Παλιά στο σχολείο, ένας μαθητής που δεν ήξερε το μάθημα, προσπαθούσε να ξεγελάσει τους καθηγητές του όταν τον σήκωναν στον πίνακα, μιλώντας γρήγορα και μπερδεμένα, βγαίνοντας βέβαια εκτός θέματος.
Αυτό φαίνεται ότι προσπάθησε να κάνει και ο Μπόρις Τζόνσον, στη δημοφιλέστερη ραδιοφωνική πρωινή εκπομπή του BBC, «Today», όπου κλήθηκε να αναλύσει το θέμα των ελλείψεων σε καύσιμα και πολλά ακόμα καταναλωτικά αγαθά στη Βρετανία.
Οπως είναι φυσικό, το θέμα δεν είναι από τα αγαπημένα του βρετανού πρωθυπουργού, καθώς έχει φέρει στην επιφάνεια σημαντικά προβλήματα που προκαλεί στη Βρετανία το Brexit – και ας μην το παραδέχονται οι Συντηρητικοί.
Ο Τζόνσον λοιπόν, που βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, άρχισε να μιλά ακατάπαυστα απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα, χωρίς όμως να δίνει απάντηση επί της ουσίας. Τότε, ο δημοσιογράφος του BBC, Νικ Ρόμπινσον, δεν άντεξε και αντί να του πει το… παραδοσιακό, «Yes Mr. Prime Minister» (Μάλιστα κ. πρωθυπουργέ) του είπε, «Prime minister, stop talking (κ. Πρωθυπουργέ, σταματήστε να μιλάτε)»!
Ο Ρόμπινσον προσπάθησε έτσι να τον ξαναβάλει στη συζήτηση για το θέμα για το οποίο τον κάλεσε στην εκπομπή του και συνέχισε, πάντα όμως με τη γνωστή βρετανική ευγένεια: «Πρωθυπουργέ, πρέπει να κάνετε παύση. Θα έχουμε ερωτήσεις και απαντήσεις, δεν θα μιλάτε απλά μόνος σας, αν δεν θα σας πείραζε».
Τελικά, ο Τζόνσον τον άφησε να κάνει την ερώτησή του, αλλά δεν σταμάτησε να αναφέρεται, εμφανώς δυσαρεστημένος, στην παρέμβαση του δημοσιογράφου στη συνέχεια της εκπομπής.
Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το δημόσιου χαρακτήρα BBC δεν τα πάει καλά με τους Συντηρητικούς, ούτε οι Συντηρητικοί με το δημόσιο BBC, το οποίο κατηγορούν για προκατάληψη εναντίον του Βrexit.
Μάλιστα, η νέα αρμόδια υπουργός Πολιτισμού, Νεϊντίν Ντόρις, δήλωσε τη Δευτέρα, στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος, ότι σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του ειδησεογραφικού οργανισμού, διότι το BBC πρέπει γίνει πιο συμπεριληπτικό στην κάλυψή του και διότι δεν εκπροσωπεί την εργατική τάξη.
«Συζητούμε για το πώς το BBC θα γίνει περισσότερο αντιπροσωπευτικό του λαού», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Η κρατική χρηματοδότηση του BBC προέρχεται από ένα ετήσιο τέλος ύψους 159 λιρών, το οποίο πληρώνουν όλοι οι βρετανοί πολίτες. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναπροσαρμόσει το τέλος για το BBC ώστε να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό, μειώνοντας στην ουσία τη χρηματοδότησή του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News