277
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου | REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: Αν πέσει ο Σαράζ, η Ευρώπη θα έχει προβλήματα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2020, 12:56
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
|REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: Αν πέσει ο Σαράζ, η Ευρώπη θα έχει προβλήματα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2020, 12:56

Στον κίνδυνο επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας αν πέσει η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ, αναφέρθηκε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε άρθρο του στον ιστότοπο Politico, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο στο Βερολίνο, ο Ερντογάν απειλεί ευθέως την Ευρώπη λέγοντας ότι «θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών στην περίπτωση πτώσης της νόμιμης λιβυκής κυβέρνησης».

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και στο Ιράκ, θα ξαναβρούν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους», προσθέτει.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτίθεται ακόμη κατά του Χαλίφα Χαφτάρ αποκαλώντας τον «βαρόνο του πολέμου» και μιλώντας για «ιστορικό λάθος αν αφήσουμε τη Λιβύη στο έλεός του». Αλλά επιτίθεται και στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που στηρίζει τους «πραξικοπηματίες» στη Λιβύη, δηλαδή τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν, «το μονοπάτι για την ειρήνευση στη Λιβύη περνά μέσα από την Τουρκία».

Εχει όμως και νουθεσίες προς τους ευρωπαίους «φίλους και συμμάχους» όπως τους αποκαλεί:

«Ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υπερασπιστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη ενόψει μιας νέας επίθεσης; Ή θα αποδράσουν από τις ευθύνες τους, όπως στη Συρία, και θα παρακολουθήσουν την κρίση από τα παρασκήνια;

» Οι ευρωπαίοι φίλοι και σύμμαχοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο απλά διαμαρτυρόμενοι και εκφράζοντας την ανησυχία τους. Δεν μπορεί να υπερασπιστεί κανένας το διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να αναλαμβάνει κάποια ευθύνη».

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλό θα είναι να μιλούν λιγότερο και να κάνουν πιο συγκεκριμένα βήματα», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...