523
Στο πανεπιστήμιο στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας | REUTERS/Fayaz Aziz

Αιματηρή εισβολή σε πανεπιστήμιο στο Πακιστάν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 09:56
Στο πανεπιστήμιο στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας
|REUTERS/Fayaz Aziz

Αιματηρή εισβολή σε πανεπιστήμιο στο Πακιστάν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 09:56

Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων – κατά τα φαινόμενα Ταλιμπάν – σε πανεπιστήμιο στην Τσαρσάντα στο βορειοδυτικό Πακιστάν σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, με αναφορές για δεκάδες νεκρούς – 20 και περισσότερους με φόβους για αύξηση του αριθμού όσο περνά η ώρα και αρκετούς τραυματίες. Ολοι οι δράστες φέρονται να είναι νεκροί.

Το κτίριο πολιορκήθηκε από την αστυνομία και το στρατό που έδωσαν τέλος σχετικά γρήγορα στην επίθεση μετά από μάχη με τους ενόπλους. Φοιτητές και προσωπικό παρέμεναν στο συγκρότημα, ενώ χρειάστηκε εκκένωση.

Σύγχυση επικρατεί για τον αριθμό των νεκρών. Οι τέσσερις ένοπλοι έχουν σκοτωθεί, όπως επίσης και περίπου 20 άτομα από το πανεπιστήμιο: φοιτητές και φοιτήτριες, ένας τουλάχιστον καθηγητής, σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Το AFP αναφέρει ότι τα περισσότερα θύματα ήταν μέσα στους κοιτώνες των ανδρών.

Καταγράφονται ακόμη και αρκετές δεκάδες τραυματισμοί, φυλάκων και φοιτητών.

Καθώς οι αριθμοί που δίνουν οι αρμόδιοι δεν συμπίπτουν – άλλοι μιλούν για 19, άλλοι για 21, υπάρχουν και όσοι αναφέρουν ότι είναι 30 και μπορεί να αυξηθούν και άλλο – η κατάσταση ως προς αυτό παραμένει θολή.

2016-01-20T073136Z_1759972627_GF20000100596_RTRMADP_3_PAKISTAN-ATTACKS-UNIVERSITY
Πλάνα από την εκκένωση του πανεπιστημίου (REUTERS/Reuters TV)

Οι ένοπλοι, που ήταν τέσσερις, μπήκαν στους χώρους του πανεπιστημίου Μπάτσα Χαν της Τσαρσάντα, στην επαρχία Χίμπερ Παχτουνχούα, στα βορειοδυτικά της χώρας γύρω στις 09:30 (τοπική ώρα, ξημερώματα στην Ελλάδα). Τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι σκαρφάλωσαν στον τοίχο στην πίσω πλευρά, την ώρα μάλιστα που στην περιοχή υπήρχε πυκνή ομίχλη. Τότε ακούστηκαν και δύο εκρήξεις, όταν η φρουρά άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Ο Σαμπίρ Χαν, λέκτορας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, δήλωσε ότι «Οι περισσότεροι από τους φοιτητές και το προσωπικό βρίσκονταν μέσα στις τάξεις όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί». Πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο στα λουτρά και σε αίθουσες.

Η αστυνομία θεωρεί ότι οι ένοπλοι βρίσκονταν στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο του κτιρίου. Το κτιριακό συγκρότημα είχε αποκλειστεί όσο βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση από το στρατό και την αστυνομία. Αυτό επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου, Φαζάλ Ραχίμ Μαρουάτ, που δήλωσε στο AFP πως οι ένοπλοι «έλαβαν θέσεις στο πανεπιστήμιο και η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται».

Κάποιοι από τους φοιτητές έχουν διασωθεί, η αστυνομία όμως συνεχίζει την απομάκρυνση όσων είναι ακόμα μέσα στο κτίριο. Το BBC μεταδίδει διαμαρτυρίες ανθρώπων που απομακρύνθηκαν και λένε ότι χρειάζεται να έρθουν περισσότερα ασθενοφόρα.

Για την επίθεση ανέλαβε την ευθύνη οργάνωση Ταλιμπάν που δρουν στο Πακιστάν. Το BBC επισημαίνει ότι το όνομά του, το έχει πάρει το πανεπιστήμιο από το εθνικιστικό κίνημα των Παστούν οι οποίοι ήταν τη δεκαετία του 1980 αντίθετοι στην αφγανική ισλαμιστική αντίσταση κατά των σοβιετικών εισβολέων στο Αφγανιστάν, αλλά και αντίθετοι με τους Ταλιμπάν. Αυτό δηλαδή κάνει τον στόχο ισχυρά συμβολικό.

Γενικότερα, στο ανατολικό και βόρειο Πακιστάν, περιοχή ορεινή και δύσβατη σε μεγάλο μέρος της, συνεχίζεται για χρόνια ένοπλη αντιπαράθεση ανάμεσα στο κράτος και σε ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες.

Πολλά σχολεία είχαν κλείσει προ ημερών στο Πεσαβάρ, λόγω πληροφοριών ότι επίκειται επίθεση σε αυτά. Το 2014 σε επίθεση στην πόλη του Πεσαβάρ είχαν σκοτωθεί σε σχολείο πάνω από 130 μαθητές. Εκείνη η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει εκστρατεία κατά του εξτρεμισμού στο Πακιστάν, με τον στρατό να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον ένοπλων ομάδων στις περιοχές των φυλών. Επίσης, το Πακιστάν άρχισε να επιτρέπει σε καθηγητές να οπλοφορούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...