Νέα πρόταση με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα όσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας υπέβαλε τη Δευτέρα η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένη Σκεπαρνιά, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και SIEMENS το 1997.
Η εισαγγελέας ζητά την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η πρόσφατη μεταβολή της ποινικής αντιμετώπισης της δωροδοκίας, σε κακούργημα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αν αφορά ενάσκηση καθηκόντων δημοσίου υπαλλήλου και σε πλημμέλημα αν αφορά ιδιωτικό υπάλληλο ή ιδιωτικού δικαίου, έφερε αλλαγές στην πρόταση που αποδέχεται ότι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν εμπίπτουν στην έννοια στου δημοσίου υπαλλήλου.
Ετσι, με την νέα εισαγγελική πρότασή της, μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η κυρία Σκεπαρνιά, αποδεχόμενη ότι η πράξη της παθητικής δωροδοκίας των υπαλλήλων του ΟΤΕ είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, υποστήριξε ότι έχει εξαλειφθεί -λόγω παραγραφής- το αξιόποινο.
Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι οι πράξεις των στελεχών του ΟΤΕ, που κατά τη δικογραφία δωροδοκήθηκαν από τη Siemens ώστε να αναλάβει το έργο της μετατροπής σε ψηφιακά των κέντρων του Οργανισμού, «δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα και στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα».
Κατά την εισαγγελική λειτουργό, η αλλαγή της ενεργητικής δωροδοκίας, εν προκειμένω των στελεχών της γερμανικής εταιρείας προς εκείνους του ΟΤΕ, σε πλημμέλημα δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δωροδοκούν για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».
Σύμφωνα με την πρόταση της κυρίας Σκεπαρνιά, εφόσον η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, θα πρέπει να απαλλαγούν από αυτήν όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι του ΟΤΕ και της Siemens.
Κατά την εισαγγελέα, 22 κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, αδίκημα που ως βασική πράξη έχει τη δωροδοκία που τελέστηκε, πλην όμως παραγράφηκε. Μεταξύ αυτών που πρέπει, σύμφωνα με την ίδια, να κριθούν ένοχοι είναι και τα πρώην ανώτερα στελέχη της γερμανικής εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο καταζητούμενος Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και Αλέξανδρος Αθανασιάδης , το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ.
Σε ό,τι αφορά το άλλοτε ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρο Τσουκάτο, ο οποίος δικάζεται για την υπόθεση του 1 εκατομμυρίου μάρκων που έλαβε μέσω εμβασμάτων από τη γερμανική εταιρεία, η εισαγγελική πρόταση παραμένει ίδια στο σκεπτικό της, βάσει του οποίου είχε ζητήσει την αθώωσή του, θεωρώντας πως δεν αποδείχθηκε η παραδοχή της δικογραφίας, δηλαδή ότι αυτό το ποσό κατευθύνθηκε σε στελέχη του ΟΤΕ. Όπως είπε η κ. Σκεπαρνιά, «δεν αποδείχθηκε ότι ο κ. Τσουκάτος τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, καθώς η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο». Έτσι η εισαγγελέας, που έχει διευκρινίσει πως δεν θεωρεί ότι αυτά τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ζήτησε να απαλλαγεί ο κ. Τσουκάτος, εφόσον η κατηγορία που του αποδίδεται έχει παραγραφεί.
Η πρόταση της κ. Σκεπαρνιά δέχεται έντονη κριτική από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων με αιχμή την τοποθέτησή της για τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα. Όπως υποστηρίζουν, η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα αν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους «φθάνουν» χρονικά μέχρι και το 2005.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News