372
Γυναίκα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής κάνει εμβόλιο του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/ Sumaya Hisham

Covid: Νοτιοαφρικανική εκδοχή για το εμβόλιο της Moderna

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Φεβρουαρίου 2022, 21:25
Γυναίκα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής κάνει εμβόλιο του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/ Sumaya Hisham

Covid: Νοτιοαφρικανική εκδοχή για το εμβόλιο της Moderna

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Φεβρουαρίου 2022, 21:25

Αντίγραφο του εμβολίου της Moderna για τον κορονοϊό δημιούργησαν επιστήμονες στη Νότια Αφρική, μία κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα τους εμβολιασμούς στην ήπειρο της Αφρικής, καθώς το κόστος παραγωγής του θα είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Αφρικής έχουν μακράν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο.

Οπως γράφει το BBC, η εταιρεία που θα παρασκευάσει το νέο εμβόλιο ονομάζεται Afrigen Biologics & Vaccines. Μάλιστα, είχε καταθέσει αίτημα προς τη Moderna για συνεργασία, αλλά είχε απορριφθεί. Ωστόσο, η αμερικανική εταιρία είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει δικαιώματα από την πατέντα του φαρμάκου, επιτρέποντας στους επιστήμονες του Κέιπ Τάουν να φτιάξουν τη δική τους εκδοχή.

Για να προχωρήσουν στη δημιουργία του εμβολίου, οι ερευνητές είχαν την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Afrigen συμμετέχει στον κόμβο μεταφοράς τεχνολογίας mRNA του ΠΟΥ και απέκτησε πρόσβαση στη διαθέσιμη συνταγή (ακολουθία) του εμβολίου της Moderna μέσω του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Ο ΠΟΥ δημιούργησε τον πρώτο του κόμβο τεχνολογίας mRNA στην πόλη της Νότιας Αφρικής τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις όσους αμφέβαλαν ότι οι φτωχές χώρες δεν θα είχαν επαρκή πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19.

Η αρχική ιδέα ήταν να σχηματιστεί μια συνεργασία με έναν σημαντικό παραγωγό εμβολίων mRNA, ωστόσο εταιρείες όπως η Pfizer, η BioNTech και η Moderna απέρριψαν όλες το αίτημα του ΠΟΥ να μοιραστούν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία τους.

Η Afrigen είναι ένα εργαστήριο που παράγει υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα εμβόλια. Πλέον πραγματοποιεί τις κλινικές δοκιμές τελικής φάσης και στη συνέχεια θα μεταφέρει την τεχνολογία σε μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες μπορούν να παράγουν το σκεύασμα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αρχικά στο Ινστιτούτο BioVac, το οποίο βρίσκεται επίσης στο Κέιπ Τάουν και στη συνέχεια στη Sinergium Biotech στην Αργεντινή και στο Ιδρυμα Fundacao Oswaldo Cruz της Βραζιλίας.

Το εμβόλιο πρέπει επίσης να περάσει από κλινικές δοκιμές πριν αδειοδοτηθεί και χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό, κάτι που σημαίνει μέχρι και δύο χρόνια καθυστέρηση…

Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει την παρασκευή και ενός άλλου εμβολίου για την Covid-19, το οποίο δεν θα χρειάζεται να αποθηκευτεί στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για το εμβόλιο της Moderna και τελικά θα προσπαθήσει να αναπτύξει την τεχνολογία προς διάφορες κατευθύνσεις, και να αντιμετωπίσει κι άλλες ασθένειες που επικρατούν στην Αφρική όπως ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...