«Τον συγκυβερνήτη και τα μάτια σας» είπαν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για μία ακόμη φορά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ύψωσε ασπίδα προστασίας για τον Πάνο Καμμένο απορρίπτοντας (ένα ακόμα) αίτημα άρσης ασυλίας του.
Συγκεκριμένα με 118 ψήφους κατά, έναντι 38 υπέρ, η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα άρσης ασυλίας του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας –συντασσόμενη βεβαίως βεβαίως με την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας– ώστε από τη βολή της βουλευτικής ασυλίας να αποφύγει τη μήνυση που κατέθεσαν εναντίον οι Χάρης Μάκας, Μιράντα Ξαφά και Ηλίας Κανέλλης
Το εισαγγελικό αίτημα για την άρση ασυλίας του κ. Καμμένου αφορούσε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και ψευδούς καταμήνυσης για το οποίο έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή 10 μηνών και εκκρεμεί η έφεση.
Ετσι ο -κατά τα άλλα- δικομανής Πάνος Καμμένος (όταν βρίσκεται στη θέση του ενάγοντος) βυθίστηκε άνετος και χαλαρός στη βολική πολυθρόνα της βουλευτικής ασυλίας, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει τους μηνυτές του.
Και όλη αυτή η προστασία για τον «συνοδοιπόρο Πάνο» την ώρα που ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιδίδεται αυτάρεσκα σε δεκάδες μηνύσεις και αγωγές εναντίον δημοσιογράφων και λοιπών πολιτικών αντιπάλων, απαιτώντας ενίοτε ακόμα και την αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης (ακόμα και Παρασκευές ώστε οι επικριτές του να μείνουν στο κρατητήριο το Σαββατοκύριακο).
Εν τω μεταξύ, ομόφωνα η Ολομέλεια με 151 ψήφους, τάχθηκε υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Σαχινίδη. Γιατί δεν είναι όλοι Πάνος…
Ηλίας Κανέλλης: Γιατί ζητήσαμε την άρση ασυλίας Καμμένου
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο εκ των μηνυτών του κ. Καμμένου, Ηλίας Κανέλλης περιγράφει όλα όσα υπέμεινε από τον δικομανή πρόεδρο των ΑΝΕΛ και εξηγεί γιατί ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του (ακολουθεί το πλήρες κείμενο)
Σήμερα θα σας πω μια ιστορία που περιλαμβάνει και τη δική μου προσωπική εμπλοκή – ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό, αλλά θα καταλάβετε. Πριν από μερικά χρόνια, κλήθηκα ως μάρτυρας σε αστικό δικαστήριο, σε αγωγή του Χάρη Μάκκα και της Μιράντας Ξαφά κατά του Πάνου Καμμένου.
Από την έδρα, μου ζητήθηκε κυρίως να σχολιάσω δηλώσεις του Πάνου Καμμένου σε τηλεοπτική δημοσιογραφική εκπομπή, για ένα θέμα που αφορούσε την υπόθεση των CDS. Δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες, πάντως σχολίασα στο ακροατήριο όπως καταλάβαινα τις δηλώσεις του μετέπειτα υπουργού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με τρόπο πάντως που δεν άρεσε στον ίδιο.
Η δίκη δεν είχε το αποτέλεσμα που επεδίωκαν οι μηνυτές. Ο Πάνος Καμμένος αθωώθηκε, εξέλαβε ωστόσο την αθώωσή του ως συλλήβδην δικαίωσή του στην υπόθεση των CDS, στην οποία ως γνωστόν έχει καταδικαστεί σε αστικά δικαστήρια δυο φορές.
Στη μια περίπτωση, το 2013, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε τον Αντρίκο Παπανδρέου επιβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο στον Πάνο Καμμένο για εξύβριση. Στην άλλη, το 2014, το δικαστήριο δικαίωσε την ελβετική εταιρεία IJ Partners, επιδικάζοντάς της επίσης χρηματική αποζημίωση. Η απόφαση εκείνη ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που η ενάγουσα (η ελβετική εταιρεία) υπέστη, το δικαστήριο ενόψει της εντάσεως της προσβολής και της ευρύτατης διάδοσης των συκοφαντικών ισχυρισμών που αποδείχτηκαν ψευδείς, του βαθμού υπαιτιότητας και της εντάσεως του δόλου του εναγομένου, που μιλούσε για στοιχεία που αποδείκνυαν την επίδικη συναλλαγή σε CDS, τα οποία ήταν ανύπαρκτα και ουδέποτε προσκομίστηκαν (…) κρίνει ότι πρέπει να επιδικαστεί στην ενάγουσα το ποσό των 100.000 ευρώ».
Δεν ξέρω πώς σκέφτηκε μετά την αθώωσή του στην υπόθεση στην οποία εγώ ήμουν μάρτυρας ο μετέπειτα υπουργός Αμύνης. Η ουσία είναι, όμως, ότι εμήνυσε τους δύο μηνυτές του, εμήνυσε και εμένα που κατέθεσα τη γνώμη μου (η οποία περίπου ταυτίζεται με όσα του καταλογίζει το καταδικαστικό κείμενο που παρέθεσα παραπάνω), με τη βαριά κατηγορία της απάτης επί δικαστηρίω.
Μας εμήνυσε δηλαδή με κακουργηματική κατηγορία! Ταλαιπωρηθήκαμε, φυσικά. Αλλά κάποια στιγμή αυτό τελείωσε και, τελικά, και η κυρία Ξαφά, και ο κ. Μάκκας, και εγώ, απηλλάγημεν τελεσιδίκως με βούλευμα.
Η ταλαιπωρία μας υπήρξε μακρά. Και νομίζω έχουμε υποχρέωση, με τη σειρά μας, να διεκδικήσουμε όσα ορίζει ο νόμος για πολίτες που ταλαιπωρούνται με μια δίωξη που απεδείχθη κατάφωρα άδικη.
Ζητούμε, λοιπόν, με τη σειρά μας την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Πάνου Καμμένου. Χρειάζεται να γίνει κοινή συνείδηση ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο Σύνταγμα – και οι υπουργοί και οι αδίκως διωκόμενοι από έναν υπουργό. Απ’ όσα έμαθα, το αίτημά μας θα συζητηθεί στη Βουλή την Τετάρτη.
Εικάζω ότι θα ζητήσει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος να εξαιρεθεί από το καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας. Στο παρελθόν, με αφορμή την υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να εξαιρεθεί από την προστασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ελπίζω ότι δεν θα καλυφθεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία για την πολύ απλούστερη δική μας υπόθεση.
Μαθαίνω ότι ο Πάνος Καμμένος είναι γενναίος άνθρωπος και ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Περιμένω.
Προφανώς ο κ. Κανέλλης και οι άλλοι δύο μηνυτές του υπουργού μάταια περίμεναν τον γενναίο υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του ή έστω να εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο κ. Καμμένος απόλαυσε εκ νέου τη βουλευτική ασυλία που του παρείχαν οι αριστεροί σύντροφοί του –προς αποφυγήν παρεξηγήσεων έτσι τους είχε αποκαλέσει ο ίδιος στο περίφημο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) και είχε καταχειροκροτηθεί.
Ο κ. Καμμένος ακολούθησε τη νομική πεπατημένη, του την προσφέρει απλόχερα και αβασάνιστα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά.
-Πριν χρόνια, σε κάποια μήνυση του Δήμου Καλλιθέας για υπόθεση πολεοδομικών παραβάσεων στο κτίριο των γραφείων του κόμματός του (ιδιοκτησίας του πατέρα του), ζήτησε και πέτυχε τη μη άρση της ασυλίας του γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκαν ότι επρόκειτο για πολιτική δίωξη!
-Σε μια άλλη μήνυση, του επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλου, για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση από του βήματος της Βουλής, είχε πείσει τους συναδέλφους του τους ΣΥΡΙΖΑ ότι το υβρεολόγιο ξεχείλισε στο πλαίσιο της άσκησης των πολιτικών του καθηκόντων.
-Οπως μια άλλη φορά, όταν ο κ. Καμμένος είχε καταγγείλει την υποτιθέμενη απόπειρα εξαγοράς της βουλευτή του, Σταυρούλας Ξουλίδου, για να μην ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα. Τότε, επειδή φαινόταν ότι γνώριζε την υπόθεση από καιρό, κάποιος πολίτης του έκανε μήνυση για παρασιώπηση εγκλήματος. Ξανά ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του. Οπερ και εγένετο. Ηταν λέει, πάλι «πολιτική» η δίωξη.
-Το «πολιτική δίωξη» πάει με όλα. Ακόμα και όταν πρόκειται για τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ενός αστυνομικού που υπηρετούσε στη Χίο, τον οποίο ο κ. Καμμένος κατά την επίσκεψή του στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, είχε περιγράψει ως επικεφαλής των αγανακτισμένων πολιτών μαζί με τους νεοναζί και επίσης πράκτορα της ΚΥΠ. Και πάλι ασυλία…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News