675
Ο Τραμπ σε μια συνομιλία με την Μέρκελ στην διευρημένη σύνοδο των G7 για το Προσφυγικό. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Τυνησίας Εσέμπσι. | REUTERS/Philippe Wojazer

Αυλαία στην G7 με διαφωνίες για το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2017, 18:03
Ο Τραμπ σε μια συνομιλία με την Μέρκελ στην διευρημένη σύνοδο των G7 για το Προσφυγικό. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Τυνησίας Εσέμπσι.
|REUTERS/Philippe Wojazer

Αυλαία στην G7 με διαφωνίες για το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2017, 18:03

Σειρά διαφωνιών -ή αν δεν ήταν διαφωνίες, επρόκειτο για διαφορετικές προσεγγίσεις σε μείζονα ζητήματα- χαρακτήρισαν το κλείσιμο της συνόδου των G7 στη Σικελία, με τον Ντόναλντ Τραμπ και την Ανγκελα Μέρκελ να ακυρώνουν τις προγραμματισμένες και συνήθεις σε αυτές τις περιπτώσεις συνεντεύξεις.

Αν και η σύνοδος είχε αρχίσει την Παρασκευή μέσα σε ένα σαφώς καλύτερο κλίμα, όπως εμφανιζόταν μπροστά στις κάμερες πριν από την έναρξη των εργασιών, στη συνέχεια ήλθαν στο φως οι διαφωνίες.

Σημείο τριβής το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή και η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα θα αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ετσι το πρωί του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου. Μετά το γεύμα θα αναχωρούσε στην νατοϊκή βάση της Σιγκονέλα, όπου θα μιλούσε σε αμερικανούς στρατιώτες, πριν ανεβεί στο Air Force One για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Αν μη τι άλλο η αλλαγή στο πρόγραμμα δείχνει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους ηγέτες.

Λίγο  αργότερα έγινε γνωστό ότι και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε να ακυρώσει την δική της προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Σε δήλωσή της μάλιστα μίλησε για μια «απογοητευτική συζήτηση» για την κλιματική αλλαγή, υπερτονίζοντας της σημασία της συμφωνίας του Παρισιού, για την οποία, όπως σημείωσε, είναι τόσο σημαντική που δεν χωρούν συμβιβασμοί για την εφαρμογή της.

Αυτό επιβεβαίωσε το απόγευμα ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι που επισήμανε ότι «το κύριο πρόβλημα που προέκυψε, είναι πολιτικές για το περιβάλλον». Ωστόσο, στα θετικά επισήμανε την διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που συμφώνησαν οι ηγέτες την Παρασκευή και ότι υπήρξε συμφωνία για ειδικές κρίσεις όπως της Λιβύης, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά του το ίδιο –σε άλλο τόνο- σημείωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε.

2017-05-27T083045Z_197063934_RC1E6FA4B0F0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-G7
Πάντα επικοινωνιακός ο Ντόναλντ Τραμπ, εδώ προσέρχεται στις εργασίες της G7 (REUTERS/Evan Vucci/Pool)

Ακόμα σαφέστερα έγιναν τα πράγματα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, όπου επισημαίνεται ότι οι έξι χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) υποστηρίζουν την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, έχει δοθεί περισσότερος χρόνος στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την αναφερόμενη συμφωνία.

Αυτό επιβεβαίωσε το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ με τον συνήθη τρόπο, ένα αποφασιστικό tweet: «Θα ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις μου για τη Συμφωνία του Παρισιού», γράφει.

Η συμφωνία, που είχε κλείσει μετά από μακρά συζήτηση το τέλος του 2015, είναι ίσως η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Βάζει συγκεκριμένους στόχους για τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, της αναπτυσσόμενες και τις μικρότερες, όλα αυτά με ορίζοντα μερικών ετών. Αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή πρόοδος, η αύξηση της θερμοκρασίας ως το τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τους δύο βαθμούς που είναι το μέγιστο «ασφαλές» όριο πέρα από το οποίο οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες.

Πού συμφώνησαν (όχι όμως απόλυτα)

Αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν βρέθηκε και κοινό έδαφος στις συζητήσεις.

Η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για το εμπόριο και για την δέσμευσή τους στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού. Γαλλικές πηγές επιβεβαιώνουν μάλιστα ότι υπήρξε κάμψη των αρχικών -σκληρών- αμερικανικών θέσεων για μέτρα εμπορικού προστατευτισμού.

2017-05-27T110436Z_618869629_UP1ED5R0OCRK8_RTRMADP_3_G7-SUMMIT-PROTESTS
Διαδηλωτές στην Ταορμίνα με μάσκες του Ντόναλντ Τραμπ και της Τερέζα Μέι (REUTERS/Yara Nardi )

Παράλληλα, υπήρξε συζήτηση και για το Προσφυγικό, σε διευρυμένη συζήτηση στην οποία πήραν μέρος και ηγέτες χωρών της Αφρικής, όπως η Τυνησία, η Νιγηρία και η Αιθιοπία, εστίες προσφυγικής κρίσης ή χώρες από τις οποίες διέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Εξάλλου, η επιλογή της Σικελίας έγινε από την Ιταλία για ευαισθητοποίηση στο ζήτημα του Προσφυγικού, καθώς το νησί δέχεται στις ακτές του και φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες.

Αν και οι προτάσεις της Ιταλίας για την οικονομική ενίσχυση των αφρικανικών χωρών ώστε να περιοριστεί η μετανάστευση έγιναν γενικά δεκτές, άλλες παρεμβάσεις της Ρώμης απορρίφθηκαν λόγω διαφωνικών πριν καν φτάσουν στο τραπέζι των συνομιλιών των ηγετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...