Με την ΔΕΗ να βρίσκεται σε οριακό σημείο, η διοίκηση της επιχείρησης αρχίζει εκστρατεία για την είσπραξη οφειλών από 890.000 καταναλωτές, οι οποίοι χρωστούν περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση θα προσπαθήσει να εισπράξει ακόμη και «δύσκολες» οφειλές πελατών.
Σε αυτές περιλαμβάνονται επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, εξοχικά που είναι κλειστά και δεν ηλεκτροδοτούνται, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν αλλάξει προμηθευτή ακόμη και επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ.
Ακόμη, η επιχείρηση έχει στο στόχαστρό της περίπου 200.000 καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, δεν βρήκαν άλλον προμηθευτή και ηλεκτροδοτούνται με αυξημένο τιμολόγιο.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ακόμη ότι το σύνολο του χρέους, μαζί με τις οφειλές των μεγάλων βιομηχανιών και τις οφειλές που έχουν διακανονιστεί, διαμορφώνεται πλέον σε 2,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών οι 65.000 με 70.000 τελικούς πελάτες χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα δοθεί καταρχήν έμφαση για την είσπραξη των χρεών με τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού, που είναι σε εξέλιξη.
Σε αυτό το πλαίσιο θα προσληφθούν περίπου 40 εργολαβικοί εργαζόμενοι για να ετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά περιοχή (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα) και οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία τα οποία θα αναλάβουν να διεκδικήσουν με κάθε ένδικο μέσο τις οφειλές.
«Θα αποσταλούν σε όλους εξώδικα. Χρειάζεται μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα, είναι «γιατί τώρα τα εξώδικα;»
Επρεπε δηλ. πρώτα να φθάσει η Επιχείρηση στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης για να εντατικοποιηθεί με τέτοιο τρόπο η είσπραξη των οφειλών; Και τόσο καιρό τι έκανε η διοίκηση; Γιατί δεν είχε ληφθεί πιο έγκαιρα η απόφαση;
Η απάντηση είναι προφανής. Υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης Τσίπρα τέτοιου είδους μέθοδοι είσπραξης είχαν αποκλειστεί καθώς δεν ταίριαζαν στο φιλολαϊκό προφίλ που ήθελε να εκπέμπει. Τώρα όμως στην εκπνοή της θητείας της και μπροστά στη διαφαινόμενη εκλογική ήττα, το κόστος μίας τέτοιας εκστρατείας είναι ουσιαστικά αδιάφορο και αν είναι να το επωμιστεί κάποιος, δεν είναι άλλος από την επόμενη κυβέρνηση…
Πού αποσκοπεί η ΔΕΗ
Εκτός από την ανάκτηση ενός σημαντικού μέρους των οφειλομένων, η ΔΕΗ έχει άλλους δύο στόχους.
Πρώτον, να γίνει εκκαθάριση του πελατολογίου. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, αν η ΔΕΗ αποδείξει στην εφορία ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης τότε θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαγραφή και σε επιστροφή ή συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος που έχει ήδη καταβάλει για τα ποσά αυτά, ο οποίος φτάνει σε 29%.
Δεύτερον, να βελτιωθεί το τίμημα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαδικασία που προχωρά παράλληλα με στόχο να εισπραχθούν 400-500 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του καλοκαιριού. Μέσω της διαδικασίας αυτής θα εκχωρηθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οφειλές δύο κατηγοριών (με καθυστέρηση μέχρι 60 ημέρες και από 90 ημέρες και πάνω).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News