Παρατείνεται περαιτέρω η διαδικασία για την εκλογή του ανθρώπου που στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου θα αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική προεδρία, μετά την αναβολή και του Εθνικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου αλλά θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 17 Αυγούστου.
Λόγω της επέλασης του κορονοϊού, φυσικά, ο οποίος έχει αναγκάσει ήδη τις αρχές πολλών πολιτειών να αναβάλουν τις εσωκομματικές ψηφοφορίες των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου τους, με κάποιες από αυτές να εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής κάποιου συστήματος ψήφου δι’ αλληλογραφίας. Εως τα μέσα Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να κερδίσει 1.217 εκλέκτορες, 303 περισσότερους από τον ριζοσπάστη Μπέρνι Σάντερς, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο επικρατέστερος να λάβει τελικά το χρίσμα όταν επιτέλους ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Ωστόσο, στην Αμερική του κορονοϊού ολοένα και πιο πολλοί αναφέρονται καθημερινά πλέον, τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε έναν άλλον επιφανή πολιτικό του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος όμως δεν διεκδικεί την αμερικανική προεδρία αλλά κυβερνά με σθένος και με ανθρωπιά, όπως αποδεικνύεται, την πολιτεία της Νέας Υόρκης των περισσότερων από 92.000 κρουσμάτων (το πρωί της Παρασκευής) και των σχεδόν 2.500 νεκρών.
Αρκετοί υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, βλέποντας έκπληκτοι τη δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ να ανεβαίνει (παρά την αλλοπρόσαλλη, τουλάχιστον αρχικά, αντίδρασή του ενώπιον της πανδημίας) την ώρα που o Μπάιντεν γυρίζει βίντεο από το υπόγειο του σπιτιού του, δηλώνουν πλέον ανοιχτά πως θα ήθελαν στη θέση του πρώην αντιπροέδρου (υπό τoν Ομπάμα) και πιθανού αντιπάλου του Τραμπ να βρισκόταν ο Αντριου Κουόμο, ο 62χρονος κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ο οποίος επαινείται καθημερινά για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση του κορονοϊού.
Κάποιοι μιλούν ήδη για τον «πρόεδρο Κουόμο», εκείνος, ωστόσο, έχοντας ξεκαθαρίσει από τον Νοέμβριο του 2018 ότι δεν επρόκειτο να διεκδικήσει το χρίσμα, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν. Ηταν μάλιστα από τους πρώτους που το έκαναν, τον Μάιο του 2019, όταν ακόμα η περίπτωση του Μπάιντεν ήταν πολύ άχρωμη σε σύγκριση με τον ενθουσιώδη ριζοσπάστη Σάντερς.
Τι θα συνέβαινε όμως εάν ξαφνικά άλλαζε γνώμη; Ο Αντριου Κουόμο θα μπορούσε να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών μόνο στην περίπτωση που οι εκλέκτορες που θα συμμετάσχουν στο εθνικό συνέδριο του κόμματος χρειαστεί να ψηφίσουν και δεύτερη φορά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας εκφράζουν την προτίμησή τους μόνον οι απλοί εκλέκτορες (3.979 στο σύνολο και εκλέγονται με βάση τα ποσοστά των υποψηφίων που υποστηρίζουν στις προκριματικές) ενώ οι οι αποκαλούμενοι υπερεκλέκτορες (771 ψήφοι) απέχουν.
Στην περίπτωση, όμως, που κανένας από τους υποψηφίους δεν κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, προβλέπεται η πραγματοποίηση μιας δεύτερης ψηφοφορίας στην οποία συμμετέχουν όλοι, με τους υπερεκλέκτορες να ψηφίζουν κατά βούληση αλλά και τους απλούς εκλέκτορες να μπορούν να δώσουν την ψήφο τους σε κάποιον άλλον υποψήφιο. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ο Αντριου Κουόμο θα έπρεπε να κερδίσει την ψήφο εκλεκτόρων τόσο του Μπάιντεν όσο και του Σάντερς και πολύ πιθανώς και του Πιτ Μπούτιτζιτζ και της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, εξήγησε στο Bloomberg ο Ρίτσαρντ Πιλντς, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα απίθανο σενάριο, «εκτός και εάν συνέβαινε κάτι στον Μπάιντεν» που δεν θα του επέτρεπε να αποδεχτεί το χρίσμα.
Ο Τσαρλς Λίπσον, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, επισήμανε από την πλευρά του πως ο Σάντερς και οι υποστηρικτές του θα προσβάλλονταν ιδιαίτερα από μια τέτοια αναπάντεχη εξέλιξη. Ο τελευταίος Δημοκρατικός πολιτικός που κέρδισε το προεδρικό χρίσμα δίχως να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές ήταν Χιούμπερτ Χάμφρεϊ, ο αντιπρόεδρος του Λίντον Τζόνσον, το 1968. Εισήλθε στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα μόλις τον Απρίλιο, μετά την ξαφνική αποχώρηση του Τζόνσον, έχοντας απέναντί του τον Ρόμπερτ Κένεντι και τον Γιουτζίν Μακάρθι. Τελικά ο Κένεντι δολοφονήθηκε τον Ιούνιο και ο Χάμφρεϊ κέρδισε το χρίσμα αλλά έχασε την προεδρία από τον Ρίτσαρντ Νίξον, κυρίως λόγω του διχασμού που είχε επέλθει στις τάξεις των Δημοκρατικών.
Και αυτό εξηγεί γιατί μεταξύ όλων όσοι υποστηρίζουν την ανάδειξη του Αντριου Κουόμο σε διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών ακόμη και την τελευταία στιγμή, συγκαταλέγονται και συντηρητικοί δημοσιογράφοι της Δεξιάς όπως ο Τάκερ Κάρλσον του Fox News. «Τα νούμερα δεν έχουν σημασία, μόνον η θέληση μετράει. Και το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί, το έχουν ήδη αποδείξει», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών να αναλάβουν δράση υπέρ μιας ξαφνικής υποψηφιότητας του Αντριου Κουόμο, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει την περαιτέρω διαίρεση του κόμματός τους προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News