390
Ο ποταμός Μεκόνγκ είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους βιότοπους του πλανήτη και υπάρχει εκεί ανυπολόγιστος αριθμός άγνωστων ακόμη ειδών που κινδυνεύουν όμως με εξαφάνιση. Στη φωτογραφία ένα σημείο του ποταμού στο Λάος. | Shutterstock

Εκατοντάδες νέα είδη ανακαλύφθηκαν στον ποταμό Μεκόνγκ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2022, 18:53
Ο ποταμός Μεκόνγκ είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους βιότοπους του πλανήτη και υπάρχει εκεί ανυπολόγιστος αριθμός άγνωστων ακόμη ειδών που κινδυνεύουν όμως με εξαφάνιση. Στη φωτογραφία ένα σημείο του ποταμού στο Λάος.
|Shutterstock

Εκατοντάδες νέα είδη ανακαλύφθηκαν στον ποταμό Μεκόνγκ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2022, 18:53

Ο Μεκόνγκ είναι ποταμός της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πηγάζει από την περιοχή του οροπεδίου του Θιβέτ που διασχίζει την Κίνα, την Μιανμάρ, το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και το Βιετνάμ. Το συνολικό μήκος του ποταμού αγγίζει τα 5.000 χλμ. Η λεκάνη απορροής του υπολογίζεται σε 810.000 τετρ. χιλιόμετρα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα του πλανήτη στο οποίο πραγματοποιούνται συχνά αποστολές εξερεύνησης οι οποίες κάθε φορά φέρνουν στο φως άγνωστα μέχρι σήμερα είδη χλωρίδας και κυρίως πανίδας. 

Τα μέλη των αποστολών εξερεύνησης που πραγματοποιήθηκαν το 2020 στον Μεκόνγκ έφεραν μαζί τους πολλές εικόνες και δείγματα ειδών χλωρίδας και πανίδας τα οποία έπρεπε να μελετηθούν από τους ειδικούς για να ταυτοποιηθούν. 

Ο πίθηκος Popa langur μόλις ανακαλύφθηκε και πρέπει να προστατευτεί αφού κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση | Aung Ko Lin, Fauna & Flora International

Δύο χρόνια μετά το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το γνωστό WWF, ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες αποστολές κατάφεραν να εντοπίσουν 224 νέα είδη ζώων, ψαριών και φυτών!

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου ανάμεσα στα νέα είδη το μοναδικό θηλαστικό είναι το Popa langur, ένα είδος πιθήκου με λευκούς κύκλους γύρω από τα μάτια του την ύπαρξη του οποίου γνωρίζαμε μόνο από ένα απολίθωμα ηλικίας 100 ετών που βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. 

Εντοπίστηκαν 200-250 πίθηκοι του είδους οι περισσότεροι στο όρος Popa στη Μιανμάρ για αυτό και έλαβαν αυτή την ονομασία. Αν και ακόμη το είδος δεν έχει ταξινομηθεί από τη Διεθνή Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) θεωρείται πολύ πιθανό να ανακηρυχθεί ως είδος που κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση.

«Τα νέα ευρήματα που με πολύ κόπο εντοπίστηκαν, αναγνωρίστηκαν και ταξινομούνται από τους ειδικούς δείχνουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή εξακολουθεί να είναι μια περιοχή πρώτης γραμμής για εξερεύνηση και ένα hotspot βιοποικιλότητας. Πολλά είδη εξαφανίζονται πριν ανακαλυφθούν εξαιτίας της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, ασθενειών που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, σε είδη που έχουν εισβάλει στην περιοχή και το λαθρεμπόριο άγριων ειδών» αναφέρει στην ανακοίνωση της η WWF.

Πέρα από το πρωτεύον Popa langur, εντοπίστηκαν 16 είδη νέα ψαριών, 17 αμφίβια, 35 ερπετά και 115 είδη φυτών. Από τα φυτά που εντοπίστηκαν ξεχωρίζει μια μπιγκόνια με ερυθρής απόχρωσης άνθη και ένα φρούτο που μοιάζει με μούρο. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...