548
«Τα δύο πρώτα κρούσματα θα πάρουν εξιτήριο τα επόμενα 24ωρα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης | INTIMEnews

Εξιτήριο για την 38χρονη, πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 11:15
«Τα δύο πρώτα κρούσματα θα πάρουν εξιτήριο τα επόμενα 24ωρα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης
|INTIMEnews

Εξιτήριο για την 38χρονη, πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 11:15

Εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ αναμένεται να πάρουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη –το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα– και ο γιος της, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης.

«Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύουμε οκτώ ασθενείς επιβεβαιωμένους. Οι έξι είναι σταθεροί στην υγεία τους και κλείνουν σιγά σιγά τον χρόνο τους και μένει να αποφασίσουμε ιατρικά, ποια ημέρα θα είναι έτοιμοι για να πάρουν εξιτήριο και να συνεχίσουν κατ’ οίκον τη θεραπεία τους. Τα δύο πρώτα κρούσματα θα πάρουν εξιτήριο τα επόμενα 24ωρα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μεταλλίδης.

Οσο για τους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρότερη κατάσταση στο νοσοκομείο, διευκρίνισε πως «έχουμε έναν ασθενή που νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας και έναν ακόμα ασθενή με πνευμονία που νοσηλεύεται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης».

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Συστήνω ψυχραιμία σε όλους, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση πανικός, αλλά χρειάζεται κοινωνική ευθύνη. Οταν κάποιος λαμβάνει οδηγίες πρέπει να τις ακολουθεί. Υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο και καλό είναι να αφήσουμε τους υπεύθυνους να υλοποιήσουν το σχέδιο που είναι έτοιμο», κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς για τον κορονοϊό στο ΑΧΕΠΑ.

«Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, νωρίτερα απ’ όσο χρειαστεί», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι «το βασικό πρόβλημα και η δυσκολία είναι μπροστά μας. Και αυτό είναι να μην υπάρξει μία μαζική ανάγκη κυρίως από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους που θα χρειαστούν βοήθεια σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

»Γι’ αυτό λέμε σε όλους να παίρνουν τα μέτρα πρόληψης, να μένουν στο σπίτι τους αν έχουν κάποιο σύμπτωμα, να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής πρόληψης και υγιεινής, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Αν δεν επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη, τότε ό,τι προσπάθεια και να κάνουμε, θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες εξελίξεις».

«Κλιμακώνουμε το σχέδιο που από την αρχή είχαμε συμπεριλάβει στην πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι θα στηριχθούν οικονομικά όσοι πλήττονται, «με ενίσχυση της ρευστότητας από τη μία πλευρά –γιατί ο τζίρος σε πολλούς κλάδους της οικονομίας έχει καταρρεύσει ή θα καταρρεύσει το επόμενο διάστημα– και προστασία των θέσεων εργασίας, από την άλλη».

Ειδικά για τις συνέπειες στον τουρισμό, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «έχουμε ένα επιπλέον πλεονέκτημα ως μεσογειακή χώρα, επειδή έχουμε ένα καλό κλίμα και ευελπιστούμε ότι με τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουμε θα επιτύχουμε να έχουμε την εκδήλωση του φαινομένου λίγο πιο αργά και πιο ήπια, ώστε και οι πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου. Αν αυτό το πετύχουμε, η ισχυρή περίοδος της τουριστικής σεζόν, που είναι από το καλοκαίρι και μετά, δεν θα επιβαρυνθεί τόσο πολύ. Αλλωστε, είναι άλλο πράγμα ο αριθμός των αφίξεων και άλλο πράγμα τα έσοδα. Συνήθως, όταν κανείς καθυστερεί να κάνει την κράτησή του, πληρώνει περισσότερο. Αρα, μπορεί αυτή τη στιγμή η σεζόν να δέχεται ένα πλήγμα στην αρχή της, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό θα πάει μακριά, προς το καλοκαίρι».

Οσο για το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, «ακόμα και γρηγορότερα από ό,τι χρειάζεται», και «αν χρειαστεί να παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων, θα παραταθεί». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...