356
Ο Πρόεδρος της Μάλτας, Ζορζ Βέλα και ο Νίκος Δένδιας ανταλλάσσουν χειραψία | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δένδιας από τη Μάλτα: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αποσταθεροποιεί την περιοχή

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 18:00
Ο Πρόεδρος της Μάλτας, Ζορζ Βέλα και ο Νίκος Δένδιας ανταλλάσσουν χειραψία
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δένδιας από τη Μάλτα: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αποσταθεροποιεί την περιοχή

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 18:00

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν διευκολύνουν κατά κανένα τρόπο την εύρεση κοινού τόπου για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, εξήγησε στον πρόεδρο της Μάλτας, Ζορζ Βέλα, ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο στη Βαλέτα, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν «τη συνολική κατάσταση στην περιοχή μας, ιδίως για την κατάσταση στη Λιβύη και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια που υπεγράφησαν από τον Σαράζ και την κυβέρνηση της Τουρκίας», όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.

«Πρέπει να πω ότι ωφελήθηκα πολύ από τη σοφία του Προέδρου της Μάλτας, ο οποίος γνωρίζει εξαιρετικά καλά την περιοχή και τη Λιβύη» επισήμανε περαιτέρω ο υπουργός και ευχαρίστησε τον Ζορζ Βέλα για την υποδοχή και την ενημέρωση που του παρείχε σχετικά με τη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Μάλτας (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Μάλτας, ο κ. Δένδιας τις χαρακτήρισε εξαιρετικές και σημείωσε πως υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Νωρίτερα ο υπ. Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον μαλτέζο ομόλογό του, Εβαρίστ Μπαρτόλο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Μάλτας, το μεταναστευτικό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Η Βαλέτα ήταν ο δεύτερος προορισμός του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε αυτή τη νέα μίνι περιοδεία του στη Μεσόγειο. Την Τρίτη είχε επισκεφτεί τη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (εδώ). Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η κατάσταση στη Λιβύη και οι σχετικές προσπάθειες για ειρήνευση, ο παράνομος χαρακτήρας των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία, αλλά και η ενεργειακή συνεργασία της χώρας μας με την Ιταλία.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι τα memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης «είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη», ενώ «με το ένα από αυτά επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...