263
Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Τζιλ. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξέφρασε φιλελληνικές θέσεις μιλώντας στο ομογενειακό έντυπο «Εθνικός Κήρυξ» | REUTERS/Brendan McDermid

Μπάιντεν: «Να πιεστεί η Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 19:14
Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Τζιλ. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξέφρασε φιλελληνικές θέσεις μιλώντας στο ομογενειακό έντυπο «Εθνικός Κήρυξ»
|REUTERS/Brendan McDermid

Μπάιντεν: «Να πιεστεί η Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 19:14

Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε να σταματήσουν οι περαιτέρω προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας. Η δήλωση είναι του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν και έγινε στην εφημερίδα των Ελληνοαμερικανών «Εθνικός Κήρυξ».

Ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να στιγματίσει τη μετατροπή του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος και κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει τη σχετική απόφασή του.

Η πλήρης δήλωση του Δημοκρατικού υποψηφίου προς τον «Εθνικό Κήρυκα» έχει ως εξής:

«Υποστηρίζω τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ και των ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των ΗΠΑ, για την εξάλειψη των εντάσεων στην Aνατολική Μεσόγειο και για την αποφυγή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστές και να προστατευθούν.

»Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και η επανάληψη των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδοκιμάζω επίσης τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στη μη στρατιωτική βοήθεια προς την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ.

»Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας, για να δημιουργήσει τον χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας.

»Ζητώ επίσης από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην προηγούμενη κατάστασή του, του μουσείου, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ορθόδοξων πιστών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...