Εξαιρετικά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που στέλνουν η επιστήμονας που ανακάλυψε το εμβόλιο της AstraZeneca Σάρα Γκίλμπερτ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, καθώς και οι δύο ισχυρίζονται ότι η πανδημία θα περιοριστεί πολύ σύντομα, κάτι που θα σημαίνει και τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.
«Ο κορονοϊός είναι απίθανό να μεταλλαχθεί σε ένα νέο στέλεχος που μπορεί να αποφεύγει τα εμβόλια», εκτιμά η δημιουργός του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca. Στο πλαίσιο της διάλεξής της σε διαδικτυακό σεμινάριο της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας της Βρετανίας, η επιστήμονας απέρριψε κάθε σενάριο για εμφάνιση μίας πιο θανατηφόρας μετάλλαξης του κορονοϊού.
«Συνήθως βλέπουμε ότι οι ιοί γίνονται λιγότερο μολυσματικοί καθώς κυκλοφορούν και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε μία πιο λοιμογόνο έκδοση του κορονοϊού», ανέφερε η ίδια, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.
Παράλληλα, εξηγεί ότι η πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού που στοχεύουν τα εμβόλια, έχει περιορισμένη ικανότητα μετάλλαξης. «Εάν αλλάξει τόσο πολύ η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τότε δεν θα μπορεί να εισέλθει ούτε στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν θα μπορεί να αλληλοεπιδράσει με τους υποδοχείς των κυττάρων», υποστήριξε η ίδια.
Την ίδια στιγμή, μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, εκτιμά ότι η πανδημία θα μπορούσε να τελειώσει σε περίπου ένα χρόνο. Κι αυτό διότι η αυξημένη παραγωγή εμβολίων διασφαλίζει ότι θα υπάρχει επαρκής προμήθεια σε όλο τον κόσμο.
«Αν δείτε την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε επίπεδο βιομηχανίας τους τελευταίους έξι μήνες, αρκετές δόσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ως τα μέσα του επόμενου έτους, ώστε όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη να μπορούν να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούν επίσης να γίνουν στην έκταση που απαιτείται» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα.
Ανοσοποίηση με τον… δύσκολο τρόπο
Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι εμβολιασμός σύντομα θα είναι δυνατός ακόμη και για τα νήπια. «Αυτοί που δεν εμβολιάζονται, θα ανοσοποιηθούν μέσω της νόσησης, διότι η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης. Θα μπορεί κάποιος είτε να εμβολιαστεί και να έχει ένα ασφαλή χειμώνα, είτε να μην κάνει εμβόλιο και να κινδυνεύσει να αρρωστήσει και πιθανώς ακόμη και να καταλήξει στο νοσοκομείο» πρόσθεσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna σημείωσε ακόμη ότι αναμένει πως οι κυβερνήσεις θα εγκρίνουν τις ενισχυτικές δόσεις για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, διότι τα άτομα υψηλού κινδύνου που εμβολιάστηκαν τον περασμένο χειμώνα, χρειάζονται αναμφίβολα αναμνηστική δόση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News