Δεν είναι συνηθισμένο για την ελληνική διπλωματία να καλωσορίζεις στην Αθήνα τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και λίγες εβδομάδες αργότερα να ταξιδεύεις στη Μόσχα για μια συνάντηση με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Αλλά ο Νίκος Δένδιας δεν είναι ένας συνηθισμένος υπουργός Εξωτερικών, κάτι που είχε αποδείξει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του με αλλεπάλληλα ταξίδια σε Κύπρο, Ισραήλ, ΗΠΑ κλπ. – μέσα σε τρεις μήνες υπηρετεί την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με τον καλύτερο τρόπο.
Ετσι, μετά τα όσα θετικά αποκόμισε η Αθήνα από την έλευση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα στις 5-6 Νοεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Το ταξίδι του κ. Δένδια στη Μόσχα έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας βρίσκονται ακόμα «παγωμένες» λόγω των απελάσεων ρώσων διπλωματών (εδώ) το καλοκαίρι του 2018 (επί Νίκου Κοτζιά, υπ. Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα) αλλά και της αυξανόμενης αμερικανικής επιρροής σε μία σειρά από αποφάσεις της Αθήνας (υπογραφή επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας / MDCA, αναγνώριση Χουάν Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αναγνώριση αυτοκέφαλου Ουκρανικής Εκκλησίας).
«Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, θα τις τηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε. Υπήρξε μια, μην την πω διακοπή, να την πω επιδείνωση των σχέσεων επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνηση με τη ρωσική πλευρά, τα θυμάστε, δε χρειάζεται να τα επαναφέρω, πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες», είχε δηλώσει πρόσφατα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Δένδιας, χωρίς πάντως να κρύψει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για ορισμένες θέσεις της Μόσχας, ειδικά όσον αφορά τη στάση της στο Συριακό και το Κυπριακό.
«Τον τελευταίο καιρό π.χ.», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, «οι ρωσικές θέσεις όπως τις έχουμε δει δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε. Να είμαστε απολύτως συνεννοημένοι. Γιατί υπάρχει η αντίληψη σ’ ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ότι η Ρωσία πάντοτε μας στηρίζει. Οι τελευταίες θέσεις στο Κυπριακό, απέχουν απ’ αυτό που θα θέλαμε», και στόχος του ταξιδιού του -όπως σημείωσε- είναι να επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις εκεί που θα πρέπει να είναι.
Η επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επανέλθει η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Θα ακολουθήσει μάλιστα και νέα επίσκεψη αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης στη ρωσική πρωτεύουσα: του υφυπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στις 11 Δεκεμβρίου, για τις εργασίες της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής.
Η προσπάθεια αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων συμπίπτει επίσης με την επόμενη ημέρα του ευρωπαϊκού «όχι» σε Αλβανία και Βόρειο Μακεδονία , το οποίο επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο της «ρωσικής αρκούδας» στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Ηδη οι σχέσεις με τη Σερβία βρίσκονται σε πορείας σταθερής βελτίωσης, ενώ η άρνηση της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια αναβαθμίζουν εκ νέου τον ρόλο και τον λόγο της Μόσχας στις εξελίξεις στη γειτονικής μας χώρα, οπότε η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδρανής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News