Εκτός Διαδικτύου είναι πολύ πιθανό να βρεθεί το φόρουμ 8chan, ένα από τα πολυσύχναστα σημεία συνάντησης για ακροδεξιούς και ρατσιστές, στο οποίο είχε ανεβάσει ένα «μανιφέστο» κατά των Ισπανοφώνων ο δράστης του μακελειού στο Τέξας.
Ο ιστότοπος ανήκει σε μια γκρίζα ζώνη του Ιντερνετ όπου ακροδεξιοί και ρατσιστές συγκεντρώνονται, ανταλλάσσουν θεωρίες συνωμοσίας και φανατίζουν ο ένας τον άλλο, όχι σπάνια με τραγικά αποτελέσματα. Οι χρήστες του 8chan έσπευσαν να «υιοθετήσουν» τον Πάτρικ Κρούσιους, τον δράστη της επίθεσης στο Ελ Πάσο, λέγοντας ότι είναι «δικό μας παιδί».
Μετά τα περιστατικά στο Ελ Πάσο, η υπηρεσία Cloudflare, η οποία προστατεύει εκατομμύρια ιστοτόπους από κυβερνοεπιθέσεις που επιχειρούν να τους «ρίξουν», ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να εξυπηρετεί το 8chan. Η απόσυρση της προστασίας από την Cloudflare μπορεί να καταστήσει τη σελίδα απροσπέλαστη από τους χρήστες του Διαδικτύου και στην πράξη να την οδηγήσει στο «λουκέτο».
Αν και αρχικά, το Σάββατο, η υπηρεσία εξηγούσε ότι επιθυμεί να είναι ουδέτερη ως προς το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι πελάτες της, γρήγορα άλλαξε στάση.
Την Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare Μάθιου Πρινς χαρακτήρισε το 8chan «βόθρο γεμάτο μίσος». «Απέδειξαν ότι είναι εκτός νόμου και αυτή η παρανομία έχει προκαλέσει πολλαπλούς θανάτους», πρόσθεσε ο ίδιος – πράγμα που ισχύει καθώς στον ίδιο ιστότοπο είχε ανεβάσει το δικό του μανιφέστο ο Μπρέντον Τάραντ που τον Μάρτιο σκότωσε 50 ανθρώπους σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς.
Τα σχόλια του Πρινς λένε πολλά για το πώς το πρόβλημα αυτών των φόρουμ έρχεται στο προσκήνιο.
Το 8chan δημιουργήθηκε το 2013 από τον προγραμματιστή Φρέντερικ Μπρέναν σαν εναλλακτικό του 4chan, ενός φόρουμ με παρόμοια λογική, και με την υπόσχεση ότι θα δημοσιεύει σχεδόν τα πάντα, χωρίς έλεγχο και διαγραφές. Πολύ γρήγορα άρχισε να φιλοξενεί ακροδεξιά ρητορική, αναφέρεθι το BBC.
Ολοι οι συμμετέχοντες είναι ανώνυμοι, μπορούν να ανοίξουν συζήτηση για ό,τι θέλουν με μόνο κανόνα την αποφυγή υλικού που είναι παράνομο στις ΗΠΑ, όπως η παιδική πορνογραφία. Είναι πολλές φορές δύσκολο να ξεχωρίσει κανένας την ρητορική μίσους μέσα από την ειρωνική γλώσσα πολλών δημοσιεύσεων και τις φάρσες, γράφει ο Guardian
Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 2015, ο άνθρωπος που το δημιούργησε το εγκατέλειψε και άρχισε να ζητά το κλείσιμο της σελίδας. Σήμερα πιστεύεται ότι συντηρεί τη σελίδα βετεράνος του αμερικανικού στρατού που πλέον ζει στις Φιλιππίνες.
Πάντως, εναλλακτικές υπηρεσίες με χαλαρότερη προσήλωση στον νόμο πάντα μπορεί να βρεθούν για να κρατήσουν τους ιστοτόπους στο «νόμιμο» Ιντερνετ – μέχρι που ένα νέο περιστατικό θα υπενθυμίσει εκ νέου το πρόβλημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News