Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση φέρνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το δημοσίευμα του BBC για την «καταπιεσμένη μειονότητα Μακεδόνων» στην Ελλάδα.
Η αντιπολίτευση βλέπει στο δημοσίευμα τα «απόνερα» της Συμφωνίας των Πρεσπών και καλεί το υπουργείο, το οποίο ακόμη δεν έχει απαντήσει επίσημα, αλλά και τον Πρωθυπουργό να πάρουν θέση για όσα αναγράφονται.
Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το protothema.gr, ξεκαθαρίζουν ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας» ενώ κάνουν λόγο για δημοσίευμα με «ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη συμφωνία και την ιστορία»
Προαναγγέλλουν ακόμη και επιστολή διαμαρτυρίας από το υπουργείο Εξωτερικών που θα σταλεί σήμερα.
Εν τω μεταξύ, τα κόμματα, με πρώτη την αξιωματική αντιπολίτευση, βάζουν στον κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο ζητούν να δώσει εξηγήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό για τη συμφωνία.
Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Καλεί ακόμη «τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή».
Το Μέγαρο Μαξίμου ανταπάντησε με πυρά κατά της ΝΔ μιλώντας «για ακραίους προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα μειονότητας».
Για το δημοσίευμα το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «λίγες ήμερες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού. Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν, όπως αγνόησαν και τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;».
Κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά της αντιπολίτευσης για τη στάση της στρέφονται οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «το ανίερο μέτωπο των φανερών και κρυφών υποστηρικτών της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ, σε μια ακόμα έξαρση υποκρισίας εμφανίζεται να αλληλοκατηγορείται για το ποιος δήθεν υπερασπίζεται περισσότερο την ιστορική αλήθεια και τα εθνικά συμφέροντα».
Μια έμμεση αναφορά στην Συνθήκη έγινε χθες και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Σε δηλώσεις του από την Κόνιτσα τόνισε ότι «η Συνθήκη πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News