Σε κέντρο ελέγχου της ρωσικής εκστρατείας ανάμειξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 με στόχο την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως είχε μετατρέψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ο Τζούλιαν Ασάνζ.
Εως και σήμερα ο 48χρονος ιδρυτής του WikiLeaks εξακολουθεί να αρνείται κάθε υπόνοια εμπλοκής του στο αποκαλούμενο Russiagate. Σύμφωνα, ωστόσο, με μια έκθεση την οποία συνέταξαν τα στελέχη της UC Global, μιας ιδιωτικής ισπανικής εταιρείας ασφαλείας η οποία πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην πρεσβεία του Ισημερινού, είναι πολύ πιθανό ο Τζούλιαν Ασάνζ να συντόνιζε ο ίδιος τη δημοσιοποίηση εγγράφων που υπεκλάπησαν από το Δημοκρατικό Κόμμα και την Χίλαρι Κλίντον «απευθείας μέσα από την πρεσβεία».
Τα νέα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του CNN, αποδεικνύουν ότι ο Ασάνζ είχε σχεδόν απόλυτη ελευθερία κινήσεων εντός της «προσωρινής» του κατοικίας, όπου παρέμεινε έγκλειστος για σχεδόν επτά χρόνια, από τον Αύγουστο του 2012 έως τον περασμένο Απρίλιο.
Ζήτησε, για παράδειγμα, και έλαβε την άδεια να αναβαθμίσει τη σύνδεσή του στο Διαδίκτυο με στόχο την ταχύτερη «μεταφορά δεδομένων» αλλά και να δέχεται επισκέπτες εντός της πρεσβείας δίχως αυτοί να ελέγχονται και να καταγράφονται τα στοιχεία τους από το προσωπικό ασφαλείας ενώ για να αποφύγει τις κάμερες παρακολούθησης συναντούσε πολλούς από αυτούς στις γυναικείες τουαλέτες της πρεσβείας.
Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου του 2016, όταν εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος κοινοποίησαν την υποκλοπή εγγράφων από τους υπολογιστές τους, ο Τζούλιαν Ασάνζ δέχτηκε 75 επισκέψεις, σχεδόν τις διπλάσιες από αυτές που δεχόταν κατά μέσο όρο τους προηγούμενους μήνες.
Συναντήθηκε με αρκετούς ρώσους πολίτες. Ενας από αυτούς ήταν ο Νικολάι Μπογκατσίκιν, επικεφαλής του RT (του αγγλόφωνου διεθνούς ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου που ελέγχεται από το Κρεμλίνο) στο Λονδίνο, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας ολιγόλεπτης συνάντησής τους παρέδωσε στον Ασάνζ ένα στικάκι USB. Και σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το RT «συνεργάστηκε ενεργά με το WikiLeaks» κατά το παρελθόν και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια των Ρώσων να επηρεάσουν την εκλογική αναμέτρηση του 2016 προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ασάνζ συναντήθηκε επίσης με έναν χάκερ από τη Γερμανία ονόματι Αντριου Μούλερ – Μαγκούν ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση του Ρόμπερτ Μόλερ, του αμερικανού ειδικού ανακριτή που ερεύνησε την ανάμειξη των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές, ενδέχεται να ήταν αυτός ο κομιστής των εγγράφων που υπεκλάπησαν από τους Δημοκρατικούς.
Τον Ιούλιο του 2016, τέσσερις ημέρες αφότου οι κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας κατέγραψαν έναν άνδρα με καλυμμένο το πρόσωπό του να παραδίδει σε έναν από τους φύλακες ένα πακέτο, το WikiLeaks προέβη στη δημοσίευση περισσότερων από 20.000 εγγράφων του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ η ισπανική εταιρεία ασφαλείας της πρεσβείας κατέληξε στο συμπέρασμα πως «αναμφίβολα υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία» όσον αφορά τις επαφές του Τζούλιαν Ασάνζ με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξε και ο Ρόμπερτ Μόλερ στην έκθεσή του, υποστηρίζοντας πως τα επίμαχα έγγραφα υπεκλάπησαν από μέλη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και παραδόθηκαν στη συνέχεια στο WikiLeaks.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν η κυβέρνηση του Ισημερινού ήταν ενήμερη για τη συνεργασία του Ασάνζ με τους Ρώσους. Μετά την πρώτη διαρροή των εγγράφων που υπεκλάπησαν από τους Δημοκρατικούς, η Ουάσινγκτον ενημέρωσε το Κίτο για τις ανησυχίες της περί ενδεχόμενης εμπλοκής του Ασάνζ στην υπόθεση. Την επομένη, η σύνδεση του Ασάνζ στο Διαδίκτυο διακόπηκε αλλά οι διαρροές συνεχίστηκαν απρόσκοπτα μέσω του WikiLeaks έως και λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση που ανέδειξε στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News