Ερευνητές από την Βρετανία και την Κίνα πραγματοποίησαν μια μελέτη για το επίπεδο ασφαλείας των εργαστηρίων στα οποία πραγματοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν πειράματα με επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς. Τα αποτελέσματα της μελέτης προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό αν όχι ανησυχία.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν 59 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που είτε λειτουργούν είτε βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής τους στα οποία γίνονται ή πρόκειται να γίνουν πειράματα με επικίνδυνους οργανισμούς. Τα εργαστήρια αυτά βρίσκονται σε 23 χώρες συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ινδίας. Από αυτά τα 59 εργαστήρια περισσότερα από τα μισά είναι κυβερνητικά και τα υπόλοιπα ανήκουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτά τα εργαστήρια ανήκουν (θεωρητικά) στην κατηγορία βιοασφάλειας επιπέδου 4 (BSL-4 labs) που είναι το ανώτερο επίπεδο ασφαλείας στον τομέα των εργαστηρίων.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ως βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ασφάλειας Υγείας που εξετάζει το νομικό πλαίσιο, τους κανονισμούς, τις εποπτικές Αρχές, τις πολιτικές και το επίπεδο τεχνογνωσίας σε θέματα βιοασφάλειας σε κάθε χώρα. Ο δείκτης αυτός δημιουργήθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό NTI (Nuclear Threat Initiative) που ασχολείται με την προστασία της ανθρωπότητας από απειλές που σχετίζονται με την εκούσια ή εκ σφάλματος χρήση πυρηνικών και βιολογικών όπλων μαζικής καταστροφής.
Τα αποτελέσματα
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Business Insider η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 75% αυτών των 59 εργαστηρίων βρίσκονται πολύ κάτω από το αναγκαίο επίπεδο ασφαλείας και δεν πληρούν τα σχετικά πρωτόκολλα. Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν στην Κίνα που βρίσκεται στο μικροσκόπιο ως σημείο διαρροής του κορονοϊού έχει, σύμφωνα με την μελέτη, μεσαίου επιπέδου δείκτη βιοσφάλειας.
Επίσης και τα τρία εργαστήρια BSL-4 που βρίσκονται στην Αφρική πήραν χαμηλό βαθμό στην μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των χωρών στις οποίες υπάρχουν τέτοια εργαστήρια δεν είναι μέλη της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών Βιοασφάλειας στην οποία συζητούνται σε ανώτατο επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο οι καλύτερες μέθοδοι και πρακτικές διαχείρισης επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών.
«Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι υπάρχει ακόμη πολύς χώρος για βελτιώσεις στις πολιτικές που πρέπει να υπάρξουν για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εργαστήρια λειτουργούν υπεύθυνα και με ασφάλεια. Οι περισσότερες χώρες με εργαστήρια BSL-4 δεν έχουν ελεγκτικούς μηχανισμούς για την λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων και είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στην επικαιρότητα εξαιτίας της έρευνας που γίνεται για το αν ο κορονοϊός ξέφυγε από το εργαστήριο στην Γουχάν» αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στην εφημερίδα Guardian.
Τα αποτελέσματα της μελέτης εντείνουν τις ανησυχίες των ειδικών ότι η έλλειψη ισχυρών μέτρων ασφαλείας σε αυτού του είδους τα εργαστήρια αποτελεί μια διαρκή απειλή για την διαρροή και άλλων παθογόνων οργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν νέα πανδημία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News