295
Πάνω από την Αρκτική έχει σχηματιστεί μια ασυνήθιστα μεγάλη τρύπα του όζοντος | Shutterstock

Απρόσμενη τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 08:37
Πάνω από την Αρκτική έχει σχηματιστεί μια ασυνήθιστα μεγάλη τρύπα του όζοντος
|Shutterstock

Απρόσμενη τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 08:37

Το στρώμα του όζοντος είναι μια περιοχή της στρατόσφαιρας της Γης που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου και λειτουργεί για αυτόν τον λόγο ως μια φυσική ασπίδα για τον πλανήτη, τους ζωντανούς οργανισμούς και φυσικά για την υγεία του ανθρώπου.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή της Ανταρκτικής το στρώμα του όζοντος παρουσίαζε μεγάλη αραίωση με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί πλέον προστατευτικά. Ένα φαινόμενο που έγινε γνωστό με τον όρο «τρύπα του όζοντος». Ως αιτίες για την δημιουργία της αραίωσης του στρώματος του όζοντος καταγράφονται τα καυσαέρια των οχημάτων, τα αέρια απόβλητα των εργοστασίων και οι χλωροφθοράνθρακες (CFC) που χρησιμοποιούνται ευρέως ως προωθητικά αέρια αλλά και στα κλιματιστικά.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με δορυφόρους αλλά και επίγεια μέσα το φαινόμενο συνεχώς και έχει διαπιστωθεί ότι αυτό εντείνεται κατά την διάρκεια του φθινοπώρου. Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στην Ανταρκτική και στην Αρκτική εμφανίζεται περιορισμένη αραίωση του στρώματος όζοντος κατά βάση τους χειμερινούς μήνες. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian  ένας από τους δορυφόρους του ευρωπαϊκού προγράμματος παρακολούθησης της Γης Copernicus εντόπισε μια τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική.

Το μέγεθος της τρύπας αυτής δεν είναι μεν αντίστοιχο με εκείνα που έχουν οι τρύπες του όζοντος στην Ανταρκτική αλλά είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερο από εκείνο που έχουν οι τρύπες που σχηματίζονται στην Αρκτική. Το γεγονός εξέπληξε τους ειδικούς και μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν είναι ότι η δημιουργία της τρύπας οφείλεται σε ασυνήθιστες για την εποχή και την περιοχή ατμοσφαιρικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα πάνω από το βόρειο πόλο. Όμως οι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσουν αν είναι προϊόν των φυσιολογικών ατμοσφαιρικών μηχανισμών που συντελούνται στην στρατόσφαιρα ή αν είναι προϊόν των κλιματικών αλλαγών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...