449
Οι λονδρέζοι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κουράστηκαν να διαδηλώνουν έξω από το Κοινοβούλιο  | EPA/NEIL HALL

Brexit: Γιατί η ΕΕ πρέπει να δώσει παράταση στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 17:00
Οι λονδρέζοι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κουράστηκαν να διαδηλώνουν έξω από το Κοινοβούλιο 
|EPA/NEIL HALL

Brexit: Γιατί η ΕΕ πρέπει να δώσει παράταση στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 17:00

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν το τριήμερο 21-23 Μαρτίου τα κορυφαία τρέχοντα ζητήματα της Ενωσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (του λεγομένου εαρινού). Η κλιματική αλλαγή, η επίφοβη επενδυτική «προβολή» των Κινέζων στην Ευρώπη και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι στην ατζέντα του Ντόναλντ Τουσκ, όμως η αυλαία των διαβουλεύσεων θα ανοίξει την Πέμπτη με το κορυφαίο θέμα της περιόδου, το Brexit.

Πάνω σε αυτό ακριβώς επικεντρώνει την ανάλυσή του στους Financial Times ο αρθρογράφος τους Γκίντεον Ράχμαν, προσπαθώντας κατά κάποιον τρόπο να… νουθετήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, προτείνοντάς του συγκατάβαση απέναντι στη Βρετανία και στην πρωθυπουργό της, Τερέζα Μέι.

Ο στόχος του βρετανού δημοσιογράφου είναι ένας: από τη σκληρή γραμμή της Ευρώπης απέναντι στους Βρετανούς, δηλαδή από τον βιαστικό εξοστρακισμό τους, κερδίζουν μόνο οι δεδηλωμένοι εχθροί της ενωμένης Ευρώπης, οι οποίοι, κατά το σκεπτικό του Ράχμαν, δεν είναι άλλοι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρόλος του γάλλου προέδρου λογαριάζεται από τον αρθρογράφο των FT ιδιαίτερα κρίσιμος όσον αφορά την υποδοχή του βρετανικού αιτήματος για παράταση της πολυδαίδαλης διαδικασίας του Brexit. Οι Γερμανοί και ο Τουσκ, γράφει, δεν έχουν αντίρρηση να παραχωρήσουν μακρά παράταση στους Βρετανούς αν τη ζητήσει το Λονδίνο. Αλλά η Γαλλία είναι επιφυλακτική και ίσως χρησιμοποιήσει το βέτο της θεωρώντας ότι η παράταση της αβεβαιότητας έχει μεγάλο κόστος (μεγαλύτερο πάντως από εκείνο μιας, προσωρινής έστω, αποβολής). Το μεγάλο κόστος, από τη σκοπιά του Μακρόν, αφορά τα δικά του σχέδια για την ΕΕ, όπως τα εξέθεσε στο πρόσφατο «μανιφέστο» του.

Καθώς ο Ράχμαν υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, προτείνει έναν ικανοποιητικό για τα συμφέροντα της Ενωσης διακανονισμό, «κάθε πρόταση που θα μπορούσε να ακυρώσει το Brexit» και η οποία ουσιαστικά θα εξανάγκαζε τη Βρετανία να «ικετεύσει» για την επανεισδοχή της στο κλαμπ των Βρυξελλών.

Βάσει αυτής της λογικής, απορρίπτει κάθε σκέψη για «ακρωτηριασμό» του πάσχοντος μέλους του σώματος της ΕΕ – σκέψη με την οποία ενδεχομένως φλερτάρει ο Μακρόν.

Στον νεαρό γάλλο πρόεδρο ο δημοσιογράφος των FT υπενθυμίζει ότι η έξυπνη τακτική θα αποθαρρύνει και τους γάλλους οπαδούς της αποδέσμευσης, τους ευρωσκεπτικιστές υποστηρικτές του Frexit δηλαδή, οι οποίοι στην παρούσα φάση ονομάζονται (και) Κίτρινα Γιλέκα και ταλαιπωρούν τόσο πολύ τη διακυβέρνησή του.

«Ο κ. Μακρόν πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του το γεγονός ότι οι πραγματικοί εχθροί της ΕΕ –οι οποίοι βρίσκονται στο Κρεμλίνο και στο Οβάλ Γραφείο- θέλουν να συμβεί το Brexit μια ώρα αρχύτερα». Πρόσεχε, του λέει, μην τυχόν τους κάνεις άθελά σου το χατίρι: «Κάθε πρόταση που θα μπορούσε να αναστρέψει το Brexit θα απογοητεύσει τον Πούτιν και τον Τραμπ»…

Συνεπώς, είναι ωφέλιμο για την ΕΕ να χειριστεί για λίγο χρόνο το Brexit προς το συμφέρον της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...