361
Ενα μουσουλμανικό τέμενος κατέρρευσε από τον σεισμό. Ευτυχώς ήταν πολύ νωρίς για να υπάρχουν πιστοί μέσα | Antara Foto/ Irwansyah Putra/via REUTERS

Ο εφιάλτης του 2004 επέστρεψε στην Ινδονησία – δεκάδες νεκροί από νέο σεισμό

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 08:00
Ενα μουσουλμανικό τέμενος κατέρρευσε από τον σεισμό. Ευτυχώς ήταν πολύ νωρίς για να υπάρχουν πιστοί μέσα
|Antara Foto/ Irwansyah Putra/via REUTERS

Ο εφιάλτης του 2004 επέστρεψε στην Ινδονησία – δεκάδες νεκροί από νέο σεισμό

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 08:00

Η περιοχή του Ατσέχ στο βόρειο τμήμα της Σουμάτρας στην Ινδονησία επλήγη τα ξημερώματα της Τετάρτης από ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών Ρίχτερ με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τουλάχιστον 94 άνθρωποι.

Ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς σύμφωνα με το Reuters, περισσότερα από 500 άτομα έχουν τραυματιστεί. Δεκάδες εγκλωβίστηκαν στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και πολλοί αγνοούνταν.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων αναγκάστηκε να φύγει από τις κατοικίες του καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις ήταν πολλές και συνεχείς.

2016-12-07T083959Z_500568027_RC1648CA54D0_RTRMADP_3_INDONESIA-QUAKE
Τραυματίες λαμβάνουν ιατρική φροντίδα στο πάτωμα νοσοκομείου (REUTERS/Zian Muttaqien)

Το Ατσέχ, με απόφαση των Αρχών έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Γουιντόντο αποφάσισε την επί τόπου αποστολή του διευθυντή του γραφείου του για το συντονισμό των ενεργειών του κράτους.

Η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων και συνέβη νοτιοανατολικά από την πόλη Σίγκλι στις 05:03 (τοπική ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Οι πρώτες αναφορές από την πληγείσα περιοχή έκαναν λόγο για δεκάδες κτίρια που κατέρρευσαν και αμέτρητους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι σε αυτά. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στα σημεία αλλά οι αρχές προεξόφλησαν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

2016-12-07T131604Z_2_MTZGRQECC7TC4VSH_RTRFIPP_0_INDONESIA-QUAKE
Κατεδαφισμένα κτίρια μετά τον σεισμό που έπληξε την Ινδονησία (Reuters)

Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ανάμεσα στα θύματα είναι πολλά παιδιά και ότι τα νοσοκομεία της περιοχής είναι πλέον γεμάτα τραυματίες. Υπάρχει έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό, ανέφερε στο Reuters εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας, πάντως, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι που ήταν ο μεγάλος φόβος των κατοίκων.

Η ίδια περιοχή, το Ατσέχ, είχε πληγεί τρομακτικά από τον σεισμό των 9,2 βαθμών Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 26 Δεκεμβρίου 2004. Ηταν μια βιβλικών διαστάσεων καταστροφή: περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους στην επαρχία του Ατσέχ, σχεδόν οι μισοί από τα συνολικά θύματα στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού που επλήγησαν.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο «δαχτυλίδι της φωτιάς», μια αλυσίδα ρηγμάτων και ηφαιστείων που εκτείνεται κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού και από την πλευρά της Ασίας και από την πλευρά της Αμερικής. Η Σουμάτρα, όπου συνέβη η δόνηση, είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...