H Corriere della Sera για τη Μαφάλντα και τις εκτρώσεις στην Αργεντινή, η Repubblica για την Κούβα που δεν θα είναι πλέον «κομμουνιστική», οι Japan Times για τα πεφταστέρια on – demand και ο Independent για...
  • Corriere della Sera

    Μια Μαφάλντα υπέρ και μια Μαφάλντα κατά του δικαιώματος στην έκτρωση

    Εντείνεται η εκστρατεία για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή ενώ τώρα εξετάζεται από τα μέλη της Γερουσίας τα οποία πρόκειται αποφανθούν, υπέρ ή κατά, στις 8 Αυγούστου. Για πάρα πολλές γυναίκες της Αργεντινής είναι μια ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναγνωριστεί από τον νόμο το δικαίωμα στις αμβλώσεις, σε μια χώρα όπου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περί τις 500.000 παράνομες εκτρώσεις.

     Δεν έχουν, όλοι, ωστόσο την ίδια άποψη. Και η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών είναι σκληρή. Σε τέτοιο βαθμό που εκείνοι που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύσουν, εν αγνοία της, φυσικά, μια από τις πιο επιφανείς εκπροσώπους της Αργεντινής ανά τον κόσμο, τη Μαφάλντα. Η cult ηρωίδα που έφερε στη ζωή το 1964 ο Χοακίν Λαβάδο, γνωστότερος ως Κουίνο (Quino), αυτή η μικρή σιωπηρή «επαναστάτρια» ηλικίας μόλις έξι ετών με τα κατάμαυρα μαλλιά, που μισεί τις σούπες, εναντιώνεται στους ενήλικες και κατάφερε να γίνει διάσημη για τα πολιτικά της σχόλια -υπενθυμίζει η Corriere della Sera– εμφανίστηκε αυτές τις ημέρες να κυκλοφορεί με ένα γαλάζιο μαντίλι, σύμβολο όλων όσοι δίνουν αγώνα για την ολική απαγόρευση των εκτρώσεων. Κάτω από τη Μαφάλντα υπήρχε, μάλιστα, και ένα σχόλιο του αργεντινού σκιτσογράφου: «Μου είπανε πως χρησιμοποιείται δίχως την άδειά μου η εικόνα της Μαφάλντα στην εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων. Το γεγονός με ευχαριστεί. Αλλά εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσω πως η Μαφάλντα θα τάσσεται πάντα υπέρ της ζωής, και για αυτό δεν θα πρέπει να της φορούν πράσινα χρώματα (σύμβολο εκείνων που υποστηρίζουν το δικαίωμα στις εκτρώσεις), γιατί το χρώμα της είναι το γαλάζιο». 

    Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική και ο Κουίνο, παρότι πριν από μερικές ημέρες συμπλήρωσε 86 χρόνια ζωής, αισθάνθηκε την υποχρέωση να ξεκαθαρίσει ο ίδιος τα πράγματα: «Κυκλοφόρησαν εικόνες της Μαφάλντα με ένα γαλάζιο μαντίλι που συμβολίζει την εναντίωση στον νόμο περί εκούσιας διακοπής της κύησης. Δεν έδωσα την άδειά μου και το γεγονός δεν εκφράζει τη θέση μου. Ζητώ την απόσυρσή τους. Πάντα στήριζα τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γενικότερα, και πιο ειδικά για τα δικαιώματα των γυναικών». 

    Κατά τη διάρκεια της καριέρας της η Μαφάλντα συμμετείχε και σε εκστρατεία της UNICEF για τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Φωτογραφία: Twitter
  • La Repubblica

    H Κούβα δεν θα είναι πλέον «κομμουνιστική» αλλά «σοσιαλιστική»

    Ο στόχος των Κουβανών δεν είναι πλέον οι οικοδόμηση του κομμουνισμού αλλά του σοσιαλισμού. Αυτό, τουλάχιστον, συμπεραίνεται από ένα προσχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας στο οποίο αναγνωρίζεται, επιπρόσθετα, η ιδιωτική περιουσία ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την (έμμεση) αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας αντάλλαξαν τις απόψεις τους σχετικά με το κείμενο που είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει το παρωχημένο σύνταγμα της χώρας το οποίο συντάχθηκε κατά τη σοβιετική εποχή. Το ιστορικό αυτό γεγονός αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης, να προβεί σε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να καταστεί το κουβανικό σοσιαλιστικό μοντέλο πραγματικά βιώσιμο.

    Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο που εξετάστηκε, παραλείπεται μια διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο Σύνταγμα του 1976 και προσδιορίζει πως ο τελικός στόχος του κράτους είναι η οικοδόμηση μιας «κομμουνιστικής κοινωνίας». Σκοπός του κουβανικού λαού θα είναι πλέον απλώς και μόνο ο σοσιαλισμός. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκηρύσσουμε τις ιδέες μας. Πιστεύουμε σε μια σοσιαλιστική, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, ακμάζουσα χώρα», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα, ο Εστέβαν Λάθο, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, προσδιορίζοντας πως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η χώρα ξεκίνησε να εισέρχεται σταδιακά σε μια νέα εποχή.

    Μετά την έγκρισή του από τους βουλευτές, το προσχέδιο για το νέο σύνταγμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ για το τελικό κείμενο, αναφέρει η Repubblica, θα κληθούν να αποφανθούν οι πολίτες της νησιωτικής χώρας μέσω δημοψηφίσματος. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί πως παρά την απαλοιφή του στόχου για την οικοδόμηση μιας κομμουνιστικής κοινωνίας, το κομμουνιστικό κόμμα της Κούβας θα συνεχίσει να αποτελεί το ανώτατο πολιτικό όργανο της χώρας, γενικός γραμματέας του οποίου έως το 2021 θα είναι, εκτός απροόπτου, ο Ραούλ Κάστρο. Όσον αφορά τον διάδοχό του στην εξουσία, τον 58χρονο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον περασμένο Απρίλιο, του χρεώνουν τη διάταξη σύμφωνα με την οποία για να εκλεγεί κάποιος για πρώτη φορά στην προεδρία θα πρέπει να είναι κάτω των εξήντα ετών ενώ δεν θα μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο πενταετείς θητείες.

    Μια Κουβανή παρακολουθεί, εμφανώς αδιάφορη, τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας για την αναθεώρηση του συντάγματος. Φωτογραφία: REUTERS/ Stringer
  • The Japan Times

    Η startup που θα φέρνει τα πεφταστέρια on-demand

    Σύντομα δεν θα είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε κάθε χρόνο έως τις αρχές Αυγούστου για να θαυμάσουμε τη Βροχή των Περσείδων και να κάνουμε ο καθένας τη δική του ευχή. Γιατί μια startup που εδρεύει στο Τόκιο, εργάζεται εντατικά για την ανάπτυξη ενός δορυφορικού συστήματος που θα προκαλεί βροχές πεφταστεριών κατά παραγγελία.

    H ιαπωνική εταιρεία ALE, μας πληροφορούν οι Japan Times, βρίσκεται ήδη στην τελική φάση της κατασκευής δύο μικροδορυφόρων. Ο πρώτος αναμένεται να εγκαταλείψει την επιφάνεια της Γης τον Μάρτιο του 2019 ενώ ο δεύτερος έπειτα από μερικούς μήνες. Αμφότεροι θα είναι εφοδιασμένοι με 400 σφαιρίδια που θα εμπεριέχουν μια ειδική χημική ουσία που κατά την απελευθέρωσή της, τη στιγμή που τα σφαιρίδια θα εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα, θα αφήνει στον νυχτερινό ουρανό μια φωτεινή δέσμη. Οι δύο δορυφόροι με διάρκεια ζωής δύο ετών θα μπορούν να εκτοξεύουν τους τεχνητούς διάττοντες αστέρες τους στο σωστό μέρος, με την κατάλληλη ταχύτητα και κατεύθυνση, ακριβώς τη στιγμή που θα επιθυμεί ο εκάστοτε πελάτης ενώ οι φωτεινές γραμμές που θα αφήνουν πίσω τους, θα είναι ορατές ακόμα και στους ουρανούς των μητροπόλεων με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα φωτορύπανσης, όπως η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

     Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι δύο δορυφόροι θα έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη έως τον Φεβρουάριο του 2019 ενώ η πρώτη βροχή τεχνητών διαττόντων αστέρων αναμένεται να φωτίσει τον ουρανό της Χιροσίμα το 2020. Αλλά εκπρόσωπος της ΑLE ανέφερε πως «στόχος μας είναι ολόκληρος ο κόσμος». Προσδιόρισε επίσης πως για την εκτόξευση των δορυφόρων και τις απαραίτητες δοκιμές πρόκειται να δαπανηθούν περί τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει πως τα πεφταστέρια on-demand θα κοστίζουν ακριβά, αντίθετα με αυτά που μας προσφέρει απλόχερα κάθε καλοκαίρι ο κόσμος που μας περιβάλλει και μπορούμε όλοι μας να θαυμάζουμε δωρεάν.

    Τεχνητοί διάττοντες για όποιον επιθυμεί να πραγματοποιεί ευχές κατά παραγγελία. Φωτογραφία: Shutterstock
  • The Independent

    Ζήτημα εβδομάδων(;) η «έξωση» του Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ

    Έπειτα από περισσότερα από έξι χρόνια που τον φιλοξενούν στους χώρους τους, προσφέροντάς του ταυτόχρονα πολύτιμη προστασία από τους διώκτες του, οι αξιωματούχοι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο φέρεται να είναι έτοιμοι να εξώσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ, ακόμα και κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Independent, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο, βρέθηκε αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο. Επίσημα για να συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο για τις Αναπηρίες, καθώς έπειτα από τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας ληστείας το 1998, ο 65χρονος πολιτικός κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Ανεπίσημα, ωστόσο, ο Μορένο φέρεται να ήρθε σε επαφή με βρετανούς αξιωματούχους ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την παράδοση του αυστραλού ιδρυτή του Wikileaks στην αστυνομία.

    O 47χρονος Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο ο Μορένο χαρακτήρισε «κληροδοτημένο πρόβλημα», ζει περιορισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού από τον Ιούνιο του 2012. Χάρη στο άσυλο που του παρείχε η κυβέρνηση του τότε προέδρου της χώρας Ραφαέλ Κορέα, απέφυγε την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση δύο γυναικών. Ο Ασάνζ αρνήθηκε εξαρχής τις κατηγορίες, οι οποίες τελικά κατέρρευσαν. Αλλά στην περίπτωση που εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία, θα συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία γιατί αρνήθηκε να παραδοθεί στις αρχές. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η ενδεχόμενη σύλληψή του θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, στην έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου ερευνάται για τη δημοσίευση μιας τεράστιας ποσότητας απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στο Wikileaks.

    «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Τα πάντα πρόκειται να τελειώσουν σύντομα. Τα πράγματα δεν είναι καλά», δήλωσε ανώνυμη πηγή στο Reuters. «Επί του παρόντος, λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος, δεν διαφαίνεται καμιά προσωρινή ή μακροπρόθεσμη λύση», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού πριν από την άφιξη του Μορένο στη Βρετανία. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις πηγών εντός της βρετανικής κυβέρνησης ενώ τον προηγούμενο μήνα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Τζούλιαν Ασάνζ. Όσον αφορά τους Αμερικανούς, η έρευνα αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το WikiLeaks συνεχίζεται, αλλά αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι επίσημα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα οι κατηγορίες εναντίον του. Εκείνος, ωστόσο, θεωρεί πως στην περίπτωση που συλληφθεί από τους Βρετανούς, οι ΗΠΑ θα προβούν άμεσα στην απαγγελία των (όποιων) κατηγοριών ώστε να εκδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

    Η πρεσβεία του Εκουαδόρ στο κεντρικό Λονδίνο, «προσωρινή» κατοικία (ή φυλακή;) του Τζούλιαν Ασάνζ εδώ και μια εξαετία. Φωτογραφία: REUTERS/Hannah McKay



text
  • Σήμερα στην Ουκρανία δεν χρειάζεται να πάνε στις εκκλησίες. Ο Επιτάφιος είναι παντού


    22 Απριλίου 2022, 06:34