Η πανηγυρική ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ, την περασμένη Τετάρτη, έμοιαζε με παραπλανητική διαφήμιση: «Επειτα από επτά μήνες αναμονής η Basket League επιστρέφει ανανεωμένη και πιο ανταγωνιστική, από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στα παρκέ της χώρας… Ενωμένοι ο ΕΣΑΚΕ και οι ΚΑΕ καλούν το φίλαθλο κοινό -παρά την αναγκαστική απουσία του από τις εξέδρες- να παρακολουθήσει το νέο Πρωτάθλημα, με τη βεβαιότητα οτι θα απολαύσει υψηλού επιπέδου θέαμα και ανταγωνισμό».
Σάββατο 17 Οκτωβρίου έχουμε σήμερα, όμως η πορτοκαλί μπάλα δεν θα εμφανιστεί στα γήπεδα της Α1. Οπως δεν εμφανίστηκε το Σάββατο 10 του μήνα, που ήταν η αρχική ημερομηνία για το τζάμπολ. Πάμε για το άλλο Σάββατο (24/10), και αν… Το υπέροχο πρωτάθλημα που προμοτάρισε η διοργανώτρια Αρχή του, υπάρχει μόνο στη φαντασία της. Στην πραγματικότητα η λίγκα, η οποία τον περασμένο Ιούνιο σχεδιάστηκε με 16 ομάδες, αγωνιά αν θα βρεθούν 12 ΚΑΕ που θα πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής, ενώ το τηλεοπτικό της συμβόλαιο με την ΕΡΤ (για 2+1 χρόνια, έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ) είναι «στον αέρα».
Η «ανανεωμένη» Basket League 2020-2021 προετοιμάστηκε με την παροιμιώδη ελληνική προχειρότητα. Οταν η πανδημία διέκοψε βιαίως την περασμένη σεζόν, οι ΚΑΕ βιάστηκαν να… κατεβάσουν ρολά. Για να γλιτώσουν κανένα μηνιάτικο, αλλά και για να μην υποβιβαστούν ο Αρης και ο ΠΑΟΚ. Υστερα αποφάσισαν, στο επόμενο πρωτάθλημα να έχουν δικαίωμα συμμετοχής 16 σύλλογοι: οι 14 που έπαιζαν πέρυσι στην Α1, μαζί με τους δυο που προβιβάστηκαν από την Α2. Ο ΕΣΑΚΕ έκανε πως δεν γνώριζε αυτό που «ψιθύριζε» όλη η μπασκετική Ελλάδα: οτι οι «υγιείς» ΚΑΕ -αυτές που δεν χρωστούσαν στους πάντες και δεν είχαν παράγοντες μπλεγμένους σε σκοτεινές ιστορίες- δεν ήταν πάνω από οκτώ. Οι πιο καλοπληρωτές σύλλογοι καθυστερούσαν δεδουλευμένα λίγων μηνών. Οι υπόλοιποι, σε μια κανονική χώρα με σωστή εποπτεία και νόμους που τηρούνται, θα είχαν χρεωκοπήσει προ πολλού.
Μόνον ο Αρης, είχε μαζέψει επτά «ban» λόγω οικονομικής αφερεγγυότητας. Για τον Πανιώνιο τα είχαν πει «έξω από τα δόντια» οι Αμερικανοί του, όταν έφυγαν χωρίς να κοιτάξουν πίσω τους. Ηρθε και ο κορονοϊός, και έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Αλλά ο ΕΣΑΚΕ επέμενε, οτι μια Α1 των 16 ομάδων θα ήταν βιώσιμη. Ωσπου το πρωτάθλημα άρχισε να μοιάζει με ριάλιτι, όπου κάθε εβδομάδα κάποιος αποχωρεί. Οι 16 έγιναν 13, μετά 12, στη συνέχεια 10 και τώρα… 11+1.
Πρώτα χάσαμε το Ρέθυμνο. Ο Κωστής Ζομπανάκης ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ΚΑΕ, δηλώνοντας απογοητευμένος από την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ και από την έλλειψη υποστήριξης από τον Δήμο Ρεθύμνου. Η ομάδα, που πέρασε στον Ερασιτέχνη, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχει ούτε στην Α2, κι έτσι στο εξής θα αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚΕ.
Στις 29 Μαΐου η ΕΟΚ επικύρωσε τον προβιβασμό του Διαγόρα Δρυοπιδέων από την Α2 στην Basket League, όμως η ομάδα από την Κύθνο δεν δήλωσε ενδιαφέρον για να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία. Στη συνέχεια άλλαξε γνώμη. Και στο τέλος παραχώρησε το ΑΦΜ της στον Ιωνικό.
Στα μέσα Ιουνίου ήταν η σειρά του Ηφαιστου να αποχωρήσει. Η οικογένεια Μπούμπουρα, που την τελευταία τριετία είχε πραγματοποιήσει μια τεράστια επένδυση για τα δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ, διέκοψε τη χρηματοδότηση της ΚΑΕ.
Και στις αρχές Οκτωβρίου δήλωσε αδυναμία να αγωνιστεί στην Basket League της νέας σεζόν ο Πανιώνιος. Λίγες μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος της «κυανέρυθρης» ΚΑΕ, Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, είχε αποκαλύψει το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με υποψήφιο επενδυτή για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.
Προπαραμονή του προγραμματισμένου τζάμπολ, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού διαπίστωσε ελλείψεις στους φακέλους δύο ομάδων. Για τον Χαρίλαο Τρικούπη, το πρόβλημα ήταν τυπικό. Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις, η ΚΑΕ του Μεσολογγίου πήρε άδεια συμμετοχής. Αλλά για τον Ιωνικό Νικαίας (που εξαγόρασε το ΑΦΜ του νεοφώτιστου Διαγόρα Δρυοπιδέων και άλλαξε την επωνυμία του σε «Ιωνικός 1965») τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Θα πρέπει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΕΕΑ, την άλλη εβδομάδα, να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο κατά 220.000 ευρώ. Εάν τα καταφέρει, το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με 12 ομάδες. Αν όχι, θα διεξαχθεί με 11 ομάδες, πέντε ματς και ένα ρεπό ανά αγωνιστική.
Με την αβάσταχτη ελαφρότητα που τη χαρακτηρίζει, η λίγκα πήγε και συμφώνησε με τη δημόσια τηλεόραση ως εκπρόσωπος όλων των ΚΑΕ χωρίς, προηγουμένως, να έχει ελέγξει αν τα μέλη της πληρούσαν (τουλάχιστον) τις τυπικές προϋποθέσεις για να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα, το οποίο η ίδια διοργανώνει. Δεν γνώριζε, καν, οτι η ΑΕΚ δεν έχει απελευθερωθεί από τη σύμβαση με την Cosmote TV.
Ακόμη κι αν υποθέσουμε οτι ο ΕΣΑΚΕ τα έκανε όλα σωστά, για ποιο «υψηλού επιπέδου θέαμα και ανταγωνισμό» μιλάει; Με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, οι ομάδες της εφετινής Α1… ζηλεύουν το μπάτζετ που είχαν εκείνες της Α2 πριν από μία πενταετία. Τότε που ο προϋπολογισμός του Φάρου, για παράδειγμα, πλησίαζε το εκατομμύριο. Σήμερα, αυτά τα λεφτά δυσκολεύονται να τα βρουν μεγάλες φίρμες του ελληνικού μπάσκετ, όπως ο ΠΑΟΚ, ο Αρης, το Περιστέρι και ο Ηρακλής.
Ηταν, κάποτε, το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφερνε τον Ντομινίκ Ουΐλκινς και κάθε καλοκαίρι ζητούσε από τους ατζέντηδες τον κατάλογο του ΝΒΑ για να ψωνίσει παίκτες. Κι ο Σωκράτης Κόκκαλης του έκανε «ρελάνς». Μέχρι και ο Μάκης Ψωμιάδης είχε ντύσει στα κιτρινόμαυρα τον Βρέινς. Είδαμε Παναθηναϊκό με Γκάλη, Γιαννάκη και Βράνκοβιτς. Ολυμπιακό με Τάρπλεϊ και Τάρλατς. Τον Ζάρκο Πάσπαλι στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Πανιώνιο και τον Αρη. Τον Πέτζα Στογιάκοβιτς και τον Μπάνε Πρέλεβιτς στον ΠΑΟΚ. Τον Φάνη, τον Γιαννάκη και τον Τέρνερ στον Πανιώνιο. Δεκάδες «παιχταράδες», ακόμη και σε μικρομεσαίους συλλόγους. Αλλά και πέντε ομάδες (τον Αρη, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ) να μοιράζονται τους τίτλους από το 1990 έως το 2002. Αυτό θα πει, ανταγωνισμός.
Η Α1 δεν απαξιώθηκε ξαφνικά – και δεν φταίει αποκλειστικώς η οικονομική κρίση, ούτε η απουσία του Ολυμπιακού. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και πολλά λάθη για να φτάσουμε ως εδώ. Οι παράγοντες του μπάσκετ ακολούθησαν το κακό παράδειγμα του ποδοσφαίρου, και το πλήρωσαν. Το πρωτάθλημα που όλα τα κανάλια ποθούσαν, πριόνιζε το κλαδί του εδώ και πολύ καιρό. Και κατάντησε, για την εικόνα του να πληρώνει μόνον η ΕΡΤ. Με τα χρήματα φιλάθλων που, μάλλον, είναι απρόθυμοι να το παρακολουθήσουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News