Είναι κι άλλες τελικά οι χώρες που τα πήγαν καλά την άνοιξη με τον κορονοϊό, αλλά στο δεύτερο κύμα φαίνεται πως δεν τα υπολόγισαν σωστά τα πράγματα.
Η Δανία είναι μία από αυτές, που πέρασε δύσκολο Νοέμβριο, αλλά και Δεκέμβριο.
Η απόφαση της κυβέρνησης να εξολοθρεύσει 17 εκατομμύρια μινκ, επειδή είχαν κολλήσει τον SARS-CoV-2 από τον άνθρωπο και τον μετέδιδαν σε άλλους, μεταλλαγμένο, επικρίθηκε έντονα από τους πολίτες και η πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη με δάκρυα στα μάτια.
Τώρα, η Μέτε Φρέντερικσεν διέταξε νέο lockdown, που θα ξεκινήσει ανήμερα τα Χριστούγεννα, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν.
Ο Σόρεν Ρις Πάλουνταν, καθηγητής βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο Ααρχους, δίνει τη δική του εξήγηση:«Νομίζω ότι αποκτήσαμε υπερβολική αυτοπεποίθηση», είπε στους Financial Times. «Νομίζαμε ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε με τον δικό μας δανέζικο τρόπο. Η δανέζικη νοοτροπία είναι, όταν στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχει καταιγίδα, στη Δανία φυσά ένα ελαφρύ αεράκι. Νομίζαμε ότι έχουμε τη μαγική φόρμουλα».
Η πορεία που ακολούθησε η Δανία μοιάζει με αυτήν της γειτονικής της Γερμανίας (και της Ελλάδας, θα μπορούσαμε να πούμε): Η αποφασιστική στάση στο πρώτο κύμα, έφερε επαίνους για την Φρέντερικσεν, η οποία απέκτησε τη φήμη μίας στιβαρής ηγέτιδος, που παίρνει τολμηρές αποφάσεις, κλείνοντας σχολεία και σύνορα τον Μάρτιο.
Στο δεύτερο όμως κύμα της πανδημίας, το φθινόπωρο, η πρωθυπουργός από τους Σοσιαλδημοκράτες, προσπάθησε να κρατήσει μία ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία, βάζοντας περιορισμούς σε κάποιες περιοχές, αλλά διατηρώντας ανοιχτά τα σχολεία και τις επιχειρήσεις.
Και μετά ήρθαν τα μινκ: Η Φρέντερικσεν προέβαλε ξανά την εικόνα της σκληρής πρωθυπουργού, αποφασίζοντας και διατάσσοντας τη σφαγή των ζώων, αλλά στη συνέχεια, ξέσπασε το σκάνδαλο. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η σφαγή τους ήταν παράνομη, χιλιάδες ζώα έπεσαν από τα φορτηγά στους δρόμους, εκατομμύρια μινκ που είχαν ήδη θαφτεί άρχισαν να βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια, πρησμένα από τα αέρια, οι τάφοι τους ήταν πολύ κοντά σε πηγές πόσιμου νερού, το ένα μετά το άλλο τα ζητήματα που προέκυψαν, μείωσαν το κύρος της κυβέρνησης στα μάτια των πολιτών.
«Το θέμα των μινκ είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για αυτήν. Ισως την ακολουθήσει στο υπόλοιπο της πολιτικής της καριέρας», λέει για την 43χρονη Φρέντερικσεν ο Τιμ Κνούντσεν, ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί η αποπομπή της. Η Βουλή έχει ήδη ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα και μπορεί να σημάνει τη λήξη του πολύχρονου συνασπισμού των διαφορετικών κομμάτων στη χώρα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα πράγματα χειροτερεύουν και στο μέτωπο του κορονοϊού. Τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν τον Νοέμβριο και η Δανία πλησιάζει επικίνδυνα τη Σουηδία, που τα πάει χάλια με την πανδημία.
«Τα μινκ φταίνε», λέει ο Πάλουνταν. «Για τρεις εβδομάδες μονοπώλησαν το εθνικό ενδιαφέρον και δεν κοιτούσαμε ότι αυξάνονταν οι μολύνσεις».
Χριστουγεννα με lockdown
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, με τον πολύμηνο βαρύ χειμώνα μπροστά τους. Για αυτό και η πρωθυπουργός ανακοίνωσε το lockdown. Τα εμπορικά κέντρα κλείνουν, τα σχολεία το ίδιο τουλάχιστον μέχρι αρχές Ιανουαρίου, διάστημα που οι ειδικοί λένε ότι δεν αρκεί.
Ο Κνούντσεν επισημαίνει ότι η Φρέντερικσεν ίσως είναι η πιο ισχυρή πρωθυπουργός που είχε ποτέ η χώρα, καθώς έχει συγκεντρώσει πολλές αρμοδιότητες στο πρόσωπό της. «Θέλει να είναι υπεύθυνη για όλες τις επιτυχίες, αλλά όταν κάτι πάει στραβά, είναι δύσκολο να βρει εξιλαστήρια θύματα. Διακινδυνεύει να είναι στο μέσο μίας θύελλας, αν πάει και κάτι ακόμα στραβά».
Προς το παρόν, ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής Μόγκενς Γιένσεν έχασε τη θέση του λόγω του σκανδάλου με τα μινκ. Αλλά ο δανέζικος Τύπος δεν αφήνει το θέμα να χαθεί από το προσκήνιο και συνεχίζει με τις αποκαλύψεις για το ποιος γνώριζε τι στην κυβέρνηση.
Η πρωθυπουργός είναι ακόμα δημοφιλής, αν και λιγότερο από πριν, καθώς η αντιπολίτευση είναι αδύναμη. Ομως, αν τα νούμερα της πανδημίας χειροτερέψουν, ίσως να αντιμετωπίσει σοβαρότερο πρόβλημα.
«Στο πρώτο κύμα λέγαμε, “τα πάμε πολύ καλά” και “κοίτα τι γίνεται στη Σουηδία”. Τώρα λέμε, ότι “δεν κάνουμε αρκετά”», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πάλουνταν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News