Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, τάσσεται υπέρ ενός προληπτικού προγράμματος «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους», το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα να άρει τα capital controls και τελικά να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα στη «Ναυτεμπορική» και τον Βασίλη Κωστούλα, εξηγεί ωστόσο ότι η απόφαση για αυτό «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση.
«Ένα ισχυρό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές», εξηγεί ο ευρωπαίος αξιωματούχος και προσθέτει:
«Από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού».
Πάντως σημειώνει ότι «μετά από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει καίρια σημασία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων να το αναλάβει η ίδια η Ελλάδα, που θα πρέπει να έχει και την κυριότητά του. Η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα εναπόκειται επομένως πλήρως στις ελληνικές Αρχές».
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ μιλά για την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία με όριο το Eurogroup του Ιουνίου (το επόμενο προγραμματισμένο είναι στις 24 Μαΐου).
Για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο συγκέντρωσε άτυπα αρνητικές κρίσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Ντρούντι διατύπωσε ένσταση σε δύο ζητήματα, τις πρωτοβουλίες «ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα» και σε ενέργειες «που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου».
Ειδικότερα όμως για τους πλειστηριασμούς, ο Φραντσέσκο Ντρούντι σημειώνει ότι «τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να είναι σε θέση να προσφεύγουν στο δικαστήριο για προστασία. Ωστόσο, θα επιθυμούσαμε να τροποποιηθεί ο νόμος ούτως ώστε να αποθαρρύνονται να προσφεύγουν στο δικαστήριο άνθρωποι οι οποίοι δεν δικαιούνται προστασίας».
Εξηγεί ακόμη ότι είναι πρόβλημα «ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται αυτός ο νόμος. Ο υπερβολικός αριθμός αιτημάτων που έχουν κατατεθεί στα ελληνικά δικαστήρια και οι σχετικές ακροαματικές διαδικασίες που μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια έχουν παγιδεύσει σε δικαστικές διαδικασίες ένα σημαντικό ύψος κεφαλαίων χορηγήσεων, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέες χορηγήσεις στην ελληνική οικονομία. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον στόχο της ταχείας διευθέτησης του ζητήματος των μη εξυπρετούμενων δανείων».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα stress test, τα οποία ολοκληρώθηκαν με επιτυχία για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο Ντρούντι τονίζει ότι «δεν τέθηκε θέμα αποτυχίας ή επιτυχίας». Προσθέτει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρουσιάσει αξιόλογη βελτίωση, αλλά πρέπει να εξυγιάνουν ακόμη περισσότερο τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News