423
Εικονογράφηση με τα φιαλίδια του εμβολίου της Johnson & Johnson | REUTERS /Dado Ruvic

Εγκρίθηκε στην ΕE το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 15:46
Εικονογράφηση με τα φιαλίδια του εμβολίου της Johnson & Johnson
|REUTERS /Dado Ruvic

Εγκρίθηκε στην ΕE το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 15:46

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την Πέμπτη την υπό όρους χορήγηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για την Covid-19.

Το εμβόλιο είναι το τέταρτο που λαμβάνει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής μετά τα Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna και συνιστάται για χορήγηση σε άτομα άνω των 18 ετών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της EMA.

Παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα ως προς τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι μονοδοσικό, αντίθετα με τα εμβόλια των Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca, που χορηγούνται σε δύο δόσεις με απόσταση εβδομάδων ή και μηνών.

Επίσης, συντηρείται για διάστημα τριών μηνών σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου, κάτι που κάνει πιο απλή τη μεταφορά του.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο ιικού φορέα. Χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό, τροποποιημένο ώστε να δέχεται γενετικές οδηγίες του τμήματος του ιού που ευθύνεται για την Covid-19. Μόλις εισαχθεί στα κύτταρα, παράγεται πρωτεΐνη χαρακτηριστική του κορονοϊού SARS-CoV-2, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να την αναγνωρίζει.

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητά του επιβεβαιώθηκε σε κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή 44.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική.

Οι μισοί από τους εθελοντές έλαβαν το εμβόλιο και οι υπόλοιποι (ομάδα ελέγχου) placebo και στη συνέχεια έγιναν οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Στις μελέτες φάνηκε 67% μείωση του αριθμού των συμπτωματικών ασθενών δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, έναντι επτά θανάτων που καταγράφηκαν στην ομάδα του placebo.

Παρενέργειες;

Οι συχνότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση και μυϊκοί πόνοι.

Στην Νότια Αφρική καταγράφηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό αναφυλαξίας, σύμφωνα με την εταιρεία Johnson & Johnson.

Τέτοιες αντιδράσεις, αν και είναι πολύ σπάνιες, έχουν προκληθεί και μετά τη χορήγηση των εμβολίων των Moderna και Pfizer.

Σε ποιες άλλες χώρες κυκλοφορεί

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ από το τέλος του Φεβρουαρίου. Εχει επίσης εγκριθεί στον Καναδά στις αρχές του Μαρτίου.

Πριν από τις δύο αυτές χώρες, η Νότια Αφρική έχει ήδη αρχίσει τη χρήση του.

Συμπληρωματικές μελέτες

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μελετά την αποτελεσματικότητα της χορήγησης δύο δόσεων, αντί μιας, στην παροχή ανοσολογικής προστασίας.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της επιπλέον δόσης, εξαιτίας της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου: το ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να αναγνωρίσει τον αποδυναμωμένο ιό «όχημα» που διοχετεύεται μία δεύτερη φορά και να τον εξουδετερώσει πριν αυτός μπορέσει να δράσει.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε επίσης την έναρξη δοκιμών στους εφήβους, στη συνέχεια στα παιδιά, καθώς και στις εγκύους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...