Το Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου, πριν ακόμα ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρει για πρώτη φορά στο ιταλικό πρωτάθλημα, φορώντας τη φανέλα της Γιουβέντους, το εκτενές κείμενο του Μουράντ Αχμέντ στους Financial Times ήταν από τα πιο διαβασμένα. Ο αθλητικός ανταποκριτής της διεθνούς οικονομικής εφημερίδας διερωτάται στο κείμενό του γιατί η Γιουβέντους στοιχημάτισε 100 εκατομμύρια ευρώ στη μεταγραφή ενός από τους καλύτερους και πιο διάσημους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας Αντρέα Ανιέλι. «Ηταν η πρώτη φορά που το εμπορικό τμήμα και το αθλητικό τμήμα της Γιουβέντους συνεργάστηκαν για την εκτίμηση του κόστους και των οφελών (της υπογραφής του συμβολαίου). Η ευκαιρία του Ρονάλντο εκτιμήθηκε σε βάθος, τόσο εντός όσο και εκτός των γηπέδων», εξήγησε ο απόγονος της ζάπλουτης οικογένειας της FIAT που κατέχει τoν ιστορικό ποδοσφαιρικό σύλλογο για περισσότερα από 90 χρόνια.
Εντός των γηπέδων όλοι περιμένουν από τον βιρτουόζο της στρογγυλής θεάς να οδηγήσει τη Γιούβε στην κατάκτηση του Champions League. Γιατί την τελευταία τετραετία η πρωταθλήτρια Ιταλίας έφτασε δύο φορές στον τελικό της διοργάνωσης αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Ο Ρονάλντο, όμως, αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης τρεις συναπτές χρονιές φορώντας τη φανέλα της κραταιάς Ρεάλ Μαδρίτης. Εκτός των γηπέδων, στόχος της Γηραιάς Κυρίας, όπως αποκαλούν οι φίλοι της τη Γιουβέντους, είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο, «μια οικονομική ευκαιρία δίχως προηγούμενο, την οποία οι επιτελείς της ομάδας περιγράφουν ως “παράγοντας Ρονάλντο”».
Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Γιουβεντίνοι είναι να αντιστρέψουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που κυριαρχεί επί δεκαετίες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Οι κορυφαίοι σύλλογοι βασίζονται στα μεγάλα πλήθη και τις επικερδείς συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ώστε να πείσουν τους χορηγούς να στηρίξουν τις ομάδες τους. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο των Ιταλών η παγκόσμια φήμη του Ρονάλντο αναμένεται, πρώτα να προσελκύσει περισσότερους φιλάθλους και ισχυρότερους σπόνσορες, και στη συνέχεια να οδηγήσει την ομάδα σε ακριβότερα συμβόλαια για την μετάδοση των αγώνων της Γιούβε.
Αποτελεί γεγονός πως παρά την ανησυχητική «αφλογιστία» του Ρονάλντο κατά τις πρώτες αγωνιστικές του ιταλικού πρωταθλήματος, η ομάδα του Τορίνο απολαμβάνει ήδη τους καρπούς της επένδυσής της. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η μεταγραφή του, οι τιμές των εισιτηρίων είχαν αυξηθεί κατά 30% ενώ οι μπουτίκ της ομάδας κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας τη φανέλα αυτού του superstar του παγκόσμιου αθλητισμού έναντι 154,95 ευρώ, τιμή εκ των υψηλότερων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχει επίσης και το χρηματιστήριο, όπου η αξία των μετοχών της Γιουβέντους υπερδιπλασιάστηκε από τον περασμένο Ιούλιο έως σήμερα.
«Οι επενδυτές δείχνουν να συμφωνούν πως ο “παράγοντας Ρονάλντο” θα αυξήσει κατακόρυφα την αξία της Γιουβέντους», σημειώνει ο Αχμέντ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, γιατί τα ετήσια έσοδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Μπάγερν Μονάχου είναι από 150 έως 250 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τα έσοδα της Γιουβέντους. Περισσότερα χρήματα στα ταμεία τους βάζουν επίσης η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν-Ζερμέν, η Τσέλσι και η Λίβερπουλ.
Ο Αντρέα Ανιέλι ανέλαβε τη Γιουβέντους το 2010 με στόχο να την μετατρέψει σε έναν παγκόσμιο ποδοσφαιρικό σύλλογο με φιλάθλους σε όλον τον κόσμο. Πλέον όμως στοχεύει υψηλότερα, επιδιώκοντας να γίνει η ομάδα του η καλύτερη της υφηλίου. «Θα σχεδιάσουμε, το ένα μετά το άλλο, όλα τα βήματα που πρέπει ακόμα να κάνουμε για να γίνουμε νούμερο ένα», δηλώνει με αποφασιστικότητα ο ίδιος. Αλλά για να συμβεί αυτό η ιταλική ομάδα θα πρέπει να κυριαρχήσει, όχι μόνο εντός των γηπέδων, κερδίζοντας όλα τα σημαντικά τρόπαια, αλλά και εκτός αυτών, καταφέρνοντας κάποια ημέρα να έχει τα υψηλότερα έσοδα μεταξύ των κορυφαίων συλλόγων του πλανήτη.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ημέρα ενδέχεται να αργήσει. Ή και να μην έρθει ποτέ. Διότι, θέλοντας ή μη, ο Ρονάλντο είναι 33 χρονών και ένας τραυματισμός θα μπορούσε να τον πλήξει ανεπανόρθωτα. Διότι εκτιμάται πως και φέτος η Γιούβε θα παρουσιάσει για δεύτερη χρονιά ζημίες εξαιτίας και των 340 εκατομμυρίων ευρώ που θα δαπανήσει συνολικά η ομάδα κατά την επόμενη τετραετία για να έχει στις τάξεις της τον Κριστιάνο. Τέλος, διότι, καλώς η κακώς, η Serie A σίγουρα δεν θεωρείται, όπως τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αγγλική Premier League λαμβάνει 3,3 δισεκατομμύρια τον χρόνο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων της, η ισπανική La Liga δύο δισεκατομμύρια ενώ οι Ιταλοί περιορίζονται σε 1,4 δισεκατομμύριο. Η φήμη του Ρονάλντο σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού κοινού στο ιταλικό πρωτάθλημα αλλά η Serie A δεσμεύεται από συμβόλαια για τη μετάδοση των αγώνων των ομάδων της για την επόμενη τριετία.
«Ας το παραδεχτούμε, υπάρχουν σύλλογοι στο κατώτερο μισό της κατάταξης της Premier League που πιθανώς θα μπορούσαν να πληρώσουν για τις υπηρεσίες του Ρονάλντο. Αυτό δεν αφορά τη στρατηγική της κάθε ομάδας. Σχετίζεται απόλυτα με το γεγονός ότι η Premier League κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο», εξήγησε ο Στέφαν Ζιμάνσκι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ειδικός στη βιομηχανία του αθλητισμού.
«Η μετάδοση των αγώνων προσελκύει τους χορηγούς και όχι το αντίθετο. Κατανοώ ότι η Γιουβέντους, προσπαθώντας να χαράξει μια στρατηγική εντός του ιταλικού πρωταθλήματος, ενδέχεται να μην έχει πολλές επιλογές. Αυτή πιθανώς να είναι η καλύτερη ευκαιρία της. Είναι όμως δυνατόν να επιτύχει το στόχο της δίχως μια αναγέννηση του ιταλικού ποδοσφαίρου γενικότερα; Θεωρώ πως είναι δύσκολο αυτό», πρόσθεσε ο αμερικανός ακαδημαϊκός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News