Η πρώτη αποστολή για την μέτρηση της ταχύτητας των ανέμων σε όλο τον πλανήτη εκτοξεύτηκε την Τετάρτη από τη Γαλλική Γουιάνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).
Ο δορυφόρος «Αίολος», από το όνομα φυσικά του αρχαίου θεού, θα χρησιμοποιεί ένα ραντάρ λέιζερ, το οποίο θα καταγράφει με λεπτομέρειες την ταχύτητα και τη διεύθυνση των ανέμων.
Η ESA επισημαίνει ότι ο δορυφόρος μπορεί για πρώτη φορά να μετρήσει την ταχύτητα του ανέμου σε όλο τον πλανήτη σε υψόμετρο έως και 30 χιλιομέτρων ακόμα κι εάν υπάρχει νέφωση.
Είναι μέρος του σχεδίου «Copernicus», του κοινού σχεδίου της ΕΕ και της ESA για την χαρτογράφηση από το Διάστημα των καταστροφών στο περιβάλλον και για την βοήθεια των πληγέντων. Πρόκειται για το ίδιο σχέδιο που καταγράφει με λεπτομέρεια τις καμένες εκτάσεις, όπως στην Κινέττα και το Μάτι.
Μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκτόξευση του «Αιόλου», οι ευρωπαϊκές μετεωρολογικές υπηρεσίες θα μπορούν να τροφοδοτούν με δορυφορικά δεδομένα τα μοντέλα πρόβλεψης.
Τα δεδομένα για τον άνεμο μπορούν να ληφθούν με πολλούς τρόπους, όπως με τα ειδικά μετεωρολογικά μπαλόνια, σημαδούρες, πλοία, αεροπλάνα, δορυφόρους. Ωστόσο στο νότιο ημισφαίριο, πάνω από τους ωκεανούς, τους τροπικούς και σε υψόμετρο άνω των 10 χιλιόμετρων, αυτό το δίκτυο δεν είναι ικανοποιητικό .
Για την προετοιμασία της αποστολής του «Αιόλου» η ESA χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News