Οι δημοσκόποι είναι πλέον σχεδόν βέβαιοι: τρία 24ωρα προτού εκατομμύρια Γάλλοι πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νεαρός κεντρώος και ανεξάρτητος υποψήφιος είναι το μεγάλο φαβορί.
Παράλληλα, βεβαιότητα για το πρόσωπο του 39χρονου πρώην υπουργού Οικονομίας δείχνει και το πολιτικό σύστημα που σπεύδει να τον αγκαλιάσει. Χαρακτηριστό το γεγονός ότι χθες, Τετάρτη, σε προεκλογική εκδήλωση στο Σεντ Χερμπλέν κοντά στη Νάντη, στο πλευρό του Μακρόν στάθηκαν από τη μία ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Υβ Λεντριάν και από την άλλη ο περίφημος «κόκκινος Ντάνι» του Μάη του ’68, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.
Ο Μακρόν αποτελεί λοιπόν έναν κοινό παρανομαστή. Οποιος τρομοκρατείται με το ενδεχόμενο η ακροδεξιά και αντιευρωπαϊστρια Μαρίν Λεπέν να εκλεγεί πρόεδρος, όποιος τρομάζει με τον αριστερό και επίσης αντιευρωπαϊστή Ζαν-Λυκ Μελανσόν και όποιος έχει απογοητευτεί από τον «βρώμικο» Φρανσουά Φιγιόν, σπεύδει να προτιμήσει τον άφθαρτο (αν και ιδεολογικά κενό) Μακρόν. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Σε μια τελευταία έρευνα σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης (Harris Interactive Poll), ο Μακρόν εμφανίζεται να νικά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών -που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου-, κάθε έναν από τους τρεις άλλους επικρατέστερους υποψηφίους. Σύμφωνα με το γκάλοπ, ο πρώην υπουργός Οικονομίας «νικά» στον δεύτερο γύρο την Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 66%, τον Φρανσουά Φιγιόν με ποσοστό 68% και τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν με ποσοστό 60%.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Φρανσουά Φιγιόν θα νικούσε στο δεύτερο γύρο την Μαρίν Λε Πεν με ποσοστό 58%. Επίσης σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν θα μπορούσε να νικήσει την Μαρίν Λε Πεν με ποσοστό 60%, αλλά και τον Φρανσουά Φιγιόν με ποσοστό 58%.
Είναι εμφανές ότι ο Μακρόν έχει το πολιτικό μομέντουμ, τρεις μόλις ημέρες πριν από τις πρώτες κάλπες. Μπορεί να σταματήσει μόνο αν σε μια εντυπωσιακή μεταστροφή του γαλλικού εκλογικού σώματος, όσοι θα τον ψήφιζαν δεν πάνε τελικά να ψηφίσουν ή αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή. Ή μπορεί αυτή η πορεία του να σταματήσει αν οι δημοσκόποι κάνουν λάθος.
Προς το παρόν οι εταιρείες σφυγμομέτρησης κοινής γνώμης συμφωνούν ότι ο Μακρόν κινείται σε ένα ποσοστό περί το 24% για την πρώτη Κυριακή, έναντι ενός 23% της Λεπέν, ενώ από 19% εμφανίζονται να έχουν ο Φιγιόν και ο Μελανσόν. Στο 8% έχει καταρρεύσει ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών. Εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν, ο 39χρονος πολιτικός μπορεί ήδη να σχεδιάζει την κυβέρνησή του και τι θα πει στον σοσιαλιστή μέντορά του, τον Φρανσουά Ολάντ όταν πάει να παραλάβει την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον αφήσει να χαθεί στη λήθη της γαλλικής πολιτικής ιστορίας.
Ο μόνος προβληματισμός είναι αν και πάλι οι δημοσκόποι αποτύχουν. Το έχουμε δει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν κυρίως λόγω του φαινομένου της «αγελαίας συμπεριφοράς». Του φαινομένου δηλαδή να μην τολμούν οι ερευνητές να δημοσιοποιούν στοιχεία που δεν πολυσυμφωνούν με τις μετρήσεις των άλλων.
Ενας παράγοντας στατιστικής αστάθειας είναι η περιορισμένη συμμετοχή των εκλογέων που αναμένεται για τον α’ γύρο. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως να ψηφίσουν και πέντε εκατομμύρια λιγότεροι πολίτες απ’ ό,τι το 2012, όταν στον β΄γύρο πέρασαν ο γκωλικός και τότε απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Σοσιαλιστής (και μετέπειτα νικητής) Ολάντ. Πολλοί θυμίζουν το 2002 όταν το μεγάλο ποσοστό αποχής έφερε τον Σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν τρίτο και τον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λεπέν στον β’ γύρο.
Αλλά ακόμη και στο στρατόπεδο αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ μεγάλο. Μεταξύ του 70% που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές, ένας στους τέσσερις λέει ότι δεν ξέρει ακόμα ποιον θα επιλέξει. Είναι μεγάλο ποσοστό και η δημοσκοπική διαφορά του πρώτου Μακρόν με τον τρίτο Φιγιόν ιδιαίτερα μικρή.
Στο ίδιο πλαίσιο αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μακρόν ναι μεν προηγείται αλλά έχει -ως ανεξάρτητος υποψήφιος- περιορισμένη συσπείρωση. Αν εκείνοι οι Γάλλοι που λένε ότι «πιθανόν» να τον ψηφίσουν, αλλάξουν τελικά γνώμη και προτιμήσουν τη δεύτερη επιλογή τους, τότε τα ποσοστά του πρώην υπουργού Οικονομίας μπορεί να πέσουν στο 20% και να τον προσπεράσει ο Φιγιόν! Αλλά αυτά θα τα εξετάσουμε πια το βράδυ της Κυριακής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News