200
Φωτισμένο από τον ήλιο, στο μέσον, το Εβερεστ προσελκύει εκατοντάδες ορειβάτες κάθε χρόνο | REUTERS/Navesh Chitrakar/File Photo

Από τον συνωστισμό στο «λουκέτο» στο Εβερεστ λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 08:07
Φωτισμένο από τον ήλιο, στο μέσον, το Εβερεστ προσελκύει εκατοντάδες ορειβάτες κάθε χρόνο
|REUTERS/Navesh Chitrakar/File Photo

Από τον συνωστισμό στο «λουκέτο» στο Εβερεστ λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 08:07

Το Νεπάλ αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις άδειες αναρρίχησης στο όρος Εβερεστ εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές των αποστολών ενόψει της εαρινής περιόδου ορειβασίας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Πέρυσι κατά την εαρινή περίοδο, όταν εμφανίζεται ένα διάστημα καλοκαιρίας, 885 ορειβάτες, ανέβηκαν στην κορυφή του Εβερεστ, 644 από αυτούς από το Νεπάλ και 241 από την βόρεια πλευρά στο Θιβέτ, η οποία ελέγχεται από την Κίνα.

Αν και αρχικά η πλευρά του Νεπάλ παρέμενε ανοιχτή (αντίθετα με αυτή της Κίνας), οι Αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν τις άδειες για το διάστημα από τις 14 Μαρτίου ως τις 30 Απριλίου. Κάθε άδεια κοστίζει περίπου 11.000 δολάρια το άτομο, ανέφερε το BBC, μια σημαντική εσόδων για τη μικρή ασιατική χώρα.

Το Εβερεστ προσελκύει εκατοντάδες ορειβάτες από όλο τον κόσμο κάθε άνοιξη, όταν ανοίγει ένα «παράθυρο» καλοκαιρίας ανάμεσα στο τέλος Απριλίου και στο τέλος Μαΐου, προκαλώντας αύξηση στις κρατήσεις ορειβατών για την κορυφή.

Μέχρι στιγμής το Νεπάλ έχει μόνο ένα κρούσμα του κορονοϊού.

Η χώρα έχει αναστείλει τις βίζες εισόδου για τους επισκέπτες που προέρχονται από οκτώ χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19, γεγονός που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέτουν από πριν αίτηση για έκδοση βίζας και πιστοποιητικό υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...