950
|

Εγκληματική αδιαφορία στην κλινική «Ταξιάρχαι» – επί τόπου ο Τσιόδρας

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 12:05

Εγκληματική αδιαφορία στην κλινική «Ταξιάρχαι» – επί τόπου ο Τσιόδρας

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 12:05

Τόσο ο (πάντα ψύχραιμος και ήπιος) Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν μπόρεσαν να κρύψουν την οργή και την αγανάκτησή τους την Πέμπτη για την επικίνδυνη αμέλεια των υπευθύνων στις κλινικές «Ταξιάρχαι» του Περιστερίου και «Κασταλία» στο Ελληνικό. Την Παρασκευή η οργή τους επιβεβαιώθηκε από τις θλιβερές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην κλινική στο Περιστέρι, καθώς οι πολλοί ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μεταφέρονταν άρον άρον σε νοσοκομεία αναφοράς.

Οι εικόνες υπέργηρων στην πλειοψηφία τους νοσηλευομένων να παραλαμβάνονται από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ώστε να μεταφερθούν στο ΝΙΜΤΣ και αλλού –συνολικά 17 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία– προκάλεσαν θλίψη. Αλλοι τρεις άλλωστε νοσηλευόμενοι στην «Ταξιάρχαι» είχαν ήδη καταλήξει χτυπημένοι από την Covid-19…

Επί τόπου έσπευσε το μεσημέρι ο κ. Τσιόδρας και κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διενεργήσει τους απαιτούμενους ελέγχους για τη λειτουργία της κλινικής.

Ολα αυτά έγιναν αφού ήρθε στο φως της δημοσιότητας η διασπορά του κορονοϊού στην κλινική «Ταξιάρχαι», η οποία σημειωτέον λειτουργούσε κανονικά και την Παρασκευή, παρά την εισαγγελική παρέμβαση και τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων Covid-19.

Kατά πληροφορίες μάλιστα, στην κλινική είχαν εμπύρετους εδώ και ημέρες και ουσιαστικά το απέκρυπταν, ενώ αρκετοί από τους γιατρούς που εργάζονται στην «Ταξιάρχαι» παρείχαν υπηρεσίες και σε άλλες κλινικές…

Εξοργιστικό δε είναι ότι κατά τη μεταφορά των κρουσμάτων Covid-19 από την κλινική δεν τηρήθηκαν κατά τα φαινόμενα τα μέτρα ασφαλείας (πλην των ειδικών στολών που φορούσαν τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ), την ώρα που όπως έδειχναν οι κάμερες των τηλεοπτικών δικτύων, συγγενείς ασθενών κ.α. μπαινόβγαιναν στην κλινική!

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ηλικιωμένων

Πρώτη ασθενής -επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού- που μεταφέρθηκε από την κλινική σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, ήταν μία 88χρονη.

«Eχω παιδιά! Έχω και εγγόνια! Η κόρη μου ερχόταν και καθόταν δίπλα μου! Τρελάθηκα, δεν με νοιάζει για μένα, αλλά για το παιδί μου», δήλωσε έντρομη άλλη ηλικιωμένη που βρισκόταν σε διπλανό κρεββάτι με άλλον ασθενή – θετικό στον κορονοϊό, χωρίς να το γνωρίζει.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Alpha, στα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 είναι άνθρωποι από τη μονάδα αιμοκάθαρσης που υποτίθεται ότι ήταν καθαρή και βεβαίως λειτουργούσε κανονικά την Παρασκευή (η μία από τις δυο μονάδες αιμοκάθαρσης στον πρώτο όροφο λειτουργούσε με άδεια του ΕΟΔΥ).

Από το μεσημέρι άρχισε τελικά η επιχείρηση εκκένωσης της κλινικής (από τους ασθενείς με Covid – 19) που μετρά τρεις θανάτους ασθενών και συνολικά 37 κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 226 νοσηλευομένων και εργαζομένων.

O κ. Τσιόδρας είπε ότι οι 17 ασθενείς, πέραν των τριών θανάτων, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, 17 εργαζόμενοι, ασυμπτωματικοί, τέθηκαν σε καραντίνα (περισσότερα εδώ) .

Δικαιολογίες από τον διοικητικό διευθυντή

Σε διαδοχικές εμφανίσεις του στα κανάλια, ο διοικητικός διευθυντής της κλινικής «Ταξιάρχαι», Αλέξανδρος Κοκκινάκης, προσπάθησε να δικαιολογηθεί για τη μετατροπή της μονάδες σε υγειονομική βόμβα.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι τηρήθηκαν απόλυτα όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν με βάση τα πρωτόκολλα.

Ολα, είπε, ξεκίνησαν από έναν εξωτερικό ασθενή-νεφροπαθή που έκανε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα του Πάσχα έφθασε στην κλινική, ήταν όμως εμπύρετος και αμέσως του έγιναν εξετάσεις και στη συνέχεια κλήθηκε το ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκινάκη, σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα της κλινικής εκτός από την κλινική τεχνητού νεφρού «δεν έχουμε ούτε ένα κρούσμα».

«Δεν είμαι γιατρός, δεν με είχαν ενημερώσει οι θεράποντες γιατροί του» νεφροπαθούς που τελικά απεβίωσε, είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις στο Οpen και τη Νίκη Λυμπεράκη, για να προσθέσει:  «δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε, έγιναν τα περιστατικά τόσο σύντομα που δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε. Δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε για το ιστορικό».

Ο ίδιος απέφευγε να απαντήσει αν έχει σφραγιστεί η κλινική (κάτι που όπως απεδείχθη δεν έγινε μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής). «Εμείς κάναμε ό,τι μας είπαν εκείνοι (…) όλα όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο. Μάσκες, γάντια, κ.λπ».

«Από την στιγμή που διαπιστώθηκε κρούσμα, δεν είμαι στην κλινική», δικαιολογήθηκε. «Ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και οι γιατροί μου το απαγόρευσαν», εξήγησε απαντώντας σε μια από τις ερωτήσεις της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Οpen.

Αποφεύγοντας να απαντήσει για τον ακριβή αριθμών των νοσηλευομένων στην κλινική του, ο κ. Κοκκινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: « Με ενδιαφέρει μόνο για τους ασθενείς που είχαν το πρόβλημα, γιατί κανείς άλλος δεν είχε πρόβλημα. Δεν μπορώ να ξέρω πόσοι ασθενείς βρίσκονται συνολικά στην κλινική αυτή την ώρα γιατί τώρα λείπω. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δίνει τις οδηγίες, δεν μπορώ να δώσω εγώ οδηγίες».

Οσο για την εισαγγελική παρέμβαση (εδώ), αρκέστηκε να πει ότι «ο εισαγγελέας τη δουλειά του και εμείς τη δική μας».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου την Πέμπτη ξεκαθάρισε πως θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες (περισσότερα εδώ) για τους αρμόδιους των κλινικών, ενώ ήδη διατάχθηκε κατεπείγουσα εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

«Εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανένα», διεμήνησε ο κ. Χαρδαλιάς, υπονοώντας ότι στις δύο κλινικές δεν τηρήθηκαν βασικοί κανόνες ασφαλείας.

Οργισμένος εμφανίστηκε για πρώτη φορά κ.  Τσιόδρας, καθώς όπως υπογράμμισε, η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων είχε ως αποτέλεσμα δύο υγειονομικές δομές να εξελιχθούν σε εστίες διασποράς του κορονοϊού.

«Ο κορονοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες. Απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο καθηγητής χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει την αγανάκτησή του για τη συμπεριφορά των υπευθύνων στις δύο κλινικές.

Ο προϊστάμενος της Ειαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με στόχο να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων των δύο κλινικών. Η έρευνα αφορά κακουργηματικές πράξεις.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...