504
Σκοτάδι και σύννεφα πάνω από τον Λευκό Οίκο | REUTERS/Joshua Roberts

Πούτιν, Μέρκελ και… Παρίσι εύχονται ταχεία ανάρρωση στον ασθενή με κορονοϊό Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 15:41
Σκοτάδι και σύννεφα πάνω από τον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Joshua Roberts

Πούτιν, Μέρκελ και… Παρίσι εύχονται ταχεία ανάρρωση στον ασθενή με κορονοϊό Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 15:41

Μπροστά στην ασθένεια και την απειλή που αντιπροσωπεύει, ηγέτες από όλο τον κόσμο παραμέρισαν τις πολιτικές διαφορές που ίσως έχουν για να ευχηθούν ταχεία ανάρρωση στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια.

Από τους πρώτους που έστειλαν ευχές για ανάρρωση είναι ένας παθών (ελπίζουμε και μαθών), ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ακόμα και στην Εντατική. όχι όμως διασωληνωμένος.

«Τις καλύτερες ευχές μου στον Πρόεδρο Τραμπ και την Πρώτη Κυρία. Ελπίζω και οι δύο να αναρρώσουν γρήγορα από τον κορονοϊό», έγραψε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε σε προσωπικό μήνυμα που απέστειλε προς τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η «ζωτικότητά του» θα του επιτρέψει να ξεπεράσει τον κορονοϊό. «Είμαι πεπεισμένος ότι η φυσική ζωτικότητά σας, το ψυχικό σας σφρίγος και η αισιοδοξία σας θα σας βοηθήσουν να νικήσετε αυτόν τον επικίνδυνο ιό», έγραψε ο ρώσος πρόεδρος σε τηλεγράφημα προς τον αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το Sputnik-V, και ότι ο πρόεδρος σκέφτεται να εμβολιαστεί και ο ίδιος με αυτό, παρότι το σκεύασμα δεν είναι ακόμη στην τελική φάση των δοκιμών.

Ευχές για γρήγορη ανάρρωση έστειλαν μέσω Twitter, μεταξύ άλλων, o αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Κατά τη συνέντευξή της μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ευχήθηκε στον αμερικανό πρόεδρο και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ – ήταν μάλιστα το πρώτο που δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ είχε επισημάνει ότι η Μέρκελ και σύσσωμη η κυβέρνηση «εύχονται στον πρόεδρο Τραμπ και τη σύζυγό του καλή ανάρρωση και γρήγορα να είναι και πάλι απολύτως υγιείς», απορρίπτοντας κάθε εικασία περί «αποστασιοποίησης» της Μέρκελ από τον αμερικανό πρόεδρο. Πάντως η εκπρόσωπος δεν απάντησε για το ενδεχόμενο να υπάρξει προσωπική επικοινωνία.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε κάνοντας μια σαφή αναφορά στον σκεπτικισμό του Τραμπ για τον κίνδυνο του ιού: «Αυτό δείχνει ότι κανείς δεν γλιτώνει από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επέδειξαν σκεπτικισμό. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Τις καλύτερες ευχές του στον Τραμπ και τη σύζυγό του έστειλε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. Ο οργανισμός που διευθύνει έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τον αμερικανό πρόεδρο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία.

Παρά ταύτα, στην Κίνα η είδηση έγινε αφορμή για ένα μάλλον ειρωνικό σχόλιο. Ισως δεν ξεχνούν ότι ο Τραμπ σε πολλές περιπτώσεις είχε μιλήσει για τον «κινεζικό ιό» και υποβάθμιζε τη φονικότητά του.

Ο Χου Σιτζίν, διευθυντής σύνταξης στην κινεζική εφημερίδα Global Times (αγγλόφωνο όργανο του καθεστώτος) ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ο πρόεδρος Τραμπ και η πρώτη κυρία πλήρωσαν το τίμημα του ρίσκου της υποβάθμισης της COVID-19. Η είδηση δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης με την πανδημία στις ΗΠΑ. Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του Τραμπ και των ΗΠΑ και μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την επανεκλογή του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...