437
Ο υπουργός Εξωτερικών στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη | INTIMEnews

Δένδιας στη Βουλή: Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι αντιτουρκική – Ευχή να εγκαταλείψουν παράλογες αξιώσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 14:24
Ο υπουργός Εξωτερικών στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη
|INTIMEnews

Δένδιας στη Βουλή: Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι αντιτουρκική – Ευχή να εγκαταλείψουν παράλογες αξιώσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 14:24

«Η Ελλάδα δεν ασκεί αντιτουρκική εξωτερική πολιτική. Εχουμε αυτόνομη στρατηγική η οποία όμως λαμβάνει υπόψη την τουρκική απειλή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτογραφία κάτω) για τη νέα αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Ολοι ευχόμαστε να φύγει η Τουρκία από τις παράλογες αξιώσεις της. Και θα μπορούσε να υπάρξει εκρηκτική δυναμική αν το κάνει», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας λίγες ημέρες μετά το «σπάσιμο του πάγου» στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Πόλη. «Αλλά φοβάμαι», εκτίμησε, «ότι δεν είναι εύκολο αυτό να το δούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας».

Εκτίμηση επίσης του υπουργού των Εξωτερικών ήταν ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τους συμμάχους της Ελλάδας έχουν θετικό αποτύπωμα καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν η Τουρκία στρίψει και έρθει στην ομάδα κρατών που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο το καλύτερο για εμάς». Αλλωστε, συμπλήρωσε στη σχετική αναφορά του, το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι επαφές με κράτη που έχουν ήδη υιοθετήσει την σύμβαση UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία επιμένει να μην υπογράφει η Αγκυρα).

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας διέπεται από τρεις βασικές αρχές: ανθρωπιστικό Δίκαιο, απαραβίαστο εδαφικής ακεραιότητας και υποχρεώσεις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στη βάση αυτών των αρχών πορευόμαστε», επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας, και «στο επίπεδο του ανθρωπιστικού Δικαίου -τόνισε- μας προκαλούν φρίκη οι εικόνες που προκαλεί η ρώσικη εισβολή, με πολλά θύματα και από την ελληνική μειονότητα».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν άφησε αναπάντητα και τα σχόλια -δημοσιεύματα αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

«Δεν θα σταθώ σε όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς ότι εγώ ζήτησα παρέμβαση του Λαβρόφ στις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας και άλλα φληναφήματα που δεν αξίζουν ιδιαίτερο σχολιασμό», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του για όσα έχουν δει εσχάτως το φως της δημοσιότητας.

Κατά την ομιλία του τέλος, ο κ. Δένδιας έιανε ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για την προστασία των ελλήνων πολιτών και ομογενών που βρέθηκαν στην Ουκρανία.

«Η πρώτη ανακοίνωση έγινε στις 11/2 με την οποία συστήσαμε στους Ελληνες που ταξιδεύουν Ουκρανία να έχουν άμεση επαφή με τις διπλωματικές μας αποστολές. Στις 15/2 και στις 24/2 μετά από σύσκεψη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αν. Κατσανιώτη εκδώσαμε νέες ανακοινώσεις και ζητήσαμε σε εντονότερο ύφος να φύγουν οι Ελληνες από την Ουκρανία» είπε, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν  πραγματοποιηθεί πέντε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα στεφθεί με ανάλογη επιτυχία και η μία ακόμη, η επιχείρηση «Νοστος 6».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...