Πάψτε επιτέλους να πουλάτε όπλα στον Ερντογάν, τα οποία στρέφει εναντίον της Ελλάδας, ενός εκ των εταίρων σας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους ομολόγους της Γερμανίας, Χάικο Μάας, της Ισπανίας, Αράντσα Γκονζάλεζ Λάγια, και της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, κάνοντας συγκεκριμένο το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τις χώρες της ΕΕ, όπως το έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε επιστολή του προς τους ομολόγους του, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Στην επιστολή του ο κ. Δένδιας παραπέμπει στη σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με την υποχρέωση των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστέλλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, ο οποίες τον χρησιμοποιούν για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, δηλαδή όπως ακριβώς κάνει η Τουρκία.
Ειδικά στην επιστολή του προς τον γερμανό ομόλογό του, ο κ. Δένδιας ζητεί να μη δοθούν άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και μέσα αναβάθμισης τεθωρακισμένων, ώστε να μην είναι σε θέση το καθεστώς Ερντογάν να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της χώρας μας στο προσεχές μέλλον.
Ποιοι πωλούν όπλα στον Ερντογάν
Οι πολεμικές μπίζνες της Αγκυρας με συγκεκριμένα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η Τουρκία είχε στρατιωτικές δαπάνες 22 δισ. δολαρίων το 2018 και Βερολίνο, Ρώμη και Μαδρίτη είναι καλοί πελάτες.
Η Γερμανία έχει έξι υποβρύχια τύπου 214 (παρόμοια με τα ελληνικά «αόρατα», τύπου «Παπανικολής») της εταιρείας Thyssenkrupp Marine Systems που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Στη γερμανοτουρκική «ειδική σχέση» υπάρχουν επίσης τα άρματα μάχης Leopard (η Τουρκία διαθέτει τα περισσότερα από τη Γερμανία και η αναβάθμισή τους γίνεται από τη γερμανική Rheinmetall), ενώ πέρυσι όπλα αξίας 345 εκατ. ευρώ έφυγαν από το Βερολίνο προς την Τουρκία!
Αντίστοιχα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» σε σχετικό ρεπορτάζ των Ελένης Ευαγγελοδήμου και Μάνου Χαραλαμπάκη, η ισπανική Navantia συνεργάζεται με την Τουρκία για την κατασκευή του τουρκικού ελικοπτεροφόρου «Αναντολού», που έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα του αεροπλανοφόρου «Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’», το οποίο θεωρείται το καμάρι του ισπανικού στόλου. Μόνο πέρυσι κατέληξαν στην Αγκυρα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη A400M (κόστισαν 252,6 εκατ. ευρώ), περίπου 300 εκτοξευτές βομβίδων των 40 mm, πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος κ.ά.
Στενή συνεργασία καταγράφεται και στον άξονα Ρώμης – Αγκυρας που περιλαμβάνει ελικόπτερα, κορβέτες, συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Η ιταλική Agusta έχει συμφωνία από το 2010 με την τουρκική Τurkish Aerospace Industries (ΤΑΙ) για την παραγωγή του επιθετικού ελικοπτέρου Mangusta που στην τουρκική αγορά έχει μετονομαστεί σε T129 ATAK. Επίσης τουρκικές κορβέτες «κουβαλούν» ιταλικά πυροβόλα, ενώ ο όμιλος Leonardo συνεργάζεται με την Τουρκία στην κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης. Επίσης η Ολλανδία λειτουργεί στην Τουρκία εργοστάσιο της βιομηχανίας Fokker Elmo, κατασκευάζοντας αεροπορικά υλικά, ενώ στο παρελθόν έχουν εγκριθεί 800 άδειες για πώληση στρατιωτικών εξαρτημάτων (για όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα κ.ά.).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News