Δωρεά 150 εκατομμυρίων στερλινών που θα κατευθυνθεί στις ανθρωπιστικές σπουδές έκανε δεκτή το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Στίβεν Σουάρτσμαν.
Οχι χωρίς κάποια υπερβολή, το πανεπιστήμιο τονίζει ότι είναι η «μεγαλύτερη δωρεά (προς αυτό) από την εποχή της Αναγέννησης».
Το ποσό θα διατεθεί στις ανθρωπιστικές σπουδές και στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων που ανακύπτουν από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Πρόκειται, λοιπόν, να ιδρυθεί το Κέντρο Σουάρτσμαν για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, το οποίο φιλοδοξεί να συστεγάσει τη Φιλολογία, τη Φιλοσοφία, τη Μουσική και την Ιστορία, αλλά και μία βιβλιοθήκη και ένα κέντρο έρευνας για την Ηθική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Σουάρτσμαν, όπως σημειώνει ο Guardian, αντίθετα από άλλους δωρητές, δεν υπήρξε φοιτητής του φημισμένου πανεπιστημίου (αποφοίτησε από το Γέιλ). Είχε πάντως επισκεφθεί την Οξφόρδη το 1963, όταν ήταν 15 ετών, σε εκπαιδευτικό ταξίδι. Η πόλη και το πανεπιστήμιο -«η ομορφιά και ο αρχαίος χαρακτήρας των κτιρίων», όπως λέει- τού έκαναν τεράστια εντύπωση, που φαίνεται ότι διατήρησε ως σήμερα.
Το δεύτερο σημείο που τον παρακίνησε ήταν η έρευνα στους τομείς τους οποίους αφορά η δωρεά. Υπάρχει ανάγκη, όπως λέει ο ίδιος, να συνδεθούν οι θεμελιώδεις αξίες του πανεπιστημίου με αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι στην πρωτοπορία ενός τεχνολογικού τομέα που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη.
Η προσέγγιση του δισεκατομμυριούχου έγινε από την αντιπρύτανη Λουίζ Ρίτσαρντσον, η οποία θεωρεί τη δωρεά μια ψήφο εμπιστοσύνης στις ανθρωπιστικές σπουδές. «Ο τομέας STEM [επιστήμη, τεχνολογία, μηχανολογία και μαθηματικά] τελευταία συγκεντρώνει την προσοχή, κάτι όχι κακό, αλλά είναι ωραίο να υπενθυμίζει κανένας πόσο κρίσιμης σημασίες είναι και οι ανθρωπιστικές σπουδές», εξηγεί.
Η περιουσία του νεοϋορκέζου Σουάρτσμαν υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 12 δισ. δολάρια. Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού ομίλου Blackstone, ενός από τα μεγαλύτερα fund στον κόσμο.
Αν αθροίσουμε τα ποσά που έχει δωρίσει για καλούς σκοπούς, το ποσό ξεπερνά τα 500 εκατ. δολάρια. Πέρα από αυτό προς την Οξφόρδη, έχει διαθέσει 100 εκατ. δολάρια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, ακόμη 350 εκατ στο ΜΙΤ και μεγάλα ποσά στο πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα στην Κίνα.
Για ένα διάστημα είχε υπάρξει πρόεδρος του στρατηγικού φόρουμ ενός άλλου μεγιστάνα από τη Νέα Υόρκη, του Ντόναλντ Τραμπ. Αντεξε σε αυτή τη θέση έξι μήνες, αλλά πάντως έχει καλές σχέσεις μαζί του. «Ειλικρινά, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα εξελισσόταν έτσι», παραδέχεται σήμερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News