294
| Shutterstock

Economist: Kάτω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε δημοκρατία το 2021

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 09:10
|Shutterstock

Economist: Kάτω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε δημοκρατία το 2021

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 09:10

Μόλις το 45,7% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε δημοκρατικό καθεστώς το 2021, είναι το συμπέρασμα έρευνας του ινστιτούτου μελετών και αναλύσεων του Ομίλου Economist  (Economist Intelligence Unit, EIU), με μόλις 21 χώρες σε σύνολο 165 να απολαμβάνουν καθεστώς πλήρους δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. το 2021  ο «δείκτης δημοκρατίας» έπεσε στο 5,28 από 5,37 το 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρησή του από το 2010.

«Τα αποτελέσματα αντανακλούν τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στη δημοκρατία και στην ελευθερία στον κόσμο για δεύτερη συνεχή χρονιά, της σημαντικής επέκτασης της εξουσίας του κράτους και της περιστολής των ατομικών ελευθεριών», υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες τη μελέτη.

Στην Ευρώπη, η Ισπανία πέρασε το 2021 από το καθεστώς της «πλήρους δημοκρατίας» σε αυτό της «δημοκρατίας με αδυναμίες», κατηγορία στην οποία κατατάσσεται επίσης η Γαλλία από το 2020. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Εκτός Ευρώπης «δημοκρατίες με αδυναμίες» θεωρούνται επίσης οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Νότια Αφρική.

Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο (που έπεσε δυο θέσεις και πλησιάζει τις «αδύναμες δημοκρατίες») βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία της κατάταξης, όπως και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ο Μαυρίκιος και η Κόστα Ρίκα.

Πρώτη είναι η Νορβηγία.

Ωστόσο, ο πληθυσμός των χωρών αυτών δεν αποτελεί παρά το 6,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην κατηγορία των «υβριδικών καθεστώτων» βρίσκει κανείς το Μπανγκλαντές, τη Σενεγάλη, την Ουκρανία, το Χονγκ Κονγκ, αλλά και την Τυνησία, που σημείωσε μια από τις πιο θεαματικές πτώσεις.

Στα «αυταρχικά καθεστώτα» κατατάσσονται από το EIU η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Ρουάντα, το Βιετνάμ, η Κίνα. Σε αυτά αναλογεί πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού (το 37,1%).

Στον πάτο της κατάταξης βρίσκεται το Αφγανιστάν, μετά και την ανακατάληψη της εξουσίας από τους  Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...