568
Υποστηρικτής των Δημοκρατικών διαμαρτύρεται για την αθώωση του Τραμπ, στο Λος Αντζελες και αναρωτιέται «Τι έχουμε γίνει, Αμερική;» | REUTERS

Δίκη Τραμπ: «Κολοσσιαίο λάθος» των Δημοκρατικών ή πύρρειος νίκη των Ρεπουμπλικανών;

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2020, 08:49
Υποστηρικτής των Δημοκρατικών διαμαρτύρεται για την αθώωση του Τραμπ, στο Λος Αντζελες και αναρωτιέται «Τι έχουμε γίνει, Αμερική;»
|REUTERS

Δίκη Τραμπ: «Κολοσσιαίο λάθος» των Δημοκρατικών ή πύρρειος νίκη των Ρεπουμπλικανών;

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2020, 08:49

Οι Δημοκρατικοί διέπραξαν «κολοσσιαίο πολιτικό λάθος» κινώντας τη διαδικασία παραπομπής στη δικαιοσύνη με σκοπό την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, λίγη ώρα μετά την αθώωση του αμερικανού προέδρου.

«Αυτή τη στιγμή, είναι οι χαμένοι», ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται «σε καλή θέση» εννέα μήνες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ υποστήριξε ότι η αθώωση του Τραμπ δεν έχει «καμία αξία» διότι η διαδικασία δεν ήταν «δίκαιη», γιατί αθωώθηκε χωρίς να καταθέσουν μάρτυρες και χωρίς να υποβληθούν αποδεικτικά στοιχεία.

Πρόσθεσε ότι στην «ιστορία» η εξέλιξη θα καταγραφεί ως «πύρρειος νίκη των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Τραμπ».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατηγόρησε τη Γερουσία ότι μετέτρεψε σε κοινοτοπία «την παρανομία» και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ παραμένει «απειλή για τη δημοκρατία» σε μακροσκελή ανακοίνωση σε πολεμικό τόνο που έδωσε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της δίκης.

Η ίδια είχε σκίσει επιδεικτικά το αντίγραφο της ομιλίας του Τραμπ στο Κογκρέσο, καθώς στεκόταν πίσω του στο προεδρείο της Βουλής. Η πρωτοφανής αυτή κίνησή της θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην αμερικανική πολιτική Ιστορία.

Ο μόνος Ρεπουμπλικανός που ψήφισε κατά του Τραμπ, παρότι βαθιά συντηρητικός, ήταν ο πρώην υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα το 2012, Μιτ Ρόμνεϊ, που όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε στο στόχαστρο του αμερικανού προέδρου.

Ο ίδιος είχε προβλέψει ότι θα βρισκόταν αντιμέτωπος με αντίποινα όταν αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της καταδίκης του Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας.

Ο Τραμπ δεν έχασε καιρό και ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο, στο οποίο η αφηγήτρια κατηγορεί τον συντηρητικό πολιτικό, τον αντίπαλο του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2012, ότι δουλεύει «μυστικά» για λογαριασμό των Δημοκρατικών και ότι «κορόιδευε» τόσο καιρό τους Ρεπουμπλικάνους.

«Παριστάνοντας τον Ρεπουμπλικάνο, προσπάθησε να παρεισφρήσει στην κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ αναλαμβάνοντας υπουργός Εξωτερικών», συνεχίζει το διαφημιστικό μήνυμα. Αναφέρεται στη φημολογία κατά την οποία το 2017, ο Τραμπ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον Ρόμνεϊ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ήταν ο υποψήφιος που μετρήθηκε με τον Ομπάμα, που διεκδικούσε δεύτερη θητεία το 2012. Βαθιά συντηρητικός, γενικά ψηφίζει υπέρ των πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ στη Γερουσία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News λίγο πριν ταχθεί εναντίον του Τραμπ, ο Ρόμνεϊ προεξόφλησε ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες, αλλά επέμεινε ότι θα ψήφιζε όπως του υπαγόρευε η συνείδησή του.

«Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες», είπε ο γερουσιαστής που εξελέγη στη Γιούτα στο τηλεοπτικό δίκτυο, πρόσθεσε όμως «δεν έχω καμία επιλογή για αυτό».

Αποκαλώντας την ψήφο του «τη δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε να πάρω ποτέ», ο Ρόμνεϊ πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να βάλω προσωπικά κίνητρα, αν θέλετε, πάνω από τη συνείδησή μου και πάνω από τον όρκο μου στον θεό».

Ο γερουσιαστής είπε ότι υπήρξαν νύχτες που δεν μπόρεσε να κοιμηθεί μετά την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη, προσθέτοντας πως ανησυχεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την οικογένειά του.

«Συζήτησα πολύ με την οικογένειά μου, διότι αυτό θα έχει συνέπειες, τα αντίποινα θα έχουν συνέπειες, όχι μόνο για μένα, αλλά και για την οικογένειά μου, για τη γυναίκα μου, για τους γιους μου, για τις νύφες μου, για τα 24 εγγόνια μου», ανέφερε ο Ρόμνεϊ .

«Θα αντιμετωπίσω πολλή μοναξιά».

Ο Τραμπ ήδη ζητεί να αποπεμφθεί ο γερουσιαστής από το κόμμα. «Ηταν πολύ αδύναμος για να νικήσει τους Δημοκρατικούς» το 2012 και έτσι «τώρα προσχωρεί σε αυτούς», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...