Με τον καιρό όσο πάει να «ανοίγει» και τους πολίτες να αναζητούν βαλβίδες εκτόνωσης, την ίδια ώρα που η Πολιτεία έχει επιλέξει συνειδητά ένα μοντέλο πιο χαλαρής αστυνόμευσης, η συζήτηση για την προοπτική εξόδου για το Πάσχα έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν έχει ξεκινήσει, δε, μόνο στη δημόσια σφαίρα και στα ΜΜΕ, αλλά και σε επίπεδο brainstorming ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων που θα κληθούν να επεξεργαστούν μια φόρμουλα, αν και εφόσον.
Τα δεδομένα είναι τα εξής: η σχετική συζήτηση θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες και αυτό επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα πρέπει να είναι επικαιροποιημένα. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες σταθεροποίησης, όπως προκύπτει π.χ. από τον βαθμό θετικότητας αυτής της Κυριακής που ήταν σημαντικά μειωμένος εν σχέσει με την προηγούμενη εβδομάδα. Στα δε μοντέλα που επεξεργάζονται οι λοιμωξιολόγοι, προκύπτει ότι μάλλον η κορύφωση της καμπύλης σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε πιθανώς μια αργή και σταδιακή αποκλιμάκωση. Οι αριθμοί, πάντως, θα είναι υψηλοί.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει και άλλη μια ασύμμετρη παράμετρος: η πολυσυζητημένη «κόπωση» του κόσμου, η οποία εκτονώνεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, άλλες πιο ασφαλείς και άλλες λιγότερο —όπως φάνηκε σε διάφορες πλατείες όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο.
Όλο και περισσότεροι, δε, εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να συγκρατηθούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις τις ημέρες του Πάσχα, υπό αυτό το πρίσμα θα εξεταστεί ένα σχέδιο προσεκτικής χαλάρωσης του περιορισμού. Μπορεί, βεβαίως, υπό τον φόβο μιας έκρηξης στο σύστημα Υγείας, να μην προκριθεί στο τέλος της ημέρας, αλλά η συζήτηση θα γίνει.
«Κλειδί» στο σχέδιο θα είναι τα self tests, των οποίων η διανομή στον γενικό πληθυσμό θα ξεκινήσει εντός των επόμενων δέκα ημερών, πιθανώς από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ηδη, το crash test με τα σχολεία φαίνεται ότι πήγε αρκετά καλά, αν και κάθε αρχή δεν μπορεί παρά να είναι δύσκολη. Θα μπορούσε να επιτραπεί η μετακίνηση με self test ή και με αρνητικό μοριακό τεστ, για όποιον το επιθυμεί; Είναι μια ιδέα που κυοφορείται και θα συζητηθεί. Ακόμα, μπορεί να μπει η παράμετρος της μετακίνησης από και προς επιδημιολογικά όμοιες περιοχές, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου.
Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, δεν παύουν να είναι συζητήσεις σε φιλολογικό επίπεδο. Και αυτό επειδή ακόμα δεν υπάρχουν μετρήσιμα δεδομένα για την κατάσταση λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία έχει και την παράμετρο των εκδηλώσεων στις εκκλησίες —με τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο να αποτελούν έναν επιδημιολογικό κίνδυνο. Υπάρχουν, δε, επιστήμονες που δεν θέλουν καν να σκεφτούν τη διασπορά του ιού και σε άλλες περιοχές, υπό το κράτος της χαλαρότητας ή το πώς αυτό το ρίσκο θα υπονομεύσει το άνοιγμα του τουρισμού (το έχει προσδιορίσει για τις 14 Μαΐου η κυβέρνηση) ή το άνοιγμα των σχολείων τα οποία στις 10 Μαΐου, τη Δευτέρα μετά του Θωμά, θα μετρούν πια τρεις μήνες κλειστά, όσους δηλαδή λειτούργησαν από την αρχή της χρονιάς…
Από την άλλη, η λογική τού μη χείρον βέλτιστον —η έξοδος δηλαδή με κάποιους κανόνες υπό τον φόβο μιας πλήρους απονομιμοποίησης των μέτρων και των περιορισμών, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται και πολιτικά— μπορεί να πρυτανεύσει, εφόσον πάντα αποδειχθεί ότι το ευρύτατο testing στις παραγωγικές ηλικίες λειτουργεί ως εργαλείο πρόληψης και οι πολίτες εξοικειώνονται με αυτό το νέο εργαλείο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News