Ακροδεξιά κόμματα από όλη την Ευρώπη θα μαζέψει ο Ματέο Σαλβίνι σε συγκέντρωση στο Μιλάνο, το Σάββατο, στην προσπάθειά του να εμφανίσει ένα κοινό μέτωπο ενόψει των Ευρωεκλογών.
Οι λαϊκιστές και εθνικιστές ηγέτες συμφωνούν στην αντιευρωπαϊκή και αντιμεταναστευτική τους στάση, διαφωνούν όμως ριζικά στο πού στέκονται απέναντι στη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Για κάποιους από αυτούς, η στήριξη στη Ρωσία είναι δεδομένη. Ο Σαλβίνι, πρόεδρος της Λέγκα, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο φορώντας μπλουζάκι με τον Πούτιν, ενώ η Γαλλίδα Μαρί Λεπέν δεν κρύβει ούτε το δάνειο που πήρε από τη Ρωσία για το κόμμα της ούτε τη θέση της ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι νόμιμη. Η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού είχε μάλιστα συναντήσει τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, το 2017.
Υπάρχουν όμως, και οι εθνικιστές της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, από χώρες με ιστορικό εχθροπραξιών με τη Ρωσία ή ακόμα και ρωσικής κατοχής, που κρατούν ξεκάθαρα εχθρική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τη ρωσική επιθετικότητα. Μία πληγωμένη αρκούδα είναι επικίνδυνη», είπε ο Αντερς Βίστισεν, ηγέτης του Κόμματος του Λαού της Δανίας, ο οποίος τον περασμένο μήνα πήγε μεν στο Μιλάνο για να συμμετέχει στην αναγγελία ίδρυσης της «ομάδας του Σαλβίνι», όμως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμβαδίσει με τη φιλορωσική πολιτική του νέου του συμμάχου.
Για αυτόν τον λόγο θα απέχουν από τη συμμαχία οι πολωνοί εθνικιστές, από το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι ο Σαλβίνι ταξίδεψε μέχρι τη Βαρσοβία για να πείσει τον Γιάροσλαβ Καζίνσκι να συμμετέχει.
Ο αρχηγός του πολωνικού κόμματος δεν συμμαχεί ούτε με τον ακροδεξιό ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, που επίσης τάσσεται στο πλευρό του Πούτιν. Το κόμμα του Ορμπαν, Fidesz, μπορεί να πάρει μέρος στη συμμαχία του Σαλβίνι αν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφασίσει επιτέλους μετά τις εκλογές να το πετάξει έξω από τους κόλπους του οριστικά.
«Συμφωνούμε σε πολλά πράγματα, όπως το Μεταναστευτικό και το πού πρέπει να πάει η Ευρώπη στο μέλλον, αλλά δεν κρύψαμε ποτέ ότι η ουγγρική στάση απέναντι στη Ρωσία και τον Πούτιν δεν μας αρέσει», λέει ο Ράντοσλαβ Φόγκιελ, πολιτικός σύμβουλος του Καζίνσκι, στην Guardian.
Το ίδιο αρνητικοί είναι και για οποιαδήποτε συμμαχία με την Λεπέν. «Οχι μόνο χρηματοδοτείται από τη Ρωσία, αλλά και είναι πολύ πιο ακροδεξιά στα κοινωνικά θέματα. Παραείναι ακραία για να συνεργαστούμε μαζί της».
Το ακροδεξιό κόμμα της Εσθονίας, EKRE, μέλος της κυβερνητικής συμμαχίας, έχει δηλώσει ότι θα πάρει μέρος στην ομάδα του Σαλβίνι, παρά το γεγονός ότι είναι κατά της Ρωσίας. Ο Γιάακ Μάντισον, που ίσως μπει στο Ευρωκοινοβούλιο, σκοπεύει να ρωτήσει τη Λεπέν αν αποπλήρωσε το δάνειό της από τη Ρωσία.
«Καταλαβαίνουμε τη θέση του Σαλβίνι υπέρ της Ρωσίας. Δεν είναι το 25% του ιταλικού πληθυσμού Ρώσοι, ούτε είχαν 50 χρόνια ρωσικής κατοχής», είπε ο Μάντισον.
Η Λεπέν, όταν βρέθηκε στο Ταλίν, την Τρίτη και ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, για το δάνειο, έδειξε τρομερά ενοχλημένη. «Βρίσκω την ερώτησή σου προσβλητική. Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένεις να ρωτάς για τη Ρωσία», απάντησε.
Πάντως, ένας τρόπος να αποφύγουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους πριν ακόμα ξεκινήσει η συμμαχία των λαϊκιστικών κομμάτων, είναι το κόλπο που αποκαλύπτει ο Βίστισεν: «Προσπαθούμε να κάνουμε το μανιφέστο της ομάδας όσο πιο ασαφές γίνεται για να μην αποτρέψουμε όποιον θέλει να γίνει μέλος της. Οσον αφορά τη Ρωσία, το καλύτερο είναι να αποφύγουμε τελείως το θέμα. Εχουμε συμφωνήσει ότι είναι πολύ σημαντικό κάθε μέλος να αποφασίζει για τη δική του εξωτερική πολιτική».
Επεισόδια εναντίον του Σαλβίνι στη Νάπολη
Δύο ημέρες πριν από τη συγκέντρωση του Μιλάνου, ο Ματέο Σαλβίνι βρέθηκε στη Νάπολη για να προεδρεύσει σε σύσκεψη για την ασφάλεια.
Οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία.
Ειρωνικές ήταν οι αναφορές στα υψωμένα πανό, ενώ πολλοί κρατούσαν κι ένα κουκλάκι του Ζορό, σαν αυτό που έκλεψαν από τον Σαλβίνι όταν ήταν στο νηπιαγωγείο, όπως γράφει η Κιάρα Τζανίνι, συγγραφέας του βιβλίου «Είμαι ο Ματέο Σαλβίνι». Σε απόσπασμα του βιβλίου, αναφέρεται στην κλοπή, που αποκαλεί «τραυματική εμπειρία της νιότης του», την οποία δυσκολεύθηκε να ξεπεράσει.
Στην πορεία πρωτοστάτησαν στελέχη των ναπολιτάνικων οργανώσεων Insurgencia, του κοινωνικού κέντρου Je Sto’ Pazzo και του κόμματος Εξουσία στον Λαό (Potere al Popolo), με την επικεφαλής του Βιόλα Καρόφαλο.
«Σήμερα έφθασε στην πόλη ο υπουργός Εσωτερικών. Για μία φορά ακόμη, η Νάπολη απαντά στον ρατσισμό και αποδεικνύει πως γι’ αυτόν δεν υπάρχει θέση. Σήμερα, χιλιάδες κάτοικοι κρέμασαν επιγραφές στα μπαλκόνια τους, διατρανώνοντας ένα μήνυμα: “Δεν είναι αλήθεια πως ο Νότος είναι με τη Λέγκα”», τόνισε ο επικεφαλής ομιλητής Αλφόνσο Ντε Βίτο.
Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, που απάντησαν με τη ρίψη αντικειμένων και καπνογόνων. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, στα επεισόδια που σημειώθηκαν προτού οι διαδηλωτές εγκαταλείψουν το μέγαρο.
Την ίδια στιγμή, ολοκληρωνόταν η σύσκεψη για την «τάξη και ασφάλεια», στην οποία ο υπουργός ανακοίνωσε ένα «σχέδιο εθνικής ενότητας κατά της Μαφίας». Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως το πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται, σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη, θα περιλαμβάνει και την εμπλοκή και άλλων υπουργείων όπως της Παιδείας, της Υγείας και της Εργασίας. «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός προβλήματος όχι μόνον εγκληματικότητας, αλλά συνάμα και κοινωνικού».
Ο Σαλβίνι επιβεβαίωσε πως τη Δευτέρα θα φέρει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο το πακέτο μέτρων για την ασφάλεια, το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ψηφισθεί ομόφωνα και στο Κοινοβούλιο: «κατά της Μαφίας, της Καμόρα, της Ντράγκετα, δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαιρέσεις, δεν θα πρέπει να υπάρχει πολεμική, ή να γίνεται προεκλογική εκστρατεία».
Στη συνέχεια, ο Σαλβίνι τα έβαλε με τους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερωτήσεις για το εάν τον ανησυχούν ως ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας, είτε η υπόθεση διαφθοράς που κατέληξε στη σύλληψη του Λεγκίστα δημάρχου του Λενιάνο, είτε για τις έρευνες για εγκλήματα μίσους κατά της Forza Nuova, ή της CasaPound -νεοφασιστικών κινημάτων, συναφών με τη Λέγκα: «Οτι είναι κοντά στη Λέγκα το λέτε εσείς. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, εδώ όλοι είμαστε αθώοι μέχρις τελεσίδικης καταδίκης μας σε τρίτο βαθμό, αλλά για την εφημερίδα La Repubblica είμαστε 60 εκατ. ένοχοι».
«Εναντίον μου κι ενάντια στο κίνημα, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, έχει εξαπολυθεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο τα τελευταία 20 χρόνια. Θα επιστρέψω όχι με αεροσκάφος, αλλά με ποδήλατο, γιατί κάποιος κοιτάζει με τι ταξιδεύω. Χρησιμοποιώ το αεροσκάφος για να δουλέψω κι όχι για να πάω να φάω μία πίτσα στην παραλία», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος στην έρευνα που ξεκίνησε η δικαιοσύνη για εξωθεσμική χρήση εναέριων μέσων της αστυνομίας, έπειτα από δημοσιεύματα της εφημερίδας La Repubblica.
Επίσης, ο Σαλβίνι επιτέθηκε και κατά του κυβερνητικού εταίρου του Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων, για την κριτική πού έχει ασκήσει για κάποιες κινήσεις του: «Δεν κατανοώ την ενόχλησή του. Εγώ δεν πήγα να συναντήσω τα Κίτρινα Γιλέκα που προκαλούν καταστροφές» στη Γαλλία, τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ντι Μάιο στο Παρίσι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News