωπη με τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών – χωρίς να μπορεί κανείς να πει ότι ο έλεγχος των πύρινων μετώπων είναι στον ορίζοντα. Μια τεράστια έκταση δάσους, κατοικιών και επιχειρήσεων παραδόθηκε στις φλόγες καθώς μετά τον ακραίο καύσωνα ήρθαν τα δροσιστικά μεν αλλά καταλυτικά για την εξάπλωση των πυρκαγιών μελτέμια.

Μια αποκαλυπτική δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς – η γραμμή στα δεξιά του πορτοκαλί είναι η Εθνική Οδός, η οποία θεωρείτο ως πρόσφατα ένα απόρθητο σύνορο πυρασφάλειας…

Το πρωί του Σαββάτου η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη. Το είπε —ακριβώς έτσι, «λίγο καλύτερη από χθες»— και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφτηκε ακόμα μια φορά το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για τις φωτιές στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, κυρίως για αυτή τη βιβλικών διαστάσεων στη βόρεια Εύβοια.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι επιχειρησιακά απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ τόνισε ότι θα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα η αποκατάσταση των καταστροφών και η αποζημίωση των ανθρώπων που επλήγησαν.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη συνεχιζόταν και παρέμενε δύσκολη, με τον αέρα να απειλεί όλες τις περιοχές με αναζωπυρώσεις, την κυρίως μάχη να δίνεται στη Μαλακάσσα, ενώ διάσπαρτες εστίες υπήρχαν στους Θρακομακεδόνες και αλλού με το 112 να καλεί διαρκώς σε εκκενώσεις.

Παράλληλα και το Σάββατο η Εθνική Οδός, ο αυτοκινητόδρομος-ραχοκοκαλιά της χώρας, παρέμενε κλειστή.

Τα μέτωπα που προβλημάτισαν κυρίως τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής τη νύχτα της Παρασκευής ήταν τρία.

Πρώτο η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.

Για τον ίδιο λόγο το βράδυ της Παρασκευής εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Το δεύτερο μέτωπο που πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής είχαν φτάσει μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έκαψαν σπίτια και έφτασαν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά έκαιγαν περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνθηκαν προς Καλέτζι.

Το πρωί του Σαββάτου εκδόθηκε νέο μήνυμα από το 112.

Ταυτόχρονα υπήρχαν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του ήταν την ίδια ώρα το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που έφτανε μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μεγάλα μέτωπα δημιουργήθηκαν τo απόγευμα σε Άγιο Στέφανο και Σταμάτα, ενώ νέα εστία εκδηλώθηκε και στο Κρυονέρι. Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των Θρακομακεδόνων προς Αχαρνές μέσω Λεωφόρου Κύμης.

Νωρίτερα, το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης σε Σταμάτα και Ροδόπολη και αμέσως μετά σε Βαρυμπόμπη, όπου η αναζωπύρωση εντοπίστηκε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου. Οι πολίτες των οικισμών Ροδόπολης και Σταμάτας κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Αθήνα, ενώ οι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης προς Αχαρνές.

Νωρίτερα, κάτοικοι σε Βαρνάβα, Κάλαμο και Ωροπό έλαβαν μήνυμα από το 112 να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού, ενώ λίγο αργότερα εκδόθηκε εντολή για εκκένωση της περιοχής της Λίμνης Μαραθώνα και του Καλετζιού.

Την ίδια ώρα ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε επίσημα ότι τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος στην Αττική.

Τα χειρότερα σημεία εντοπίζονταν στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού, προς Καπανδρίτι, στο Κρυονέρι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις. Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία καταγράφηκε και η πρώτη ανθρώπινη απώλεια, ένας 38χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και διακομίστηκε στο ΚΑΤ όπου δεν κατέστη δυνατό να τον κρατήσουν στη ζωή. Η ανακοίνωση του νοσοκομείου ανέφερε: «Την 14:00 της σήμερον διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα»

Σε όρους επιχειρησιακούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν στο μέτωπο που ήταν σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά είχε περάσει την Εθνική Οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο και κινείτο ανατολικά.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθυνόταν προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα, που τελικά εκκενώθηκε.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούσαν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στις παρυφές της Σταμάτας με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που έκαναν συνεχώς ρήψεις νερού. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομάκρυνε τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς και τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί από νωρίς. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Την ίδια ώρα, το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης στη Σταμάτα και στη Ροδόπολη.

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Σε εξέλιξη ήταν επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική να έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, αποδείχτηκε και ο πυκνός καπνός που κάλυψε τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Εφιαλτικό σκηνικό κοντά στη Λίμνη Μπελέτσι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία- Intime/Καπάνταης Δημήτρης

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς έδιναν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχείρησαν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται άνεμοι από το μεσημέρι και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.

Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού.

Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που εκκενώθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις, χωρίς να μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Το ίδιο συνέβη και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίχθηκε το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές αρκετά σπίτια.

Για μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας αλλά και από το Κρυονέρι έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πριν τη Μαλακάσα. Είμαστε εδώ, επιχειρούμε, έχει εργοστάσιο με γκαζάκια και χρώματα και πριν λίγο ακούγονταν εκρήξεις. Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και το Κρυονέρι, έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι και είναι δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά έχει περάσει την εθνική και κατευθύνεται προς Πολυδένδρι-Καπανδρίτι αλλά από τη δεξιά πλευρά τους».

Αναζοπυρώσεις στις Αφίδνες

Πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών το πρωί της Παρασκευής και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, ανέφερε ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι.

Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φλόγες βρίσκονται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα, καίγοντας δασική έκταση.

Αυτοκίνητα και κτίριο στις φλόγες, στις Αφίδνες, το πρωί της Παρασκευής

«Εδώ που είμαι, βλέπω να καίγεται δάσος, αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί», τόνισε ο κ. Γιασημάκης.

Πυροσβέστης τραβάει από το χέρι κάτοικο που δεν θέλει να φύγει, στις Αφίδνες

Στο μεταξύ, εστάλησαν νέα μηνύματα στις 11:30 το πρωί για εκκένωση σε Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Μαλακάσα, καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή έχει πάρει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.

Για τη Μαλακάσα, το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή τον οικισμό Σφενδάλη εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό μέσω Λεωφόρου Αθηνών – Ωρωπού».

Για το Καπανδρίτι – Πολυδένδρι: «Αν βρίσκεται στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα – Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου».

Η κατάσταση είναι πανελλαδικά εφιαλτική. Η χώρα κόπηκε στα δύο, με τη διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό και την κατάργηση πολλών δρομολογίων τρένων. Την ίδια ώρα, καθώς οι φλόγες έγλειφαν τους πυλώνες υψηλής τάσης, η Αττική ερχόταν ξανά αντιμέτωπη με το φάσμα του μπλακ άουτ, εν μέσω ενός ακραίου καύσωνα που έφτανε στην 11η ημέρα του —ο ΑΔΜΗΕ προειδοποίησε για κίνδυνο διακοπών ρεύματος. Ο αττικός ουρανός καλύφθηκε και πάλι από ένα πυκνό νέφος –δεν μπορούσες να δεις τον ήλιο. Τα νοσοκομεία άρχισαν να γεμίζουν με ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα –το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξέδωσε νέα προειδοποίηση για κινδύνους από μικροσωματίδια, ενώ δύο εθελοντές πυροσβέστες διασωληνώθηκαν.

Και καθώς η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με ασύμμετρη απειλή πολλών ενεργών μετώπων —σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία τα μεγαλύτερα, αλλά δυστυχώς όχι τα μόνα— και με τους ανέμους να αρχίζουν να πνέουν ισχυροί και απειλητικοί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκαζόταν, το βράδυ της Πέμπτης, να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, αυτή τη φορά όχι για τη διαχείριση της πανδημίας που τον είχαμε συνηθίσει αλλά για έναν ακόμα πιο ορατό κίνδυνο: τη φωτιά.

Εκανε λόγο για «συνθήκες πρωτόγνωρες», για «απειλητική νύχτα» και ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

«Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική, αλλά όχι τώρα», είπε μεταξύ άλλων, υποσχόμενος ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις προς όσους επλήγησαν. «Η προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Λίγο αργότερα, ένας βραχνός Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα ανακοίνωνε ότι η χώρα τίθεται ολόκληρη σε κατάσταση συναγερμού έως και τη Δευτέρα 9 Αυγούστου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...