Συνεχίζεται ο σάλος στη Βρετανία μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον -με την βούλα της Βασίλισσας Ελισάβετ- να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τις εργασίες του Κοινοβουλίου, ώστε να μην έχουν τον χρόνο οι βουλευτές να σταματήσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Πολιτικοί όλων των παρατάξεων και πολίτες δεν κρύβουν την οργή τους.
Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, είχαν συγκεντρωθεί 1,2 εκατ. υπογραφές κάτω από το αίτημα πολιτών να ακυρωθεί η απόφαση του Τζόνσον, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων.
Παράλληλα, το απόγευμα της Τετάρτης, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στο Λονδίνο, έξω από το κοινοβούλιο και το παλάτι, το Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ, το Λίβερπουλ και άλλες πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για το «πραξικόπημα» Τζόνσον.
Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις
Το Εργατικό Κόμμα θα ζητήσει επείγουσα συζήτηση για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο σκιώδης υπουργός Εμπορίου Μπάρι Γκάρντινερ, παραπέμποντας σε σχέδιο που θα προσφέρει μία ευκαιρία για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Την Δευτέρα θα εισαγάγουμε ψήφισμα και αυτό θα σημαίνει ότι θα επιχειρήσουμε να έχουμε μία επείγουσα συζήτηση», δήλωσε το στέλεχος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Sky News.
Μια επιλογή της αντιπολίτευσης είναι να καταθέσει, μόλις ξανανοίξει η Βουλή στις 5 Σεπτεμβρίου αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να ρίξουν την κυβέρνηση.
Ηδη κάποιοι βουλευτές των Τόρις έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της δικής τους κυβέρνησης σε τέτοια περίπτωση.
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για το ποιος θα αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός, καθώς ελάχιστοι θέλουν τον Κόρμπιν στη θέση αυτή.
Αν δεν βρεθεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός εντός δύο εβδομάδων, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, με τον Τζόνσον να έχει τον τελικό λόγο για την ημερομηνία διεξαγωγής τους. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιλέξει να στηθούν οι κάλπες τον Νοέμβριο για να προλάβει η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 70 βουλευτές προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας για να εμποδίσουν το κλείσιμο της Βουλής και θα ζητήσουν τώρα επίσπευση της ακροαματικής διαδικασίας που έχει οριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου.
Η νομική ομάδα των Εργατικών υποστηρίζει ότι η αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι παράνομη, βασιζόμενη σε απόφαση του 2017 του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε ότι η Βουλή -και όχι η κυβέρνηση- είναι αρμόδια για την εφαρμογή της απόφασης του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 για το Brexit.
Το στρατόπεδο του Μπόρις Τζόνσον, από την άλλη, επιμένει ότι είναι συνήθης διαδικασία η αναστολή λειτουργίας της Βουλής πριν η βασίλισσα εκφωνήσει την ομιλία της για το κυβερνητικό πρόγραμμα και ότι θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος στο κοινοβούλιο, προκειμένου να συζητήσουν οι βουλευτές για το Brexit.
Νομικοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση του Τζόνσον οδηγεί τη Βρετανία σε αχαρτογράφητα συνταγματικά νερά και έτσι, ίσως το Ανώτατο Δικαστήριο κληθεί να αποφανθεί επί του θέματος.
Ακόμα, ορισμένοι βουλευτές που αντιτίθενται στην προοπτική του άτακτου Brexit θα ήθελαν να γίνει νέο δημοψήφισμα, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι υπάρχει πλειοψηφία για κάτι τέτοιο στη Βουλή. Επίσης, ένα νέο δημοψήφισμα θα χρειαζόταν έξι μήνες για να οργανωθεί, άρα θα απαιτούσε μια νέα παράταση του Brexit, κάτι που θέλει να αποφύγει ο Τζόνσον.
Παραιτήθηκε η επικεφαλής των Τόρις στη Σκωτία
Στο μεταξύ, πλήγμα δέχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά την παραίτηση της επικεφαλής των Τόρις στη Σκωτία, την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενη για τις εξελίξεις.
Στην επιστολή παραίτησής της, η Ρουθ Ντέιβιντσον αναφέρεται στην δική της «εσωτερική σύγκρουση» για το Brexit, αν και επικαλείται οικογενειακούς λόγους για την αποχώρησή της.
Η 40χρονη πολιτικός υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκτιμάται ότι έδωσε νέα πνοή στο Συντηρητικό Κόμμα της Σκωτίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News