Με τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη, επικοινώνησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να τον συγχαρεί για την αντίδρασή του στο πρόσφατα περιστατικό επακούμβησης της φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού με την τουρκική «Κεμάλ Ρέις» κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του «Oρουτς Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με τον «ΒΗΜΑτοδότη», ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε μέσω ασυρμάτου με τον αντιπλοίαρχο Σαλιάρη και τον συνεχάρη για τη ναυτοσύνη του, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια».
Εκείνος απάντησε ότι απλώς έπραξε το καθήκον του, προσθέτοντας πως είναι τιμή του που συνομιλεί με τον υπουργό Αμυνας.
Ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ΠΝ, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1992, από την οποία αποφοίτησε το 1996 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου.
Σχολεία και Εξειδικεύσεις
Εχει παρακολουθήσει όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του σχολεία εξειδίκευσης/ επιμόρφωσης και είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών Ναυτικού (ΣΔΙΕΠΝ) και της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), καθώς και της Γερμανικής Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (FueAkBW)).
Οι πανεπιστημιακές του σπουδές περιλαμβάνουν, πέρα από το πτυχίο από τη Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Μεταπτυχιακούς τίτλους σε Electrical Engineering (MSc), Systems Engineering (MSc) και Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (MA).
Θαλάσσια Υπηρεσία
Εχει υπηρετήσει σε Φρεγάτες τ. STANDARD ως Αξιωματικός Επιστασιών της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων καθώς και ως Διευθυντής Επιχειρήσεων, Διευθυντής Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Υπαρχος.
Διετέλεσε Κυβερνήτης στο ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (2015-2017). Από τον Σεπτέμβριο 2019 ασκεί τα καθήκοντα Κυβερνήτου στη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ.
Λοιπές Υπηρεσίες – Επιτελικές Τοποθετήσεις
Ως επιτελής, υπηρέτησε στη Διοίκηση Μοίρας Φρεγατών 2, στη Διοίκηση Φρεγατών, καθώς και στο Αρχηγείο Στόλου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Επικοινωνιών του Α’ Κλάδου (ΑΣ/Α4).
Διαμνημονεύσεις και Μετάλλια
Έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται από το βαθμό του και τις θέσεις που έχει υπηρετήσει καθώς και διαμνημόνευση συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές και μετάλλιο συμμετοχής σε νατοϊκή επιχείρηση του Άρθρου 5.
Ξένες Γλώσσες – Οικογενειακή Κατάσταση
Ο αντιπλοίαρχος Σαλιάρης ομιλεί αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Μετά το περιστατικό, η τουρκική φρεγάτα αντιμετώπισε πρόβλημα πλεύσης με αποτέλεσμα να αποσυρθεί στον ναύσταθμο του Ακσάζ. Παρά τις προσπάθειες των Τούρκων να (απο)δείξουν το αξιόπλοο της «Κεμάλ Ρεΐς» (δείτε το σχετικό tweet κάτω), το τουρκικό Ναυτικό μετρά μία λιγότερη φρεγάτα (15 από 16 που διέθετε) για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών (άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 12 μήνες).
Akdeniz Kalkanı Harekâtına katılan TCG KEMALREİS fırkateyni Akdeniz’de Kıbrıs Adası doğusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sahil güvenlik gemileriyle deniz eğitimlerini müteakip BARBAROS HAYRETTİN PAŞA araştırma gemimize refakat etmektedir.#MSB #TSK pic.twitter.com/thllnwiK10
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 16, 2020
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα ρωσικής ιστοσελίδας σύμφωνα με το οποίο ελληνικό υποβρύχιο κατέστρεψε τον εξοπλισμό του «Ορούτς Ρέις», κατά τη διάρκεια του επεισοδίου μεταξύ «Κεμάλ Ρέις» και «Λήμνος».
Στη σκιά του επεισοδίου, οι τούρκοι επιτελείς επιχείρησαν να πάρουν μία «άτυπη ρεβάνς», με το πλου υποβρυχίου τους κοντά στην Ανδρο.
Πληροφορίες, που όπως ήταν επόμενο δεν επιβεβαιώνονται από το ΓΕΕΘΑ, τοποθετούν την τουρκική «επίδειξη» δύο ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, σε μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά το ατυχές για την «Κεμάλ Ρεΐς» επεισόδιο με τη φρεγάτα «Λήμνος».
Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, το τουρκικό υποβρύχιο κινήθηκε σε διεθνή ύδατα, φθάνοντας στα ανοικτά της Ανδρου, αλλά όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε άμεσα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News