Η ρομποτική θα εξαφανίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας τις επόμενες δεκαετίες – τουλάχιστον έτσι λένε οι προβλέψεις.
Το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει σε βαριές χειρωνακτικές ή επικίνδυνες εργασίες. Ισως όμως θα πρέπει να σκεφτόμαστε και εργασίες υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης, ακόμη και μέσα στο χειρουργείο.
Τα επόμενα 20 χρόνια, όπως προβλέπει έκθεση του βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου των Χειρουργών, θα δούμε στη χειρουργική κλίνη μια μεγάλη επανάσταση η οποία θα απειλήσει με «συνταξιοδότηση» τους χειρουργούς.
Να τι θα φέρει το μέλλον: καισαρικές που θα εκτελούνται από εξειδικευμένες νοσοκόμες, νανομηχανήματα που θα επιδιορθώνουν το σώμα εκ των έσω, επαυξημένη πραγματικότητα που θα επιτρέπει στους γιατρούς και στους νοσοκόμους να «βλέπουν» μέσα στο σώμα, άμεσα διαθέσιμα όργανα από τρισδιάστατο εκτυπωτή, που σχεδόν θα περιορίσουν την ανάγκη για μοσχεύματα.
Η πρόβλεψη των ειδικών είναι ότι η χειρουργική θα είναι λιγότερο επεμβατική και ότι θα γίνει περισσότερο στοχευμένη, όπως γράφουν οι Times.
Οι δύσκολες και περίπλοκες επεμβάσεις, όπως η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, θα αντικατασταθούν από επεμβάσεις με μικρότερες τομές. Αυτό με τη σειρά του θα δώσει τη δυνατότητα επεμβάσεων σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Η πρόβλεψη των επιστημόνων είναι ότι τα αυτόματα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν πλήρως τους χειρουργούς.
Αντίθετα, τα μηχανήματα θα είναι σε θέση να μετατρέψουν τις επεμβάσεις ρουτίνας (όπως οι καισαρικές) σε μια σειρά από βήματα που θα ολοκληρώνονται σε μεγάλο βαθμό χωρίς τους γιατρούς. Η εκτέλεση αυτών των βημάτων θα ανατεθεί σε εξειδικευμένες νοσοκόμες ή στους βοηθούς των χειρουργών, αφήνοντας στο εμπειρότερο προσωπικό τις σύνθετες επεμβάσεις.
Πάντα όμως θα χρειάζεται η παρακολούθηση από έναν χειρουργό για κάθε ενδεχόμενο.
Η επανάσταση δεν θα αφορά μόνο τα διαθέσιμα μέσα εντός χειρουργείου: οι γενετικές εξετάσεις -ειδικά των καρκινοπαθών- θα επιτρέψουν εξατομικευμένες και καλύτερες θεραπείες στο αρχικό στάδιο της καρκινοπάθειας, περιορίζοντας κατά πολύ την ανάγκη για εγχείρηση.
Ωστόσο οι επιστήμονες επιμένουν ότι όλες οι νέες τεχνικές πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά ώστε να είναι βέβαιον ότι δεν θα βλάψουν τους ασθενείς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News