Δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου γνωστοποιήθηκαν αρμοδίως την Παρασκευή: το ένα στην Κατερίνη και το άλλο στον Δήμο Τοπείρου Ξάνθης.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2019, στις περιοχές που προαναφέρθηκαν.
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν και τις περιόδους 2010-2014 και 2017-2018, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και εφέτος.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Ατομα άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Οι περιοχές όπου ενδέχεται να κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Πάντως ο ΕΟΔΥ συνιστά ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Τέτοια μέτρα είναι τα εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, οι σήτες, οι κουνουπιέρες, τα κλιματιστικά και οι νεμιστήρες κα τα κατάλληλα ρούχα.
Δεν πρέπει να λιμνάζουν νερά δίπλα ή και μέσα στο σπίτι.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/, ενώ κάθε Πέμπτη αναρτάται σχετική επιδημιολογική έκθεση στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (www.eody.gov.gr).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News