Σήμερα θα ήταν πανίσχυρος πρωθυπουργός μιας από τις πέντε ισχυρότερες χώρες του πλανήτη. Σήμερα δεν είναι ούτε βουλευτής της.
Πριν από τρεις μήνες ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν πρωθυπουργός, αυτοδύναμος μάλιστα, και ακλόνητος ηγέτης στο κόμμα του – μολονότι είχε να αντιμετωπίσει την εσωτερική αμφισβήτηση λόγω και του Brexit. Μετά ήλθε η ψυχρολουσία του δημοψηφίσματος και η παραίτηση από την Ντάουνινγκ Στριτ. Είχε εξηγήσει πως το τεράστιο και επίπονο έργο της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να το φέρει σε πέρας κάποιος που το πιστεύει.
Σήμερα παραιτείται και από τη βουλευτική του έδρα, την οποία κατείχε 15 χρόνια, εξηγώντας ότι δεν θέλει η παρουσία του να αποσπά τη διάδοχό του στην πρωθυπουργία Τερέζα Μέι.
Σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι η Μέι ξεκίνησε δυναμικά την θητεία της, αλλά επισήμανε: «προφανώς έχω τις απόψεις μου για κάποια ζητήματα, το ξέρει ο κόσμος αυτό. Σαν πρώην πρωθυπουργός είναι πολύ δύσκολο να κάθομαι στα “ορεινά” της Βουλής και να μην αποσπώ την προσοχή της κυβέρνησης από το έργο της».
Ο Κάμερον αρνήθηκε ότι η παραίτησή του έχει να κάνει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μέι για τα σχολεία. Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες απασχολεί έντονα τους Βρετανούς η απόφαση να αυξηθούν τα προγράμματα θεωρητικών μαθημάτων, θέμα για το οποίο στο παρελθόν ο Κάμερον είχε εκφράσει τη διαφωνία του. Αρνήθηκε ακόμη ότι η παραίτηση σχετίζεται με το Brexit, «κατά του οποίου επιχειρηματολόγησα, ο λαός όμως πήρε την απόφασή του».
Λόγω της παραίτησης το επόμενο διάστημα θα γίνει επαναληπτική εκλογή για την κενή πλέον έδρα της περιφέρειας του Γουίτνεϊ στην περιοχή της Οξφόρδης.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον εκτός πολιτικής πλέον, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει να πει από τώρα κάτι συγκεκριμένο, πέρα από την ελπίδα που εξέφρασε να συνεχίσει να συνεισφέρει για την πατρίδα. Πρέπει, πρόσθεσε, να αρχίσει να χτίσει τη ζωή του έξω από το Γουέστμινστερ, τη Βουλή. «Είμαι μόνο 49 ετών», είπε με νόημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ναι μεν αποχωρεί από την πολιτική, αλλά δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη δημόσια σφαίρα στη Βρετανία – υπήρξε άλλωστε ο πολιτικός που κατατρόπωσε δύο φορές τους Εργατικούς σε εκλογές, αλλά έπαιξε κι έχασε με το δημοψήφισμα για το Brexit.
Ο Guardian σημειώνει ότι η αποζημίωση που θα λαμβάνει ως πρώην βουλευτής είναι περίπου 75.000 στερλίνες (€89.000) έναντι περίπου 143.000 στερλινών (€169.000) ως πρώην πρωθυπουργός.
Πάντως, ένας λίαν επικερδής δρόμος είναι αυτός του Τόνι Μπλερ που έχει εγκαινιάσει μετά την αποχώρησή του από τη Νταόυνινγκ Στριτ: ομιλίες, συμβουλές και διαμεσολάβηση που φέρνει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στερλίνες τον χρόνο. Για ένα διάστημα δύο ετών οι υπουργοί που εγκαταλείπουν το αξίωμα πρέπει να ζητήσουν έγκριση για κάθε επί πληρωμή ή δωρεάν ανάληψη καθηκόντων σε εταιρείες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News