603
Κάρτα ψηφοφόρου με φόντο τα 11 πρόσωπα που διεκδικούν την προεδρία της Γαλλίας | REUTERS/Pascal Rossignol/Illustration

Γαλλικές εκλογές: Πρώτες ψήφοι στον Καναδά, ένταση στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2017, 23:22
Κάρτα ψηφοφόρου με φόντο τα 11 πρόσωπα που διεκδικούν την προεδρία της Γαλλίας
|REUTERS/Pascal Rossignol/Illustration

Γαλλικές εκλογές: Πρώτες ψήφοι στον Καναδά, ένταση στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2017, 23:22

Οι πρώτοι γάλλοι υπήκοοι που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ιστορικά κρίσιμες και αβέβαιες εκλογές της Γαλλίας ζουν σε ένα μικροσκοπικό νησιωτικό σύμπλεγμα, το Σεν Πιέρ και Μικελόν, νότια από τη Νέα Γη του Καναδά.

Οι Γάλλοι του εξωτερικού άρχισαν να ψηφίζουν από το Σάββατο, μία ημέρα πριν αρχίσει επισήμως ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας. Από τα 47 εκατομμύρια εγγεγραμμένων γάλλων ψηφοφόρων, περίπου το ένα εκατομμύριο κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαλλική Πολυνησία στον νότιο Ειρηνικό και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα και η Μαρτινίκα στην Καραϊβική.

2017-04-22T162215Z_1317473479_RC1A3612A6F0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-UNIONS-PROTEST
Αντικείμενα πετούν προς αστυνομικούς μέλη αριστερών οργανώσεων που διαδηλώνουν για έναν «κοινωνικό πρώτο γύρο εκλογών» (REUTERS/Vincent Kessler)

Εκεί τα πράγματα ήταν σχετικά ήρεμα. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, όμως, η ηπειρωτική Γαλλία έβραζε. Στο Παρίσι σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη ακροαριστερών και αντιφασιστικών οργανώσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, μία πορεία στη μνήμη του αστυνομικού που σκοτώθηκε στην καρδιά του Παρισιού στα Ηλύσια Πεδία, μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές εξελίχθηκε σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης «που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία» και «δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες». Συγκροτήθηκε μάλιστα και μία νέα ομάδα απογοητευμένων πολιτών: «Οι θυμωμένες γυναίκες των αστυνομικών».

Και αυτό το κλίμα φόβου ήρθε να ενισχύσει ένα ακόμη επεισόδιο το οποίο προκάλεσε πανικό -χωρίς λόγο όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Αστυνομικοί που περιπολούσαν στον σταθμό Γκαρ ντι Νορ συνέλαβαν έναν άνδρα που φέρεται να κουβαλούσε μαχαίρι, το μεσημέρι του Σαββάτου. Τελικά όμως, όπως διευκρίνισαν αστυνομικές πηγές, ο ύποπτος κουβαλούσε μαχαίρι γιατί «φοβόταν για τη ζωή του», δεν κινήθηκε απειλητικά προς τους αστυνομικούς και ακολούθησε αμέσως τις οδηγίες τους πριν συλληφθεί.

Δεν είναι σαφές με ποιον ακριβώς τρόπο επηρεάζουν την κοινή γνώμη τα επεισόδια της τελευταίας εβδομάδας, ιδίως η αιματηρή επίθεση έξω από τα Ηλύσια Πεδία. Πάντως, φαίνεται ότι το τοπίο είναι τώρα, στο παρά πέντε, πιο θολό από ποτέ. Ακόμη το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων να δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ από τους έντεκα συνολικά υποψηφίους, τέσσερα πρόσωπα βρίσκονται αρκετά κοντά στα ποσοστά στήριξης που καταγράφουν δημοσκοπήσεις.

Το προβάδισμα βέβαια κατέχουν σταθερά πρώτα ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και ύστερα η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Αλλά πρόσφατα ανέβηκαν –αιφνιδιαστικά- τα επίπεδα στήριξης προς τον αριστερό Ζαν Λυκ Μελανσόν και τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν.

2017-04-22T155733Z_1534164802_RC15F5189380_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN
Ενας άνδρας προσπαθεί να σβήσει ένα σύνθημα υπέρ του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front Nationale) στο Μπομόντ της Γαλλίας (REUTERS/Pascal Rossignol)

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa, για λογαριασμό του περιοδικού Le Point, την πρώτη μετά την επίθεση, ο Μακρόν προβλέπεται ότι θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,5% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση. Η Λεπέν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, με άνοδο 1%.

Ο Φιγιόν και ο Μελανσόν βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.

Σε άλλη δημοσκόπηση της Παρασκευής, από το ινστιτούτο BVA, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν ισοψηφούν, με ποσοστό 23%. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν –τον οποίο στηρίζει ένθερμα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου,- βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5% ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν έρχεται τέταρτος, με ποσοστό 19%.

Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί ενδεχομένως από τους αναποφάσιστους. Και από το εάν αυτοί, τελικά, θα ψηφίσουν -οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το ποσοστό αποχής θα είναι υψηλό, περίπου 27-28%.

Αλλά αυτό που είναι ήδη βέβαιο, είναι ότι άλλη μία χώρα απομακρύνεται από το φαινόμενο του δικομματισμού. Τρεις υποψήφιοι –Μακρόν, Λεπέν, Μελανσόν- δεν προέρχονται από τα παραδοσιακά κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Ρεπουμπλικανικό, αλλά ευελπιστούν να έρθουν ως το «νέο» που ανατρέπει τα δεδομένα ή το σύστημα -όποια κι αν είναι αυτά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...